UE cedeaza: Noi negocieri pentru aderarea Turciei, doar sa opreasca refugiatii din Siria

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 22:53
3967 citiri
UE cedeaza: Noi negocieri pentru aderarea Turciei, doar sa opreasca refugiatii din Siria
Foto: Ziare.com

Uniunea Europeana a decis luni reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea acestui stat la blocul comunitar, asteptand in schimb o mai buna cooperare in solutionarea crizei migratiei si in lupta impotriva organizatiei Statul Islamic.

In schimbul reluarii acestor discutii, occidentalii se asteapta in special ca Turcia sa isi controleze mai bine frontiera cu Siria, pentru a impiedica, pe de o parte, traversarea acesteia de catre teroristii gruparii Statul Islamic, iar pe de alta parte, comertul cu petrol, care reprezinta un avantaj financiar pentru organizatia extremista, relateaza Europe 1 in pagina electronica.

"Trebuie sa fim foarte fermi cu partenerii in ansamblul lor, in ceea ce priveste finantarea terorismului" care "se face la fata locului prin inselarea populatiei locale, dar si prin exportarea produselor petroliere", a declarat luni seful diplomatiei belgiene, Didier Reynders.

"Este nevoie de masuri pentru a impiedica traseul produselor petroliere spre exterior. Vom discuta alaturi de colegul nostru turc, asa cum discutam cu alte tari din regiune", a adaugat el.

Pe de alta parte, presedintele Cehiei, Milos Zeman, a acuzat saptamana trecuta administratia de la Ankara ca ofera sustinere organizatiei teroriste Statul Islamic, afirmand ca Turcia nu ar trebui sa fie admisa in Uniunea Europeana.

Criza refugiatilor si un nou inceput in relatiile dintre UE si Turcia

"Desi este membra a NATO, Turcia se comporta mai degraba ca un aliat al retelei teroriste Statul Islamic", a declarat Milos Zeman.

Aflate intr-un punct mort din anul 2005, negocierile cu Turcia privind aderarea acestei tari la UE au primit un nou impuls in aceasta toamna, cand europenii i-au propus "un plan de actiune" in valoare de trei miliarde de euro, pentru a opri ca fluxul fara prededent de imigranti sa ajunga in UE.

Zeman a denuntat planul Uniunii Europene de a oferi trei miliarde de euro Turciei pentru gazduirea a doua milioane de refugiati, argumentand ca este normal ca autoritatile turce sa le ofere asistenta.

"Turcia trebuie sa gazduiasca refugiati pentru ca impartasesc aceeasi religie. Turcia nu ar trebui admisa niciodata in Uniunea Europeana pentru ca ar aduce practici negative. Pericolul nu este neaparat islamul, ci aducerea unor obiceiuri in Europa", a subliniat Zeman.

Rusia si Siria au denuntat in mai multe randuri sustinerea pe care Administratia Recep Tayyip Erdogan ar oferi-o retelei teroriste Statul Islamic.

Potrivit Statelor Unite, o parte din frontiera turco-siriana cu lungimea de aproximativ 100 de kilometri este inca deschisa si putin controlata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#negocieri Turcia UE, #Turcia aderare UE, #UE Turcia Statul Islamic , #Turcia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Logic: dacă nu-i oprește, Turcia nu intră în UE; dacă Turcia-i opreș