Un tanar a fost amendat dupa ce l-a insultat pe Erdogan intr-o postare pe Facebook. Si nu se intampla in Turcia

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 01:21
7128 citiri
Un tanar a fost amendat dupa ce l-a insultat pe Erdogan intr-o postare pe Facebook. Si nu se intampla in Turcia
Foto: Twitter/Recep Tayyip Erdogan

O instanta din Macedonia a pus in aplicare, pentru prima data in ultimii 25 de ani, o lege privind infractiunea de lezmajestate, pentru a-l pedepsi pe un tanar care a postat pe Facebook un mesaj ironic si insultator la adresa presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Inculpatul, care are dubla cetatenie turco-macedoneana, a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 pentru ca l-a insultat pe liderul de la Ankara. Acesta va trebui sa plateasca amenda sau sa execute o scurta sentinta in spatele gratiilor.

Procedura juridica a inceput la finele anului trecut, cand ambasadorul Turciei de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plangere penala impotriva tanarului

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejeaza "reputatia unei tari straine" si stipuleaza ca o "persoana care are intentia de a ridiculiza public o tara straina, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui sa plateasca o amenda".

Insa, niciun judecator macedonean nu s-a folosit in ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoana pentru insultarea unui lider de stat strain. Internautii au reactionat cu furie si costernare la aceasta stire.

Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotararea judecatorilor, sustinand ca aceasta nu respecta practicile Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Avand in vedere ca Macedonia este membra a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii si pentru justitia de la Skopje.

Medarski a explicat ca, desi o asemenea infractiune exista in Codul Penal, ea ar trebui sa apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn si nu persoana care ocupa o functie la conducerea Turciei.

In 2013, judecatorii CEDO au luat o decizie istorica in cazul Eon vs Franta, care a pornit de la o vizita efectuata in 2008 de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy in localitatea Laval. In timpul deplasarii, un cetatean francez pe nume Herve Eon a afisat un banner cu mesajul "Dispari, fraiere!".

Sarkozy folosise aceeasi fraza in urma cu doar cateva luni, atunci cand un fermier nu a vrut sa-l salute la un miting din Franta.

Eon a fost arestat si condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea presedintelui Republicii. Desi decizia a fost sustinuta de Curtea de Apel si Curtea de Casatie, francezul s-a adresat magistratilor CEDO.

Acestia din urma au decis ca sentinta data de justitia franceza reprezinta o incalcare a libertatii de expresie, care este garantata de articolul 10 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#amenda insulta presedinte Facebook, #internaut amendat insultat presedinte turc, #amenda inchisoare insultat Erdogan , #Turcia