Xavier Solana: Resetati relatiile Turciei cu Europa

Marti, 14 Iunie 2011, ora 15:37
2238 citiri
Xavier Solana: Resetati relatiile Turciei cu Europa
Foto: Project Sindycate

Relatiile Uniunii Europene cu Turcia ar trebui resetate, in conditiile in care rolul acesteia din urma in politica europeana devine neasteptat de important pentru intreaga regiune, sustine fostul secretar general al Natiunilor Unite, Xavier Solana.

Daca, pana acum, primirea Turciei in Uniune a fost conditionata de factori conjuncturali, schimbarile rapide survenite pe harta lumii, mai ales in zona islamica, pun faptele intr-o optica noua, scrie Solana, intr-un articol publicat in

Project Sindycate.

Lumea e in schimbare

Cu doar cateva luni in urma, Osmna bin Laden era in viata, Hosni Mubarak era stapan ferm pe Egipt, iar Zine el-Abidine Ben Ali conducea Tunisia cu o mana de fier.

Astazi, intreaga regiune clocoteste. In Libia continua batalia, Siria, Yemenul, Bahreinul sunt intr-o evolutie imprevizibila.

Ar fi o greseala ca Europa sa ramana in expectativa in fata a ceea ce numim Primavara Araba, iar Turcia reprezinta singura veriga de contact intre doua lumi situate pe paliere atat de diferite.

Pentru Europa, avantajele accesului Turciei in spatiul sau ar trebui sa fie nu numai evidenta, dar si singura sansa pentru a nu risca o nemeritata izolare.

Momentul este favorabil pe de o parte prin realegerea lui Recep Tayyip Erdogan ca premier al Turciei, pe de alta parte prin preluarea, in scurt timp, a presedintiei europene de catre Polonia, o tara care n-ar avea motive sa se opuna proiectului.

Turcia, un rezervor de forta de munca

Dar, cand vorbim despre reluarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, n-ar trebui sa privim evenimentul numai in lumina acelei Primaveri Arabe, la care asistam.

Principalelor obiectii la proiect le vom raspunde ca Europa este, prin definitie, un spatiu foarte diversificat sub aspect cultural si, daca vrea sa fie in viitor un factor activ si nu un muzeu, va trebui sa aiba in vedere importantele rezerve de energie ale Turciei.

Europa de azi este mult diferita fata de cea din 1999, cand Turcia era invitata la procesul de aderare si cand s-a codit.

Europa traverseaza o criza economica, iar presiunile ei asupra tuturor activitatilor ar fi fost astazi mult atenuate, daca Turcia era antrenata in mecanismul european inca din anul 2005, asa cum s-a avut in vedere.

Pe de alta parte, aruncand o privire in viitor, ne izbeste problema migratiei, cu tendinta de a se complica si nu de a se simplifica.

Ea trebuie pusa in context cu faptul ca, pana in 2050, forta de munca europeana va inregistra un gol de 70 de milioane de persoane. Nimeni nu calculeaza cum si cu cine se va umple acest gol.

Turcia poate urma drumul Spaniei

Inevitabil, Europa va resimti pe de o parte presiunea de a-si flexibiliza frontierele, pentru a permite imigrarea, iar pe de alta parte presiunea fortelor populiste interne, care vor continua sa blameze "strainii".

Sub aspect economic, Turcia este o forta de nivelul G20, iar sub aspect politic se afirma tot mai insistent ca incontestabil lider regional, care stie sa-si ia rolul in serios.

Xavier Solana face o paralela intre soarta Spaniei, care, dupa disparitia lui Franco, a stiut sa parcurga excelent drumul de la dictatura la democratie si cea a Turciei, care are sansa istorica sa parcurga un drum similar.

Uniunea Europeana si Turcia au nevoie una de alta. Cea dintai reprezinta 75% din investitiile straine in Turcia si circa 50% din exportul turistic. Pe de alta parte, securitatea energetica a Europei trece prin cooperarea cu Turcia, al carui teritoriu este tranzitat de petrolul si gazele naturale, provenite din Asia Centrala si Extremul Orient.

Se poate salva ce s-a ratat in 1999?

Pe plan strategic, apropierea de Turcia este o necesitate evidenta, tinand seama de la relatiile UE cu NATO, organizatie din care Turcia face parte de multi ani.

Solana apreciaza ca, integrand Turcia, UE, ar gestiona cu mai multa siguranta intreaga regiune mediteraneana, contand si pe o mai buna stabilitate in Bosnia-Herzegovina, atat de fragila.

Conducatorii turci apreciau in 1999 ca ar fi dificil sa se angajeze la conditiile de aderare impuse de Uniune.

Atunci, Xavier Solana a discutat atat cu presedintele Suleyman Demirel, cat si cu premierul turc, convenind in trei asupra avantajelor bilaterale ale integrarii. Astazi, avantajele apar mult mai evidente, iar sansele de reusita sunt sporite.

Nimeni nu mai poate nega necesitatea colaborarii UE cu Turcia, dar asta nu se poate rezuma la intalniri sporadice. Asta implica o angajare mult mai profunda, care nu poate fi alta, decat admiterea Turciei in UE.

Fostul presedinte al NATO, Xavier Solana, personalitate de mare prestigiu a vietii internationale, isi incheie interesantul articol in stil romantic, declarand ca integrarea Turciei a fost un adevarat vis al sau, inca neimplinit, dar pentru care este hotarat sa lupte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Turcia UE, #Turcia aderare UE, #Turcia Xavier Solana , #Turcia