Zeci de milioane de turci voteaza daca ii dau sau nu lui Erdogan puterea absoluta

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 23:18
5449 citiri
Zeci de milioane de turci voteaza daca ii dau sau nu lui Erdogan puterea absoluta
Foto: Hepta.ro

Zeci de milioane de turci sunt chemati la urne, duminica, pentru a vota pentru sau impotriva extinderilor prerogativelor presedintelui, relateaza Les Echos, precizand ca scrutinul se anunta foarte strans, in conditiile in care cel mai recent sondaj crediteaza tabara "da" cu 51% din intentiile de vot.

"Un sistem fara control sau echilibru si fara frane", astfel descria liderul formatiunii de opozitie MHP, Devlet Bahceli, proiectul de revizuire a Constitutiei in urma cu cateva luni... inainte de a lua pe toata lumea prin surprindere si a-l sustine.

Cei 57 de milioane de alegatori turci - inclusiv o diaspora puternic mobilizata in Germania, Olanda, Elvetia si Franta - sunt chemati sa se pronunte asupra reformei constitutionale ce ar concentra puteri exorbitante in mainile presedintelui, Recep Tayyip Erdogan. Acesta din urma ar cumula, in termen de doi ani, functiile de sef al statului si al Guvernului si va putea fi demis numai de Parlament.

Inca o lovitura data separararii puterilor in stat - Erdogan va putea sa numeasca aproape o jumatate dintre inaltii magistrati, scrie Les Echos.

"Starea de urgenta declarata dupa puci ar deveni modul de functionare normal, trecut in Constitutie", a explicat un analist. "O adevarata lovitura de stat civila", afirma deputatul HDP (opozitie, prokurd) Meral Bestas, dupa dezbateri turbulente (scaune au fost aruncate, iar un deputat a fost muscat) in Parlament, pentru adoptarea proiectului.

Cancelariile straine sunt ingrijorate, in conditiile in care Turcia este o tara-cheie pe flancul de sud-est al NATO, in prima linie din criza siriana si stat candidat la UE.

Intelegerea situatiei psihologice a poporului turc

Ingrijorarile nu duc decat la ridicari din umeri in randul electorilor AKP din cartierul Basaksehir, in Anatolia, unde Erdogan este vazut ca o razbunare pe elita laica aroganta. In zona, majoritatea alegatorilor vor doar o reforma care sa ii permita presedintelui sa actioneze mai rapid si mai eficient.

Berkai Mandiraci, analist pentru Turcia in International Crisis Group, subliniaza ca "trebuie inteleasa si situatia psihologica din acest moment a poporului turc, care a vazut numeroase amenintari in ultimele 18 luni, atentate, un puci ratat, razboi la portile sale, interferente externe reale sau imaginate, pe care puterea mizeaza. Pentru multi, acest referendum nu este atat de mult un plebiscit pentru Erdogan, cand un vot privind puterile necesare pentru a face fata acestor pericole".

Guvernul atrage, insa, atentia ca seful statului va putea fi demis si inculpat cu acordul a trei cincimi dintre deputati.

Presedintele patronatului turc TUSIAD, Bahadar Kaleagas, se declara ingrijorat de proiectul de reforma, dar incearca sa dea dovada de retinere. "Nu trebuie sa vedem totul in alb si negru. Proiectul constitutional reprezinta un fel de lege-cadru care poate duce spre autoritarism, asa cum poate duce si la un Executiv democratic mai eficient, totul va depinde de alegerea sa si de cea a alegatorilor", sustine el.

"Ce? Exista si alta alegere in afara de 'da'?"

Aceste argumente nu conving asociatia avocatilor, care a preluat conducerea miscarii de contestare, depasind chiar si partidul laic CHP. Alegatorii acestei formatiuni, la fel ca si cei ai HDP, vor vota in masa "nu" duminica, la fel ca si o proportie substantiala, peste 20%, din sustinatorii nationalistilor din MHP, mai atasati de sistemul actual decat liderul partidului lor.

"Este suficient ca 10% dintre alegatorii AKP sa se teama de o astfel de concentrare a puterii pentru ca 'nu' sa castige", calculeaza Aluk Tukel, fost presedinte al Institutului Bosforului.

Niciun lider AKP nu a indraznit sa se opuna proiectului, dar unii si-au exprimat o oarecare reticenta, precum fostul presedinte Abdullah Gul.

Propaganda regimului este, intr-adevar, masiva. Timpul alocat in jurnalele de stiri in favoarea proiectului de modificare a Constitutiei a fost de 10 ori mai mare decat cel alocat taberei "nu".

Acest dezechilibru este rezumat intr-un desen al publicatiei satirice Penguen, in care un barbat il intreaba pe altul: "Vei vota 'da' sa 'nu'?". Celalalt ii raspunde: "Ce? Exista si alta alegere in afara de 'da'?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum Turcia, #referendum Erdogan , #Turcia