Aderarea Ucrainei la NATO, prioritatea noii conduceri a tarii

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 22:21
4026 citiri
Aderarea Ucrainei la NATO, prioritatea noii conduceri a tarii
Foto: NATO.int

Noua coalitie de guvernare din Ucraina, alcatuita din cinci partide, si-a fixat drept principal scop aderarea tarii la NATO.

Cele cinci formatiuni prooccidentale care au trecut de pragul de 5 la suta la alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii octombrie detin o majoritate de 288 din cele 421 de locuri ale Parlamentului ucrainean, relateaza Radio Free Europe.

Porosenko: Iateniuk ramane prim-ministrul Ucrainei, dar se schimba Guvernul

Partidele au elaborat un acord preliminar, vineri, dupa ore - si chiar saptamani - de negocieri. Semnarea oficiala a acestui acord este asteptata sa aiba loc cu ocazia primei sesiuni a noului parlament, pe 27 noiembrie.

Potrivit presei ucrainene, pe langa aderarea la NATO, coalitia a convenit ca si revenirea Crimeii, ocupata de Rusia, sub controlul sau va fi unul dintre scopurile principale.

NRusia cere Ucrainei sa nu intre in NATO: Un "statut nealiniat" ar fi in interesul Kievului

In plus, prioritare vor fi si protejarea intereselor legale ale tatarilor din Crimeea si protejarea tuturor cetatenilor ucraineni care traiesc in "teritoriile ocupate".

Totodata, partidele au convenit sa lucreze impreuna pentru integrarea Ucrainei in Uniunea Europeana. Baze militare permanente in estul tarii si alocarea a cel putin 3 procente din PIB pentru Aparare sunt alte cerinte ale coalitiei de guvernare.

De asemenea, noua coalitie a convenit sa anuleze imunitatea pentru parlamentari, sa reformeze sistemul electoral si sa interzica simbolurile sovietice si naziste.

NATO raspunde Kremlinului: Garantiile privind Ucraina, desprinse de realitate

Miercuri, Rusia a cerut Ucrainei, prin intermediul ministrului de Externe Serghei Lavrov, sa ramana in afara aliantei militare NATO, subliniindu-se ca un "statut nealiniat" ar fi in interesul fostei tari sovietice.

Declaratiile acestuia vin dupa ce purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus ca Rusia are nevoie de "o garantie de 100 la suta ca nimeni nu se va gandi ca Ucraina s-ar alatura NATO".

In replica, NATO si-a aratat surprinderea, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Oana Lungescu, care a afirmat ca declaratiile sunt considerate desprinse de realitate. Aceasta a subliniat ca Ucraina a decis in 2010 sa urmeze o politica nealiniata, iar de atunci nu si-a schimbat pozitia.

"NATO respecta suveranitatea deciziei Ucrainei si Rusia ar trebui sa o faca", a continuat purtatorul de cuvant al NATO.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#NATO prioritate Ucraina, #Ucraina aderare NATO , #Ucraina