Adevarata criza din Ucraina abia incepe: Europa, pregateste-te pentru "ziua de dupa razboi"!

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 09:11
13989 citiri
Adevarata criza din Ucraina abia incepe: Europa, pregateste-te pentru "ziua de dupa razboi"!

Adevarata criza din Ucraina nici macar nu a inceput. Daca Guvernul de la Kiev va reusi sa aduca pacea in tara, abia atunci va incepe provocarea extrema, cea economica.

Este opinia lui Paul J. Saunders, director executiv al site-ului specializat pe relatii internationale National Interest si fost oficial din Departamentul de Stat al Americii, care avertizeaza ca Barack Obama si aliatii sai europeni se vor confrunta cu o noua criza adanca in Ucraina, cea economica, abia dupa ce pacea va fi restabilita.

Cea mai simpla metoda este impunerea unor noi sanctiuni Moscovei, insa realitatea este alta si o stim din lectiile dureroase ale altor razboaie civile, sustine specialistul american, care considera ca gasirea unei solutii sustenabile va fi dificila si costisitoare, chiar si in contextul unui armistitiu.

Razboi in Ucraina: Armistitiu incheiat intre Kiev si separatisti

Economia subreda a Ucrainei s-a deteriorat cu fiecare zi de lupta.

Chiar si in cele mai bune circumstante, in care dupa armistitiul de vineri s-ar incheia criza, problemele economice ale Ucrainei vor fi greu de rezolvat si extrem de costisitoare.

Economie subrezita de doua decenii

Chiar inainte de anexarea Crimeii si izbucnirea luptelor din Donetk si Luhansk, economia Ucrainei era la pamant, scrie Saunders. Timp de doua decenii, politicienii mai mult au subrezit economia nereformata a Ucrainei, decat sa ia decizii dure, dar benefice. Rezultatele s-au concretizat in datorii externe uriase, deficite, lipsa unui plan de asistenta internatioanla, o armata slaba si nemultumirea poporului.

Cum vor arata toate acestea cand conflictul din est se va termina? Expertul propune sa luam in calcul cel mai bun scenariu si sa presupunem ca politicile Occidentului au succes si razboiul se incheie fara scindarea Ucrainei. Agenda Kievului din dimineata de dupa va scoate in evidenta cat de grava este, de fapt, situatia din tara.

Criza din Ucraina si cum ar putea profita financiar Romania

In cel mai bun caz, Kievul va adauga reconstructia Donetkului si Luhanskului la strategia economica existenta. Premierul Arseni Iateniuk deja a recunoscut ca acest proiect ar costa miliarde de dolari. El a acuzat Rusia ca i-a indemnat pe separatisti sa distruga infrastructura din regiune special pentru a "sufoca" economia Ucrainei.

Iateniuk a spus ca insurgentii distrug "mine, centrale electrice, retele electrice, cai ferate, poduri si sisteme de comunicatii". Fortele guvernului ucrainean au provocat si ele mari pagube. Cladiri de locuinte, case, scoli, magazine si spitale au ajuns, de asemenea, ruine.

Pe langa costurile uriase pe care le presupun, distrugerile din estul Ucrainei sunt semnificative din alte doua puncte de vedere, continua Paul J. Saunders.

Vrea Rusia sa investeasca intr-un nou teritoriu?

In primul rand, acest lucru se numara printre cele mai mari descurajari ale eforturilor Rusiei de a anexa regiunea, avand in vedere ca Moscova trebuie sa investeasca aproximativ 14 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani pentru integrarea Crimeii, pe langa cele sase miliarde de dolari alocate construirii unui pod care sa lege peninsula de restul tarii. De ce ar mai vrea Kremlinul sa plateasca pentru un nou teritoriu?, se intreaba specialistul american.

Razboi in Ucraina: FMI arata cat costa conflictul

Regiunile Donetk si Luhansk aveau, la inceputul anului, o populatie de doua ori mai mare decat a Crimeii, se bazau pe o industrie grea invechita, cu toate problemele ei costisitoare, iar acum se afla intr-o stare mai proasta decat era peninsula cand a fost absorbita. La toate acestea, se adauga stricaciunile enumerate de Iateniuk.

In al doilea rand, reconstructia estului Ucrainei nu ar fi numai o provocare economica pentru Kiev, ci si una politica, noteaza expertul. Sa obtii miliarde de dolari pentru acest program va fi foarte dificil. Ar fi dispuse Statele Unite sau Uniunea Europeana sa ofere un ajutor de o asemenea anvergura, de care sa beneficiele cei pe care elitele politice i-au numit separatisti prorusi?

Vin vremuri grele pentru UE, cu o economie la pamant si o Rusie dura - solutia salvatoare

Ar accepta alegatorii din vestul si centrul Ucrainei taxe mai mari, reducerea beneficiilor si alte masuri de austeritate economica, pentru construirea unor noi apartamente pentru refugiatii prorusi, cand ei insisi locuiesc in cladiri darapanate?

Nici Banca Mondiala, nici Fondul Monetar International (FMI) nu pot rezolva ca prin minune problema - noi imprumuturi ar insemna noi datorii pentru economia slabita a Ucrainei.

Problema gazelor rusesti continua

Mai mult, nimeni nu poate asigura ca Rusia, daca se incheie pacea, ar incepe sa vanda gaze naturale Ucrainei la preturi comparabile cu tarifele pentru Europa. Chiar si cumpararea gazului rusesc la preturi europene s-ar traduce in milioane de dolari pentru Ucraina. Si cat de mult din relatia economica Ucraina-Rusia ar supravietui?, se mai intreaba Saunders.

Ucraina s-ar mai confrunta si cu reintegrarea separatistilor, care nu mai au locuri de munca la care sa se intoarca in orasele distruse. Administratia Obama si UE par sa nu se fi gandit la "ziua de dupa conflict" si la implicatiile sale. Barack Obama a recunoscut ca America nu are inca o strategie nici in ceea ce priveste Statul Islamic. Are Obama vreo strategie pentru ceva?, conchide analistul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#criza economica Ucraina, #economie ucraina, #probleme economice Ucraina , #Ucraina