Alegeri in Ucraina: Regele ciocolatei care ar putea deveni presedinte

Duminica, 25 Mai 2014, ora 13:18
7197 citiri
Alegeri in Ucraina: Regele ciocolatei care ar putea deveni presedinte
Foto: The Guardian

Milionarul Petro Porosenko, supranumit "regele ciocolatei", are cele mai multe sanse sa ajunga presedintele Ucrainei in urma alegerilor din 25 mai.

Porosenko ar fi votat de peste jumatate dintre alegatori, castigand astfel prezidentialele din primul tur, potrivit unui sondaj publicat la jumatatea lunii mai de Institutul International de Sociologie din Kiev (KIIS).

Este vorba despre electoratul care se hotarase pana in momentul realizarii studiului, respectiv in perioada 29 aprilie - 11 mai, in mainile cui ar vrea sa incredinteze tara, scrie Reuters.

Petro Porosenko a sustinut de la bun inceput revolutia de la Kiev, care a dus la demiterea si fuga fostului lider ucrainean, Viktor Ianukovici, in Rusia.

Este clar ca i-a convins pe ucraineni sa il voteze prin sprijinul oferit Opozitiei, intrucat 54,7% - o majoritate absoluta - dintre participantii la sondaj au declarat ca l-ar vota la alegerile de duminica.

Timosenko, la o distanta remarcabila in sondaje

Omul de afaceri in varsta de 49 de ani, fost ministru de Externe si al Economiei, inclusiv sub conducerea lui Ianukovici, a lasat-o mult in urma pe Iulia Timosenko, fostul premier ucrainean avand in sondaj un scor de 9,6%.

Timosenko, de 53 de ani, a fost eliberata din inchisoare in urma revoltei Euromaidanului, dupa ce a fost condamnata pentru abuz in timpul administratiei lui Ianukovici.

Timosenko, pe ultima suta de metri a campaniei: Referendum pentru UE si NATO

Fostul prim-ministru a scazut in sondaje in fata lui Porosenko, dupa ce in luna aprilie obtinuse un scor de 14 procente. Asadar, discursul in lacrimi din mijlocul Pietei Independentei din Kiev nu pare sa-i fi impresionat suficient de mult pe ucraineni, astfel incat sa se apropie macar in sondaje de succesul omului de afaceri.

Timosenko, al carei partid conduce coalitia interimara de la Kiev, nu este departe de a treia pozitie a clasamentului, ocupata de fostul vicepremier al Ucrainei si specialistul in finante Serghei Tigipko, pentru care ar fi optat 6,7% dintre cei putin peste 2.000 de respondenti ai sondajului.

Porosenko este sustinut de Vitali Kliciko, aflat initial pe locul al doilea in sondaje, dar care s-a retras la sfarsitul lunii martie din cursa pentru alegerile prezidentiale din Ucraina. "Singura sansa de castig este sa nominalizam un singur candidat din partea fortelor democratice", a explicat atunci Kliciko.

Ucraina: Vitali Kliciko se retrage si il sustine pe Porosenko la presedintie

Aflat la o distanta considerabila fata de urmatoarele doua pozitii, Petro Porosenko este cunoscut sub numele de "regele ciocolatei" in Ucraina, pentru ca firma Roschen pe care o detine stapaneste piata dulciurilor din tara vecina.

Neafiliat politic si cu o avere estimata de Forbes la circa 1,6 miliarde de dolari, Porosenko mai detine 5 Kanal TV, cel mai cunoscut post de stiri din Ucraina. El provine din regiunea Odessa, cu o populatie majoritara vorbitoare de limba rusa, insa magnatul si-a inceput afacerile si cariera politica in centrul Ucrainei, in zona Vinnitsia.

Promisiuni electorale

Le-a promis ucrainenilor ca va reinstaura legea si ordinea daca va fi ales sef al statului, iar cetatenii par sa il creada, mai ales cei care isi doresc o apropiere de Uniunea Europeana.

"Un nou stil de viata" este principalul slogan din campania prezidentiala a acestuia, care se descrie ca fiind un politician pragmatic si care crede ca viitorul Ucrainei este in Europa, se arata intr-o analiza BBC.

"Miliardarul ciocolatei" din Ucraina, favorit la prezidentiale: Germania ar trebui sa boicoteze gazul rusesc!

In acelasi timp, Porosenko isi propune sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, folosindu-se de abilitatile diplomatice pe care le-a dobandit pe vremea cand era ministru de Externe.

Promite sa implementeze reforma guvernarii locale, sa garanteze mai multa putere regiunilor tarii si sa dezvolte sfera investitiilor. Dupa mai multe mandate in Parlamentul ucrainean, Porosenko a lucrat atat cu partidele proruse, cat si cu cele proeuropene.

Separatistii din Ucraina ameninta: Alegerile prezidentiale din 25 mai, nu si in Donetk

Cu Porosenko la conducere sau nu, Guvernul interimar de la Kiev spera ca alegerile prezidentiale de duminica sa aduca stabilitate politica si economica, dupa ce Ucraina a fost ravasita in ultimele luni de un conflict intre separatistii prorusi si autoritatile centrale, a pierdut Crimeea, iar alte doua regiuni din sud-est, Donetk si Luhansk, si-au declarat independenta in urma unui referendum.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Petro Porosenko Ucraina, #Petro Porosenko prezidentiale Ucraina, #Petro Porosenko presedinte Ucraina, #candidati prezidentiale Ucraina , #Ucraina