Alegeri legislative cu valoare de test pentru democratia Ucrainei

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 10:04
1646 citiri
Alegeri legislative cu valoare de test pentru democratia Ucrainei
Foto: AFP

Ucrainenii sunt chemati la urne duminica, in urma unei campanii marcate de absenta opozantei incarcerate Iulia Timosenko si afectata de nereguli, intr-un context in care Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea fata de un regres al democratiei in aceasta fosta republica sovietica.

Acesta este primul scrutin important de la preluarea de catre Viktor Ianukovici a presedintiei in 2010, "un test pentru angajamentele democratice ale Ucrainei", au avertizat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton si comisarul pentru Extindere Stefan Fule, relateaza AFP.

UE a amanat deja summitul anual cu Ucraina, prevazut initial la sfarsitul anului, preferand sa astepte rezultatul alegerilor inainte de a lua o decizie, pe fondul unei crize cu Kievul.

Cazul fostului premier Iulia Timosenko, condamnata in urma cu un an la o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani pentru abuz de putere, reprezinta unul dintre principalele subiecte ale crizei dintre Kiev si Bruxelles, care apreciaza ca aceasta condamnare este motivata politic.

UE si-a exprimat "regretul" fata de imposibilitatea opozantei, infranta in alegerile prezidentiale din 2010 castigate de catre Ianukovici, de a candida pentru alegerile legislative, au subliniat Lady Ashton si Fule, la jumatatea lui octombrie.

Ianukovici, care ignora criticile Occidentului fata de cazul Timosenko, ofera asigurari ca alegerile se vor desfasura fara impedimente. "Avem tot interesul ca aceste alegeri sa fie corecte, transparente si democratice", a declarat el.

Camere de luat vederi in fiecare sectie de votare

Dupa alegerile legislative din 2004, Ucraina a fost teatrul unei miscari populare, cunoscuta sub numele de "revolutia portocalie", determinata de fraude electorale comise in favoarea lui Ianukovici, la vremea respectiva candidatul puterii la presedintie, declarat invingator al scrutinului.

Insa alegerile au fost anulate ulterior de justitie, iar revolta a permis instalarea la putere a presedintelui prooccidental Viktor Iuscenko si a lui Timosenko.

La alegerile de duminica, in vederea unei calmari a spiritelor, autoritatile au urmat modelul rus si au instalat in fiecare sectie de votare camere de luat vederi online care transmit imagini in direct pe un site.

Dar unii experti si-au experimat indoiala cu privire la eficienta acestei masuri, argumentand ca transmisiunea va fi efectuata doar in perioada votarii si nu in timpul numararii voturilor.

Alegatorii sunt, la randul lor, sceptici. Doar 9% dintre ei cred intr-un scrutin corect, in timp ce 47% se tem de fraude importante, potrivit unui sondaj recent.

Peste 70% dintre ucraineni afirma totusi ca nu vor iesi in strada, inclusiv in cazul unor falsificari masive.

Duminica, zeci de partide si aproximativ 5.200 de candidati isi vor disputa cele 450 de mandate pentru o perioada de cinci ani ale Parlamentului unicameral (Verhovna Rada), intr-un scrutin mixt.

Jumatate dintre deputati sunt alesi prin scrutin proportional pe liste prezentate de catre partide, iar cealalta jumatate prin scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur.

Cinci formatiuni ar urma sa treaca pragul de 5% care asigura accesul in Adunare, porivit unor sondaje.

Este vorba despre Partidul Regiunilor condus de catre Ianukovici (23-33%), partidul de opozitie al celebrului boxer Vitali Kliciko (16-17%), alianta opozitiei din care face parte formatiunea condusa de Timosenko (15-24%), comunisti (9-13%) si partidul nationalist Svoboda (3-6%).

Unii analisti apreciaza ca opozitia are sanse sa formeze o majoritate in noul Parlament, cu ajutorul candidatilor pentru scrutinul majoritar. Sondajele vizeaza doar listele partidelor.

Cele trei luni de campanie au fost afectate de nereguli, intre care cea mai grava este cumpararea de voturi, afirma Comitetul Alegatorilor din Ucraina (CVU), o organizatie nonguvernamentala (ONG) specializata in supravegherea alegerilor.

Potrivit ONG-ului, unii candidati le ofera alegatorilor in mod direct sume de bani, altii distribuie produse alimentare, rechizite scolare, biciclete sau chiar bilete la meciuri de fotbal.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri Ucraina, #Viktor Ianukovici alegeri Ucraina, #fraude alegeri Ucraina , #Ucraina