Ambasadorul Ucrainei, despre amenintarea Rusiei si surpriza facuta de romani Interviu

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:12
16931 citiri
Ambasadorul Ucrainei, despre amenintarea Rusiei si surpriza facuta de romani Interviu
Foto: Ambasada Ucrainei in Romania

Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, acuza Rusia ca nu isi indeplineste obligatiile asumate la Minsk in cadrul acordului de armistitiu in estul Ucrainei si crede ca sustinerea Occidentului pune presiune pe Rusia suficient cat conflictul sa nu escaladeze.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, diplomatul ucrainean a evaluat progresul relatiilor bilaterale romano-ucrainene si a vorbit despre surprinderea cu care ucrainenii au primit sustinerea din partea Romaniei.

In momentul acesta, acordul international Minsk 2 pare depasit de evenimente. Nu se mai respecta angajamentele luate in Belarus. Ce solutie credeti ca exista la aceasta situatie?

Nu as spune ca putem considera Minsk 2 decedat, avand in vedere ca partea ucraineana incearca sa isi respecte toate obligatiile pe care si le-a asumat in cadrul acestei intelegeri.

As aminti ca in orice fel de intelegere sunt doua parti care trebuie sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-au asumat. Cu parere de rau nu putem decat sa constatam ca partea rusa a ignorat toate intelegerile si obligatiile pe care si le-a asumat.

In acelasi timp, au fost si unele momente pozitive in contextul acestei intelegeri, am putut sa facem schimb de persoane retinute, prizonieri de razboi, sa scoatem din mainile acestor separatisti, teroristi, persoanele ranite, si sa ii ducem acolo unde trebuie sa fie.

O consecinta a acestor acorduri este ca acest conflict nu a escaladat, cel putin s-a pastrat in parametrii de pana atunci. In primul rand, am putut sa evitam o crestere a numarului de persoane ucise si ranite in acest conflict.

Ca alternativa ar fi insasi indeplinirea celor convenite in cadrul Minsk 2: armamentul greu sa fie retras de pe pozitiile unde se afla, sa aiba loc pe teritoriile respective alegeri locale conform cu legea ucraineana.

Indiferent de ce masuri au fost implementate, putem constata ca pozitia consolidata a Europei de Vest si Est, si a SUA, si structurile europene si NATO au avut o oarecare influenta, deoarece situatia a ramas sub control si toate institutiile europene si internationale fac presiuni asupra Moscovei sa isi respecte angajamentele asumate.

Toti inteleg foarte bine ca Ucraina singura nu poate sa faca fata acestei presiuni din partea Rusiei si pentru noi este important sa avem sustinere consolidata ca aceasta situatie sa nu escaladeze si sa nu se transforme intr-un macel international.

Au existat voci care au vorbit despre un Minsk 3, pana la Minsk 7 si exista si teoria ca Rusia conserva conflictul si il incalzeste cand are nevoie de noi concesii, prin organizarea unei noi runde de negocieri la Minsk. Intrevedeti posibilitatea organizarii unei noi runde la Minsk?

Teoretic, putem avea si Minsk 20, in aceasta logica. Totul depinde de vointa de la Moscova, cei care au initiat aceasta situatie, de ei depinde si rezolvarea.

Pentru nimeni nu este niciun secret ca cel care a initiat toata aceasta problema internationala este domnul Putin si numai de dansul depinde daca atrocitatile continua sau se cauta o solutie.

A aparut o stire astazi in care premierul Arseni Iateniuk le solicita sefilor serviciilor de securitate ucraineni sa sporeasca efectivele pe strazi, intrucat se asteapta la atacuri in jurul Zilei Victoriei.

Da, ne asteptam, cel putin teoretic, la asemenea actiuni, deoarece intelegem ca partea rusa si teroristii pe care ii sustine in partea de est a Ucrainei nu si-au atins scopul in plan militar si incearca sa-si atinga scopul prin alte mijloace, inclusiv psihologice, anume sa demonstreze ca Ucraina este cuprinsa de haos, ca in toate zonele, regiunile, au loc evenimente necontrolate, sa demonstreze ca Ucraina nu este stat si ar fi bine daca nu ar exista.

Stim ca pentru Rusia data de 9 mai este o data sacra si este un prilej foarte bun in plan propagandistic pentru a demonstra ca in Ucraina este vorba despre orice, in afara de democratie.

A propos de Rusia care incearca sa demonstreze ca in Ucraina nu exista democratie, cum raspundeti acuzatiilor potrivit carora tara este acaparata de fascisti?

Aceste tendinte fasciste le vad numai rusii. Ucraina incearca sa aiba relatii bune si sa le consolideze cu toti vecinii - si cu Polonia, si cu Romania. Cu toti vecinii avem progrese, in afara de un singur stat, Rusia. In ce consta fascismul ucrainean in acest sens imi e greu sa raspund.

Bineinteles ca masina propagandistica a Rusiei lucreaza foarte bine, in fiecare zi in presa rusa sunt aruncate informatii, dar aceste lucruri nu au nimic de-a face cu realitatea.

Cum priviti teoriile conform carora Rusia ar putea incerca sa deschida un coridor intre Donbas, Crimeea, Odessa si Transnistria?

E posibil ca in planurile lor initiale, la inceputul lui 2014, sa fi fost o astfel de idee. Insa nu au fost in stare sa ridice populatia in sprijinul lor decat in zonele ocupate de dansii, ceea ce a demonstrat ca aceasta nu este intemeiata.

Mai aveti sperante cu privire la intoarcerea Crimeii in Ucraina?

In aceasta situatie nu operam cu notiunea de sperante, ci cu cea de drept international. Nimeni nu a lichidat normele dreptului international si Ucraina va face tot ce este posibil, prin toate mijloacele, pentru revenirea la status quo.

In lumea civilizata, episodul Crimeea si ce a urmat dupa aceea s-a inteles foarte bine, asadar aceasta nu este o actiune atat impotriva Ucrainei, cat este un afront la adresa intregii comunitati internationale, adica cine are muschii mai tari poate sa demonstreze asta si, daca astazi facem Crimeea, maine facem acelasi scenariu cu cine ne vine noua. Cred ca comunitatea internationala o sa traga concluziile adecvate.

La ce ii serveste lui Putin destabilizarea Ucrainei?

Va aduceti aminte ca toate evenimentele au inceput cand Ucraina, aflata sub fostul regim, si-a anuntat intentia de a se apropia de UE, de a semna Acordul de Asociere si de a-si construi statalitatea, economia si societatea pe bazele europene care au fost deja consfintite. Aceasta situatie nu le-a placut acelora care au absolut alte intentii si pentru care un astfel de exemplu, al unei Ucrainei de succes, ar fi fost un minus pe plan intern.

De aceea, cred ca toata politica lui Putin fata de Ucraina se trage de acolo: nu da Doamne ca Ucraina sa fie un exemplu de succes.

Relatiile romano-ucrainene s-au imbunatatit foarte mult. Presedintele Klaus Iohannis a facut recent o vizita la Kiev. Cand vine presedintele Porosenko in Romania?

Sunt intru totul de acord ca relatiile au fost resetate si acele evenimente si contacte care au avut loc anul acesta sunt o continuare a evenimentelor din relatiile bilaterale de anul trecut si ca atare la baza acestei resetari a fost pozitia ferma a Romaniei referitor la statalitatea Ucrainei si bineinteles condamnarea anexarii ilegale a Crimeii. Asta este baza relatiei noastre.

Dupa alegerile din Romania si alegerea noului presedinte, Klaus Iohannis, trendul pozitiv a fost pastrat si accelerat. Si daca vorbim de relatiile bilaterale, nu este vorba numai despre cele la nivel politic, dar de tot complexul de relatii bilaterale, sociale economice si culturale.

Noi ca stat suntem foarte co-interesati in relatiile de buna vecinatate cu Romania si ca aceasta relatie sa nu fie episodica, sporadica, temporara.

O garantie a faptului ca aceasta relatie va evolua in mod constant si pozitiv o constituie nu atat clasa politica din ambele tari, cat popoarele noastre. Asa cum poporul roman a avut experienta Revolutiei din '89 cu jertfele aduse pe altarul Revolutiei, si poporul ucrainean a trait ultimele evenimente... De aceea, cred ca daca popoarele au un scop comun atunci politicienii or sa lucreze in directia acestui scop.

Imi pare foarte bine sa constat ca perceptia ambelor state in tarile respective s-a schimbat foarte mult. Spre exemplu, daca in urma cu cativa ani, despre Romania se stiau prea putine sau numai din presa internationala in Ucraina, avand in vedere ce pozitie a avut Romania in aceasta perioada, a fost si o surpriza pentru societatea ucraineana, o surpriza placuta.

In ceea ce priveste bunele relatii, sunteti pe ultima suta de metri cu tratatul de mic trafic la frontiera. Cand va intra in vigoare?

Procedurile pentru intrarea in vigoare a acordului au fost deja finalizate. In data de 14 mai anul curent acordul intra in vigoare. Avand in vedere ca acest acord este important, avem in vedere sa organizam o intalnire a ministrilor de Externe roman si ucrainean la unul dintre punctele de trecere a frontierei unde sa acorde simbolic primele permise. Aproape cate un milion de oameni de o parte si alta a frontierei de 30 de kilometri depind de acest acord de mic trafic la frontiera.

La un moment dat, au aparut rapoarte privind incorporarea cu precadere a cetatenilor de etnie romana din Ucraina. Care este situatia lor?

Trebuie sa intelegem de unde a aparut aceasta informatie, este un element al razboiului informational. Scopul acestei informatii a fost sa semene neintelegere, cu atat mai mult avand in vedere ca intre statele noastre a aparut un trend pozitiv.

Ca sa nu vorbesc numai general, as spune ca intr-un raion din Cernauti unde in proportie de 90% este populat de etnici romani, au fost incorporati si mobilizati pana la inceputul anului curent trei persoane. In raionul respectiv locuiesc 30.000 de cetateni, din care peste 90% sunt etnici romani.

Si daca au fost mobilizati nu inseamna ca au fost trimisi carne de tun. Ei sunt la pregatire militara, e posibil dupa aceea sa fie trimisi in zona unde este conflictul sau in alta zona, dar bineinteles ca pentru propaganda a fost un lucru foarte bun sa se vorbeasca despre aceasta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Teofil Bauer relatie Ucraina Romania, #ambasador Ucraina razboi Rusia , #Ucraina