Americanii cer categoric Moscovei sa opreasca IMEDIAT atacurile din Ucraina

Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:46
10469 citiri
Americanii cer categoric Moscovei sa opreasca IMEDIAT atacurile din Ucraina
Foto: Euro Maidan

Statele Unite ale Americii cer Rusiei si fortelor separatiste sa opreasca imediat atacurile din estul Ucrainei, respectand astfel planul de pace convenit saptamana trecuta la Minsk.

Casa Alba transmite, prin intermediul unui comunicat de presa al Departamentului de Stat, ca este profund ingrijorata de deteriorarea situatiei din orasul Debalteve.

Reprezentantii OSCE aflati in Ucraina au confirmat ca atacurile rebelilor au continuat, atat in Debalteve, precum si in orasele Sievierodonetk, Luhansk si Donetk, in ciuda armistitiului semnat la Minsk.

Ucraina face o miscare strategica in incercarea de a se lepada de Rusia

Rapoarte ale Guverului de la Kiev arata ca cel putin 129 de atacuri ale separatistilor prorusi au avut loc in ultimele 24 de ore, inclusiv unul asupra unui convoi care evacua ranitii din Debalteve. Cinci civili au fost ucisi in ultimele ore si au fost raportati cel putin 25 de persoane ranite.

Pacea in Ucraina, un vis tot mai indepartat: Separatistii pun noi conditii

Separatistii au anuntat deja ca refuza sa respecte incetarea focului in Debalteve si nu au permis accesul reprezentantilor OSCE.

"Aceste actiuni agresive si declaratii ale separatistilor sprijiniti de Rusia ameninta cel mai recent pact de incetare a focului si pun in pericol alte prevederi ale acordului de la Minsk, precum retragerea armelor grele din estul separatist al Ucrainei", mai transmit oficialii americani.

De altfel, un raport recent arata ca un nou convoi cu echipament militar rusesc se deplaseaza spre Debelteve.

Armistitiu fragil in estul Ucrainei

Un armistitiu a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica. El este doar un prim pas catre incetarea conflictului armat care devasteaza estul Ucrainei de zece luni.

Comunitatea internationala se intreaba cum va fi implementat si daca va dura, avand in vedere acuzatiile reciproce pe care si le aduc Kievul si separatistii cu privire la incalcarea incetarii focului.

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Neincrederea este puternica de ambele parti, dupa ce armistitiul precedent, incheiat in septembrie, tot la Minsk, a fost incalcat, iar violentele in Donbas au reizbucnit la inceputul anului si s-au intensificat.

Parlamentul ucrainean a decis la sfarsitul lui decembrie sa renunte la statutul de stat nealiniat al Ucrainei pentru a se apropia de NATO, in conditiile in care Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, iar conflictul cu rebelii separatistii din estul tarii continua.

Razboiul, declansat in aprilie de separatistii prorusi, a provocat moartea a 5.400 de persoane pana in prezent, potrivit ONU.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ultimatum SUA Rusia, #ultimatul rebeli Ucraina, #acord Minsk pericol Ucraina , #Ucraina