Anunt soc: Ucraina nu mai cumpara gaze rusesti - va suferi Europa?

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:16
4695 citiri
Anunt soc: Ucraina nu mai cumpara gaze rusesti - va suferi Europa?

Ucraina a incetat sa mai achizitioneze gaze naturale de la gigantul rus Gazprom. Masura a fost luata sambata si anuntata luni de agentia ucraineana UNIAN, care citeaza un oficial rus.

Rusii sustin ca Ucraina a cumparat mai putine gaze decat in mod uzual in ultima perioada, inainte de a inceta complet achizitiile, la 9 noiembrie, scrie Ria Novosti.

In primele zile din noiembrie, Ucraina a achizitionat 9-10 milioane de metri cubi de gaze zilnic, aproximativ de zece ori mai putin decat in mod normal.

Luni, compania ucraineana Naftogaz a anuntat ca nu intentioneaza sa cumpere gaze naturale de la concernul rus pana la sfarsitul acestui an, cu exceptia cazului cand temperaturile vor scadea dramatic.

"Rezervele de gaze acumulate in depozite sunt suficiente pentru serviciile comunale", a declarat un responsabil de la Ukrtransgaz, societatea care opereaza sistemul de gazoducte din Ucraina.

In plus, Naftogaz nu are bani pentru a achita datoriile de peste 800 de milioane de dolari pentru luna august datorate Gazprom.

Expertii spun ca sistarea completa a livrarilor catre Ucraina pune probleme de securitate pentru tranzitul gazelor destinate pietei europene prin Ucraina, in timpul iernii.

Ucraina incearca sa puna capat dependentei de gaze naturale din Rusia, in general achizitionand necesarul de gaze de la tari europene.

Livrarile de gaze au fost deseori punctul de pornire al disputelor intre cele Rusia si Ucraina, iar chestiunea pare sa ia din nou amploare, in contextul in care Kievul intentioneaza sa se apropie de Uniunea Europeana, parafand un acord de asociere cu UE luna aceasta. Rusia a numit acordul cu UE un act "sinucigas" din partea Ucrainei si considera ca tara ar fi trebuit sa se alature uniunii vamale formata din Rusia, Belarus si Kazachstan.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...