Armele separatistilor ucraineni vin din Moldova?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 10:49
3113 citiri
Armele separatistilor ucraineni vin din Moldova?

Una din cele mai puternice organizatii de crima organizata din Republica Moldova ar vinde arme rusesti separatistilor din Ucraina.

Aceasta este concluzia unui proiectul de investigatii al grupului Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), realizat de Rise Project. Organizatia sustine ca unul dintre reporterii sai a achizitionat un lansator de grenade in iunie, de la gruparea ce isi are baza in Chisinau, scrie Euronews.

Ion Druta, unul dintre cei mai vechi si temuti lideri interlopi din Republica Moldova, numit si "Vanea Pisateli", are 42 de ani, si a vandut unui reporter incognito arma, despre care sustine ca provine de la armata a 14-a a Rusiei, stationata in Transnistria de doua decenii.

Cand OCCRP i-a cerut lui Druta 30 de pistoale rusesti, cinci lansatoare de grenade si munitie in valoare de 29.000 de euro, acesta a cerut o saptamana pentru a face rost de de arme. "E multa cerere acum din cauza Ucrainei, toata lumea cauta arme", a explicat acesta intarzierea. Reporterul OCCRP ii spusese lui Druta ca armele trebuiau livrate direct in Ucraina, in apropiere de Odessa.

OCCRP este o grupare ce doreste sa dezvaluie coruptia si crima organizata din Europa de Est. Un reporter al sau l-a contactat initial pe Druta in cadrul unei anchete mai ample, cu privire la o retea de criminali platiti. Ulterior, Druta a contactat reporterul, care a ajuns sa cumpere un lansator de rachete pentru 1000 de euro, pret "piperat" din cauza crizei ucrainene.

Ion Anton Druta este un infractor binecunoscut si in R. Moldova si in Romania.

Ultima arestare a lui "Pisateli" s-a petrecut in iulie 2013, dupa o sentinta a Curtii de Apel Chisinau, prin care liderul interlop a fost condamnat la douazeci de ani inchisoare pentru un triplu omor comandat in 1998. Cei douzeci de ani de inchisoare s-au comprimat in sapte luni, dupa ce Curtea Suprema din Moldova a dispus, in aprilie anul curent, rejudecarea dosarului si eliberarea lui "Pisateli".

In Bucuresti, moldoveanul este acuzat ca a organizat un asasinat la comanda. "Pisateli" l-ar fi adus in Romania pe asasinul moldovean Vitalie Proca, i-a dat acestuia informatiile despre tinta si a intermediat suportul logistic, adica o masina cu numere de Bulgaria, automatul Kalasnikov si pistolul Makarov, utilizate in atentatul care a avut loc in noiembrie 2012 in cartierul bucurestean Vitan. Victima insa a fost alt barbat, confundat de Proca cu tinta reala a asasinatului si ciuruit cu sase gloante. Omul a supravietuit, asa cum a facut-o si bancherul rus, Gherman Gorbuntsov, o alta tinta in care Vitalie Proca a descarcat sapte gloante, la Londra, in martie 2012.

Si fratii lui "Pisateli" sunt inchisi in Romania pentru ca ar fi organizat uciderea unui afacerist din Bacau in casa lui de vacanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Moldova arme separatisti Ucraina, #Moldova arme Ucraina , #Ucraina