Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Avertisment socant din Germania: Ucraina trebuie sa renunte la est, daca vrea sa salveze restul tarii

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 11:57
9855 citiri
Avertisment socant din Germania: Ucraina trebuie sa renunte la est, daca vrea sa salveze restul tarii
Foto: Hepta.ro

Un editorialist german a lansat in spatiul public o ipoteza care a atras atentia internationala, spunand ca Ucraina ar trebui sa renunte la teritoriile din est pentru a salva restul tarii.

"Rusia a pornit un razboi murdar impotriva Ucrainei, pe care aceasta din urma nu il poate castiga. A venit timpul pentru Kiev sa accepte pierderea Donetkului, pentru a salva restul tarii", a scris intr-un articol de opinie Benjamin Bidder, corespondentul publicatiei germane Der Spiegel in Moscova, care a transmis despre criza din Ucraina, inclusiv din Kiev, Odessa si Donetk.

Jurnalistul german sustine ca modul in care presedintele Ucrainei isi alege cuvintele se apropie de limita negarii: in ultima referire la orasul asediat de separatisti Debalteve, Petro Porosenko a vorbit despre un "capat de pod" (o pozitie securizata a armatei in mijlocul unui teritoriul inamic, din care militarii se pregatesc sa avanseze sau sa atace).

Ucraina, incotro? Daca separatistii nu vor pace, Porosenko le-ar putea da razboi adevarat - Interviu

"Parca vorbea despre o manevra deliberata a armatei, dupa ce a obtinut controlul total. Pe front, realitatea era alta. A descris-o un militar ucrainean jurnalistilor de la agentia de stiri Unian: mortii si ranitii nu pot fi transportati, iar munitia s-a terminat", a relatat Bidder, care l-a citat pe ofiterul de la Kiev spunand: "Aproape ca nu mai avem nici mancare. Moralul trupelor este la pamant din cauza conducerii armatei. Nu vin nici intariri, nici observatorii OSCE (...). Suntem epuizati".

Ziaristul neamt subliniaza ca Debalteve este numele orasului care va fi inclus pe lista infrangerilor devastatoare ale armatei Ucrainei. Peste 8.000 de soldati au fost inconjurati de rebeli la Debalteve, printre care multe dintre trupele de elita ale Kievului.

Razboiul in sine este arma

"A venit timpul pentru presedintele Porosenko sa priveasca adevarul in fata: zonele controlate de separatisti in estul Ucrainei sunt pierdute pentru Kiev pe termen mediu. Ucraina nu poate castiga acest razboi. Poate ca incearca, dar cade in ghearele adversarilor. Razboiul in sine este arma cu care Rusia vrea sa corecteze revolutia din Euromaidan (...).

Sa ne gandim la inceputul conflictului: in februarie, revolutionarii din Maidan i-au dat jos pe Viktor Ianukovici si pe cleptocratii pe care Kremlinul a pariat pana in ultimul moment. In martie, Moscova a anexat Crimeea, in aprilie, mercenarii din Rusia au intrat in estul Ucrainei. Razboiul a fost raspunsul Kremlinului la infrangerea din Maidan. Putin a vrut sa pastreze Ucraina in sfera lui de influenta. Cand a esuat, a declansat razboiul, pentru ca macar sa tina Ucraina departe de UE si NATO", a explicat editorialistul Der Spiegel.

Acesta adauga ca, pana acum, Moscovei i-au iesit calculele. Economia Ucrainei este in cadere libera, iar tara are nevoie de mai multi bani de la Occident decat am fi crezut. Nimeni nu se poate lupta simultan cu propriii oligarhi, dar si intr-un razboi impotriva Rusiei, este de parere Bidden.

Idealurile Maidanului sunt sacrificate

Jurnalistul german sustine ca oficialii de la Kiev si-au insusit prima lege a razboiului: cine nu este cu noi este impotriva noastra. De aceea, jurnalisti au ajuns in inchisori pentru ca au criticat obligativitatea inrolarii in armata sau alte initiative ale conducerii.

"La un an de la revolutie, Ucraina este pe cale sa tradeze idealurile pentru care s-a manifestat in Maidan. Asadar, armata ucraineana ar trebui sa puna armele jos, chiar daca Kievul are dreptatea de partea sa.

Donbasul este pierdut, cel putin pentru moment. Daca Porosenko nu intelege asta, risca sa piarda o batalie mult mai importanta: lupta pentru o Ucraina moderna, europeana", a conchis ziaristul german.

Armistitiu doar in vorbe: Razboiul continua in Ucraina - Lupte violente pentru un oras strategic

Comentariile acestuia vin dupa ce orasul ucrainean strategic Debalteve a fost zilele acestea un adevarat camp de lupta, in ciuda armistitiului convenit saptamana trecuta la Minsk.

Desi de marti ar fi trebuit sa inceapa retragerea armamentului greu din estul separatist, atat rebelii prorusi, cat si fortele de la Kiev au refuzat sa faca acest lucru in orasul Debalteve, un important nod feroviar care leaga Donetk de Luhansk. De miercuri, soldatii ucraineni au inceput sa se retraga.

Putin si-a vazut visul cu ochii: Soldatii ucraineni se retrag din Debalteve

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ucraina renunta est, #Ucraina pierdut razboi, #Ucraina razboi Rusia, #Germania Ucraina capituleze , #Ucraina