Aviatia ucraineana a impiedicat trupele ruse sa intre in estul tarii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 15 Martie 2014, ora 17:22
12854 citiri
Aviatia ucraineana a impiedicat trupele ruse sa intre in estul tarii

Armata ucraineana i-a impiedicat pe soldatii rusi sa intre in regiunea Kerson, din estul tarii, sambata.

Rusii incercau sa dea nastere unei provocari in partea continentala a Ucrainei, in afara republicii separatiste Crimeea, a anuntat ministerul ucrainean de Interne, citat de censor.net.ua.

"Trupele rusesti s-au intors in pozitia lor initiala", se arata in comunicatul ministerului. Pentru respingerea provocarii au fost mobilizate forte de aviatie.

Anterior, presa locala raportase ca langa un sat din regiunea Kerson, din cateva elicoptere rusesti au coborat peste 100 de soldati.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, ministerul ucrainean de Externe isi exprima protestul "puternic si categoric fata de deschiderea in apropiere de satul Strilkove, regiunea Kerson, a trupelor fortelor armate ale Federatiei Ruse, in numar de 80, si ocuparea satului Strilkove cu sustinerea a patru elicoptere de lupta si trei vehicule armate".

MAE ucrainean denunta "invazia militara a Rusiei si cere partii ruse sa isi retraga imediat fortele militare de pe teritoriul Ucrainei".

Incidentul survine in conditiile in care Ucraina se pregateste pentru un vot crucial in republica separatista Crimeea, duminica, ce va conduce, cel mai probabil, la alipirea peninsulei de Rusia.

SUA au incercat vineri sa impiedice referendumul, prin discutiile purtate de secretarul de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Cu toate ca efortul diplomatic a esuat, presedintele american Barack Obama a afirmat ca inca mai spera intr-o rezolvare diplomatica a conflictului din Ucraina.

Moscova refuza concesiile inainte de referendumul de duminica si sansele ca acesta sa nu se incheie printr-o decizie de alipire a peninsulei la Federatia Rusa sunt slabe.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Este de asteptat totusi ca in ultimele ore dinaintea referendumului sa se inregistreze o accelerare a presiunilor dinspre Vest. Consiliul de Securitate ONU va vota, sambata, o rezolutie privind denuntarea referendumului. Insa "singurul obiectiv al acestei rezolutii va fi sa ii faca pe chinezi sa se abtina si sa izoleze si mai mult Rusia", considera un diplomat.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea. De atunci, numarul trupelor ruse s-a tot marit, asa ca Moscova are in prezent controlul militar complet al peninsulei.

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul de pe 16 martie.

La randul sau, camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei, a precizat si un parlamentar rus.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ucraina trupe ruse respinse, #Ucraina provocari Rusia , #Ucraina