C. Diaconescu: Legea martiala nu a fost instituita in Ucraina nici in 2014. Potentialul de escaladare a conflictului poate fi foarte mare

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 14:52
6752 citiri
C. Diaconescu: Legea martiala nu a fost instituita in Ucraina nici in 2014. Potentialul de escaladare a conflictului poate fi foarte mare
Foto: Arhiva Ziare.com

Incidentul din stramtoarea Kerci, in legatura cu care Ucraina si Rusia se acuza reciproc, era oarecum previzibil in conditiile tensiunilor din zona si are un potential de escaladare foarte mare, insa deocamdata nu sunt semnale ca se va ajunge la un conflict deschis, spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Cine pe cine a provocat si care ar putea fi consecintele acestui nou incident in care protagonistii sunt Ucraina si Federatia Rusa?

"Pe scurt, accesul dinspre Marea Azov, prin stramtoarea Kerci, spre Marea Neagra a fost blocat dupa ce trei vase ucrainene au incercat sa patrunda. Au fost impiedicate sa treaca pe sub un pod, construit de Federatia Rusa dupa ce a fost anexata Crimeea, a avut loc un incident, sunt cativa ucraineni raniti. Ulterior, presedintele Porosenko a convocat Cabinetul de Razboi si a cerut luni Parlamentului declararea Legii martiale si, in egala masura, a sesizat Consiliul de Securitate ONU pentru o discutie privind ceea ce considera un act de provocare din partea Federatiei Ruse, dar ambele parti se acuza reciproc.

Partea ucraineana spune ca a notificat aceasta incercare de trecere. In zona sunt doua acte internationale care reglementeaza dreptul de folosire si de trecere prin stramtoare. Este vorba despre un acord intre Ucraina si Federatia Rusa privind Marea Azov si stramtoarea Kerci, si Conventia generala privind Dreptul Marii", a explicat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Consecintele instituirii Legii martiale

Fostul ministru de Externe a precizat ce efecte ar produce Legea martiala daca Parlamentul ucrainean ar lua o asemenea decizie.

"Este de subliniat faptul ca Legea martiala nu a fost instituita in Ucraina nici in anul 2014 si, in conditiile in care Parlamentul de la Kiev ar adopta o astfel de formula, practic, cu 4 luni inainte de alegeri (prezidentiale, parlamentare), s-ar suspenda drepturile Guvernului, ar fi interzise orice fel de mitinguri, de manifestatii, proteste, cu alte cuvinte orice fel de expresie politica de strada.

Sigur, situatia ar fi cat se poate de complicata, insa, in orice caz, nu este vorba despre o declaratie de razboi. Legea martiala tine mai mult de modul in care, pe teritoriul Ucrainei, se desfasoara o serie de activitati care vor fi gestionate in special armat", ne-a declarat acesta.

Intrebat daca asta inseamna ca noul incident ruso-ucrainean ar trebui descifrat in cheie electorala, Cristian Diaconescu a raspuns: "Avand in vedere situatia cat se poate de tensionata si de complicata din zona, este foarte greu sa speculam".

"Acolo vorbim despre o situatie de razboi. In ultimii patru ani, acolo au murit peste zece mii de oameni in astfel de 'incidente', daca le putem spune asa. Pe de alta parte, au mai fost incercari ale flotei ucrainene de a patrunde spre orasul Mariopol, o zona foarte puternic industrializata, care in acest moment se afla sub controlul insurgentei, separatistilor din zona.

Este un incident oarecum previzibil in conditiile tensiunilor din zona, potentialul de escaladare poate fi foarte mare, dar deocamdata se pare ca nu sunt semnale ca se va ajunge la un conflict deschis", a adaugat acesta.

Cat despre o posibila rezolutie a ONU, Cristian Diaconescu spune ca ar trebui sa ne uitam cu atentie "mai degraba la dezbaterea din parlamentul ucrainean".

"Se cunosc pozitiile in Consiliul de Securitate. Alianta nord-atlantica deja a spus, prin purtatorul de cuvant, ca situatia este urmarita cu foarte mare atentie de NATO, dar sunt sanse minime sa se obtina o rezolutie, avand in vedere dreptul de veto al Federatiei Ruse", a mai punctat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Citeste mai multe despre noul conflict din stramtoarea Kerci:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#incident Ucraina Rusia Kerci, #nave stramtoarea Kerci Rusia Ucraina , #Ucraina