Cal troian sau ajutor umanitar? Nimeni nu stie ce trimite Rusia in Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 August 2014, ora 14:44
5031 citiri
Cal troian sau ajutor umanitar? Nimeni nu stie ce trimite Rusia in Ucraina

Crucea Rosie a anuntat ca nu are niciun acord care sa reglementeze ce se va intampla cu "ajutoarele" trimise de Rusia, o data ce sutele de camioane plecate marti de la Moscova ajung la granita Ucrainei.

Andre Loersch, purtatorul de cuvant al ramurii kievene a organizatiei cu baza la Geneva a declarat, marti, ca "a fost o surpriza" pentru Crucea Rosie anuntul presedintelui rus Vladimir Putin, privind trimiterea unui convoi cu ajutoare umanitare in Ucraina, scrie EU Observer.

"Asteptam ca Federatia Rusa sa ne inmaneze o lista precisa si detaliata a materialelor umanitare pe care intentiona sa le trimita si inca nu am primit nimic", a declarat Loersch.

"In acest moment nu avem niciun acord cu privire la predarea ajutorului umanitar. Singura informatie pe care o avem vine de la agentiile ruse de presa", a adaugat oficialul Crucii Rosii.

Consilierul prezidential ucrainean Valeri Ceali a subliniat ca bunurile transportate de camioanele Rusiei vor fi oprite la granita si transferate in alte vehicule.

Occidentul se teme ca Rusia va folosi pretextul acordarii de ajutor umanitar pentru a invada estul Ucrainei.

Razboi in Ucraina: 280 de camioane rusesti se indreapta spre granita

Un urias convoi rusesc, format din aproape 280 de camioane incarcate cu ajutoare umanitare, a plecat marti dimineata din Moscova cu destinatia sud-estul Ucrainei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, dar si alti inalti oficiali rusi dau asigurari ca este un convoi pasnic, sub coordonarea Crucii Rosii.

Agentiile de presa ruse au publicat intregul inventar al convoiului: 2.000 de tone de ajutoare umanitare, din care 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahar, 62 de tone de mancare pentru bebelusi, 54 de tone de echipament medical si medicamente, 12.000 de saci de dormit si 69 de generatoare.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si-a exprimat speranta, luni, ca efortul umanitar al Rusiei nu va fi blocat de Kiev sau aliatii sai din Vest.

Rusia, interventie oficiala in Ucraina: Trimite ajutoare umanitare

Anterior demararii procedurilor din Moscova, Ucraina a anuntat ca a fost convenit cu Rusia si SUA ca o misiune umanitara sa se desfasoare in Luhansk, condusa de Crucea Rosie. Problema este acum ca organizatia umanitara nu a fost informata de demararea acestei misiuni de catre Rusia.

NATO avertizeaza: Exista probabilitatea ridicata a unei interventii militare ruse in Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a tras un semnal de alarma, tot luni, privind "probabilitatea ridicata" a unei interventii militare a Rusiei in estul Ucrainei.

Liderul NATO a spus ca nu a detectat niciun semn privind vreo intentie a Moscovei de a-si retrage miile de trupe aflate in apropierea granitei cu Ucraina.

SUA si Marea Britanie, avertisment pentru Rusia: Nu folositi pretexte pentru a invada Ucraina!

Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

Rusia are 45.000 de trupe la granita, sustinute de echipamente grele precum tancuri, sisteme de racheta, sute de avioane de lupta si elicoptere de atac si peste 1.000 de vehicule blindate.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...