Ce a povestit seful misiunii OSCE imediat dupa eliberare

Duminica, 04 Mai 2014, ora 08:08
3276 citiri
Ce a povestit seful misiunii OSCE imediat dupa eliberare

Seful observatorilor militari ai OSCE, care s-au aflat timp de o saptamana in captivitatea insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a declarat sambata, in urma eliberarii, ca simte o "usurare imensa".

"Suntem bucurosi, este o usurare imensa", a declarat pentru jurnalisti colonelul german Axel Schneider, relateaza AFP.

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si militarii ucraineni retinuti de insurgenti prorusi de opt zile in orasul Slaviansk au fost eliberati sambata dimineata.

Ucraina: Observatorii OSCE capturati de o saptamana au fost eliberati (Video)

"Nu ne-au maltratat (...). Ne-au dat mancare si apa, ne-au lasat sa dormim", a declarat pentru presa colonelul ucrainean Igor Turovski, in timpul sosirii pe aeroportul Borispil din Kiev, unde militarii ucraineni au fost intampinati de premierul Arseni Iateniuk, de ministrul de Interne Andrii Descita si de ambasadori.

"Ei ne-au arestat deoarece nu obtinusem autorizatie pentru vizita noastra", a precizat el.

Observatorii capturati la 25 mai au fost detinuti la Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei.

Unul dintre inspectori, un suedez care sufera de diabet, a fost eliberat la 27 aprilie.

Liderul separatist din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a afirmat ca observatorii OSCE sunt "invitati", ci "nu ostatici".

"Ultimele doua nopti au fost foarte tensionate", din cauza lansarii, la 2 mai, a unui asalt al fortelor ucrainene asupra orasului Slaviansk, a spus Axel Schneider.

"Fiecare minut a devenit foarte lung", a adaugat el. "In cele din urma, multumita cooperarii intre toti actorii-cheie, totul s-a desfasurat perfect", a conchis el.

Trei ofiteri ai serviciilor ucrainene de securitate arestati aproape in acelasi timp cu echipa OSCE "sunt in continuare retinuti" de rebeli, a declarat premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Observatorii nu au oferit alte detalii legate de conditiile de detentie.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...