Ce urmeaza in razboiul din estul Ucrainei?

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 August 2015, ora 17:10
4933 citiri
Ce urmeaza in razboiul din estul Ucrainei?
Foto: Guvernul Ucrainei

Un grup de recunoastere din batalionul crestin ortodox Sf. Maria a ajuns in Svitlodarsk, la nord de Debalteve, in regiunea Donetk, pentru a incerca sa afle ce urmeaza in conflictul cu separatistii pro-rusi. Potrivit unor zvonuri, se pregateste un atac.

Svitlodarsk, mai ieri un oras cu 12.000 de locuitori, se afla la mijloc intre fortele ucrainene si pro-ruse. Membrii batalionului au indatorirea sa afle informatii de la sursele pro-ucrainene din oras, in vreme ce restul fortelor ucrainene se pregatesc de reluarea ostilitatilor, scrie, intr-un reportaj, Kyiv Post.

Razboiul lui Putin: Ultimele zile din viata unui tanar soldat ucrainean

Sarcina este mai dificila decat pare la prima vedere. Doar cateva mii de oameni mai traiesc in Svitlodarsk astazi, si acestia sunt sustinatori ai separatistilor. "Practic, nu exista pro-ucraineni aici", spune Tarantino, unul din comandantii batalionului Sf. Maria, care refuza sa fie identificat dupa numele adevarat.

Grupul de recunoastere a vizitat cele cateva surse pro-ucrainene din oras, care le furnizeaza informatii si "inteleg riscurile asociate".

"Nicio persoana nu te saluta, toti se uita cu manie", observa un sofer al grupului. In mijlocul orasului cu arhitectura sovietica troneaza un steag rusesc vopsit direct pe pavaj. In acelasi timp, in principalele magazine ale orasului nu se mai gasesc produsele de baza. Dupa doua saptamani de lupte de artilerie, linistea din timpul zilei este nelinistitoare. "Eu am muncit mult timp in orasul asta, dar azi am un sentiment rau", spune Tarantino.

Perspectiva sumbra pentru Ucraina, in ceea ce priveste razboiul cu Rusia

Unul din "informatori", un pompier din Svitlodarsk, merge des in Debalteve, controlat de separatistii pro-rusi, asa ca vine mereu cu informatii proaspete. Acestea nu sunt insa mereu corecte.

"Mi-a spus ca in Debalteve nu sunt forte sau echipamente ale separatistilor. Stim din zborurile de recunoastere ale dronelor ca s-au acumulat forte importante", spune Tarantino.

Pozitiile ucrainenilor si separatistilor sunt vizibile din turnul de deasupra statiei de pompieri. "De acolo, ghideaza artileria separatistilor impotriva fortelor noastre. Comandantul statiei a servit intr-o unitate de artilerie", mai spune Tarantino.

Unitatea de recunoastere pleaca de la statia de pompieri, in vreme ce unul dintre pompieri murmura printre dinti: "Toti din grupul asta sunt separatisti".

Cum sunt ajutati soldatii ucraineni traumatizati de razboi

Si in Artemivsk, la 20 de kilometri de front, exista aceeasi neincredere intre fortele ucrainene si populatia locala. Pe baza informatiilor obtinute de unitati precum Sf. Maria si serviciile secrete, multi separatisti au fost aruncati in inchisoare. "Noi ii arestam, ii ducem in inchisoarea locala si ei sunt eliberati a doua zi. In Artemivsk, peste jumatate din forta de politie sustine separatistii", spune Tarantino.

"Separatistii au inceput sa ne spuna Ukr-Wermacht", mai spune comandantul ucrainean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#Ucraina razboi Rusia, #Ucraina lupte separatisti , #Ucraina