Cea mai mare problema a Europei: Cum oprim razboiul cu Rusia nucleara?

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 21:14
13450 citiri
Cea mai mare problema a Europei: Cum oprim razboiul cu Rusia nucleara?

Tacticile folosite de Rusia in Ucraina sunt dificil de inteles cata vreme Kremlinul neaga categoric ca fortele militare ruse lupta alaturi de separatisti sau ca le trimite rebelilor armament sofisticat.

In realitate, exista dovezi solide care demonstreaza ambele variante, sustine jurnalistul britanic Matthew Chance, intr-o analiza publicata de CNN, in editia electronica.

NATO a lansat recent in spatiul public o serie de imagini din satelit, care arata ca trupele ruse au trecut granita in Ucraina, acuzatii respinse vehement de Moscova. Saptamana trecuta, armata de la Kiev chiar a capturat zece parasutisti rusi pe teritoriul Ucrainei.

Putin, intoarcerea nazismului - cum reinvie "bestia" anii dinaintea razboiului

Totusi, oficialii de la Kremlin au precizat ca soldatii au intrat din greseala in Ucraina, in timp ce patrulau de-a lungul frontierei dintre cele doua foste state sovietice.

Strategia Rusiei, din ce in ce mai clara

"In timp ce inca exista numeroase intrebari despre tacticile Rusiei in Ucraina, strategia sa devine din ce in ce mai clara: se pare ca Moscova a decis sa tina Ucraina departe de Occident si sa isi pastreze sfera de influenta. Asta inseamna impotrivirea aderarii Ucrainei la institutii ale puterilor vestice, cum ar fi Uniunea Europeana si NATO. Mai mult, se pare ca Moscova se incapataneaza sa isi atinga scopul indiferent de costuri", noteaza analistul CNN.

Sanctiunile internationale impuse Rusiei au afectat puternic economia tarii, aducand rubla la un minim istoric fata de dolarul american, insa acest lucru are putin impact asupra politicii de la Kremlin, continua Chance.

Presedintele Vladimir Putin ramane pe pozitii cu sprijinul oferit insurgentilor, ba mai mult, il sporeste, potrivit oficialilor vestici. Si continua sa se bucure de o popularitate in crestere, peste 85% dintre cetatenii rusi fiind simpatizanti ai acestuia.

Cum il putem opri pe Putin si cum prevenim un razboi decisiv in Europa reprezinta principala intrebare cu care se confrunta acum liderii europeni si americani. Exista discutii despre "costuri si consecinte", in cuvintele presedintelui SUA Barack Obama, cum exista si o disputa in ceea ce priveste viitoarele sanctiuni ce pot fi aplicate Moscovei.

Conflictul din Ucraina imparte Europa: Slovacia nu sustine sanctiunile contra Rusiei

Este in discutie chiar si anularea dreptului Rusiei de a organiza Cupa Mondiala din 2018, ceea ce ar trimite un puternic mesaj de izolare a tarii conduse de Putin, insa putini sunt cei care se asteapta ca aceasta sanctiune sa forteze Kremlinul sa isi schimbe traseul politic, continua analistul.

CM 2018: Nemtii s-au pus de acord: Cum il vor pedepsi pe Putin

Sanctiuni economice cu dublu tais

De asemenea, viitoare sanctiuni economice ar avea dublu tais si nu ar functiona mai bine decat au facut-o cele precedente.

NATO se reuneste saptamana aceasta in Tara Galilor si va lua in discutie o posibila solutie pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Chiar inaintea intalnirii, exista discutii legate de cresterea sprijinului militar pentru Kiev, printre care livrarea de armament, insa o confruntare directa cu Rusia, o putere nucleara, nu este o varianta pentru numeroase state membre, inclusiv tari europene. "Este pur si simplu prea riscant", subliniaza jurnalistul.

Un razboi in Europa nu este o idee paranoica

Insusi Putin a avertizat saptamana trecuta, aflat la o tabara de tineret de langa Moscova, ca Rusia este gata sa infrunte orice "agresiune". "Este mai bine sa nu se puna cu noi. Vreau sa reamintesc ca Rusia este o superputere nucleara", a amenintat presedintele rus.

Incepe razboiul in Ucraina? Putin: Nu va puneti cu Rusia nucleara!

"Vestea buna este ca liderii Rusiei si Ucrainei s-au intalnit saptamana trecuta pentru prima oara din luna iunie. Vestea proasta este ca a existat numai o strangere jenanta de mana la summit-ul din Belarus si refuzul celor doi presedinti de a ajunge la un compromis.

Rusia vrea o incetare a focului care sa duca la un conflict inghetat, si, in final, o constitutie federala in Ucraina, ceea ce ar oferi mai multa autonomie zonelor vorbitoare de limba rusa din Ucraina si ar garanta un status oficial pentru limba rusa. Ucraina respinge aceasta varianta, temandu-se ca ar insemna sa piarda efectiv controlul asupra regiunilor estice pentru totdeauna.

Acest impas va trebui sa fie depasit cat mai curand daca se doreste ca situatia din Ucraina sa fie rezolvata fara mai multa varsare de sange si pierderi teritoriale", scrie Matthew Chance.

Oficialii europeni au spus ca inca nu este prea tarziu ca Rusia sa puna capat crizei fara sa suporte prea multe consecinte. Dar cand Moscova este atat de hotarata in actiunile sale, se pare ca Guvernul de la Kiev si sustinatorii sai europeni sa fie cei care sa caute o intelegere salvatoare cu Rusia, in ciuda zgomotului amenintator de acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia criza Ucraina, #Rusia razboi Ucraina, #criza Ucraina , #Ucraina