Cernobal - 26 de ani de la apocalipsa (Video)

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 14:55
22659 citiri
Cernobal - 26 de ani de la apocalipsa (Video)
Foto: partnersglobal.org

Ucraina, 26 aprilie 1986, ora locala 1.23, noaptea. Reactorul numarul 4 al uzinei nucleare de la Cernobal este zguduit de doua explozii.

Inimaginabilul are loc si intreaga Europa se trezeste in plin cosmar: un imens nor radioactiv strabate partea europeana a Rusiei, Europa de Est, Scandinavia, Marea Britanie, ajungand chiar pana pe coasta de est a Statelor Unite. Joi se implinesc 26 de ani de la catastrofa.

La 50 de kilometri de Cernobal, in localitatea Slavutich, urmasi ai victimelor si supravietuitori ai tragediei, insotiti de copii, au depus joi lumanari aprinse si flori la monumentul dedicat celor rapusi de expunerea la radiatii.

Presedintele ucrainean Victor Ianukovici a anuntat ca va inaugura lucrarile pentru construirea unui imense cupole peste sarcofagul care acum acopera ramasitele uzinei de la Cernobal. Constructia este estimata la peste 1,5 miliarde de dolari si va fi indeajuns de mare incat sa cuprinda chiar si Statuia Libertatii din Statele Unite. Efectele exploziei, insa, nu pot fi ingropate.

Urmarile exploziei

Conform statisticilor, peste 200.000 de oameni au fost grav afectati de radiatiile de la Cernobal. 25.000 dintre acestia au murit. Victimele au facut parte cu precadere dintre cei 800.000 de soldati, pompieri si muncitori care au fost trimisi de autoritatile sovietice sa lichideze efectele dezastrului. Acestia au fost nevoiti sa intervina cu mijloace rudimentare, lipsiti de protectie adecvata.

Inca nu se cunoaste si este foarte greu de estimat numarul celor care inca mai sunt afectati de radiatii. De curand, in 9 aprilie 2012, New York Post scria ca Stiliyan Petrov, fotbalist in varsta de 32 de ani din prima liga engleza, sufera de cancer. Jurnalistii specificau ca jucatorul avea 6 ani cand norul toxic provenit de la Cernobal a ajuns peste orasul sau din Bulgaria. De asemenea, exista numeroase marturii privind mutatii genetice care au aparut asupra oamenilor si animalelor, atat in zona din apropierea exploziei, cat si la mii de kilometri distanta.

Romania dupa dezastrul de la Cernobal

La cateva zile de la explozie, pe 1 mai 1986, in Romania incep sa se inregistreze valori depasite ale radioactivitatii. Orasele cele mai afectate erau Tulcea, Galati, Suceava, Iasi si Targu Mures. Autoritatile au reactionat cu intarziere, presedintele Nicolae Ceausescu convocand o sedinta a Comitetului executiv al Partidului Comunist Roman abia la patru zile de la accident.

Niciun fel de informatii n-au fost facute publice. Romanilor terorizati de zvonuri le-au fost distribuite de catre autoritatile comuniste sare iodata si tablete cu iodura de potasiu pentru cresterea imunitatii. Anii urmatori au cunoscut o inmultire a nasterilor de copii cu malformatii, situatie despre care nu exista inca o statistica. In continuare se constata o crestere a cazurilor de cancer, fenomen pus de specialisti tot pe seama accidentului de la Cernobal. In ultimii ani, numarul romanilor afectati de aceasta boala s-a dublat.

Cernobal, astazi

Locul tragediei este napadit de vegetatie si bantuit de animale salbatice. Zvonuri despre patrupede ciudate cu aspect grotesc au inceput sa apara printre ucrainieni, dar oficialitatile s-au grabit sa le dezminta.

Regiunea a devenit si un punct de atractie turistica. Zona a fost descrisa de revista Forbes ca unul dintre locurile unice din lume care merita vizitate. Turistii platesc in jur de 120 de euro pentru a patrunde intr-un spatiu in care radiatiile inca depasesc de 35 de ori limita normala. Sunt in jur de zece mii de astfel de curiosi in fiecare an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Cernobal explozie, #comemorare cernobal, #victime cernobal romania, #accident nuclear cernobal , #Ucraina