Cinci scenarii pentru Ucraina

Autor: Ana Ilie
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 11:23
9810 citiri
Cinci scenarii pentru Ucraina

Tanarul guvern ucrainean epuizeaza, pe rand, toate solutiile de calmare a tensiunilor separatiste din sud-estul tarii si de pastrare a integritatii teritoriale.

Rusia si Ucraina arunca una in alta cu acuzatii si pe teren blocajul este intrerupt de izbucniri de violenta ce nu fac partile decat sa se convinga de justetea pozitiilor lor, scrie CNN.

Cum ar putea evolua situatia din Ucraina pana la alegerile prezidentiale anticipate din 25 mai? Analiza CNN dezvaluie cinci scenarii posibile.

Se ajunge la pacea agreata la Geneva

In cadrul acordului de la Geneva s-a intrezarit "o raza de speranta", potrivit presedintelui american Barack Obama. Insa seful diplomatiei americane, John Kerry, a temperat sperantele, aratand dupa negocieri ca "niciunul dintre noi nu a plecat de aici cu sentimentul ca treaba este rezolvata".

Implementarea acordului a ajuns in seama OSCE, care are 100 de observatori in estul Ucrainei, care negociaza eliberarea cladirilor ocupate de separatisti.

Observatorii nu au insa puteri concrete si se confrunta cu ura gruparilor pro-ruse fata de americani si europeni. Mai mult, separatistii nu considera ca fac nimic ilegal, ba chiar sustin ca autoritatile de la Kiev au ajuns la putere in urma unei lovituri de stat si ocupa in mod ilegal cladirile guvernamentale.

Multe depind de nivelul reformelor constitutionale initiate de noua putere de la Kiev. Cat de mare va fi autonomia acordata regiunilor care o cer si ce va presupune protectia minoritatilor. Rusia cere totusi mai mult - garantii ca Ucraina nu se va integra in NATO si alegeri directe in regiunile framantate de separatism.

Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov, s-a declarat de acord cu un referendum national cu privire la forma de guvernamant a tarii, posibil in tandem cu prezidentialele. Insa protestatarii vor referendum regional, cu scopul ca Donetk si celelalte regiuni estice sa se rupa de Ucraina.

Ironia soartii, mai multe sondaje recente de opinie arata ca sustinerea pentru unirea cu Rusia este in minoritate.

Guvernul recapata controlul in est

Este un scenariu improbabil, mai ales in urma evolutiilor recente. Gruparile pro-ruse controleaza imobilele guvernamentale in marile orase din sud-est si reprezinta autoritatea in Donetk si Luhansk.

Trupele de la Kiev, cu tancurile la Slaviansk - 5 morti (Video)

Operatiunea anti-terorista a Kievului a fost dezastruoasa. Coloana de vehicule armate ale armatei ucrainene ce a patruns saptamana trecuta in Kramatorsk s-a predat separatistilor. Unitatea militara a fost ulterior desfiintata de Turcinov. Moralul armatei pare la pamant, iar echipamentele sovietice sunt invechite. Politia locala nu se arata sau a cazut la intelegere cu separatistii. Episoadele de violenta au loc tot mai des.

Razboiul civil

Presedintele rus, Vladimir Putin, a spus ca Ucraina se afla in pragul unui razboi civil, insa lucrurile nu stau chiar asa. Protestatarii pro-rusi sunt mai degraba zeci decat sute de persoane si nu au avut loc mari manifestari de strada sau violente generalizate.

Pare ca multi ucraineni din regiunile framantate de tensiuni separatiste nu vor sa se implice. Majoritatea isi vad de treburile lor zilnice, prea preocupati sa isi asigure traiul.

Ucraina, din nou in criza: Politician torturat si ucis. Se reia operatiunea anti-terorista

Exista totusi riscul ca ultranationalistii din Sectorul de Dreapta sa se organizeze pentru o confruntare cu pro-rusii din Est. O interventie a Moscovei ar putea avea loc daca ultranationalistii se fac vinovati de incidente sangeroase.

O invazie a Rusiei

Atat Putin, cat si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, au repetat ca Rusia nu intentioneaza sa invadeze sau sa anexeze estul Ucrainei, cu toate ca 40.000 de soldati rusi se afla la granitele acestei tari. O incursiune a Rusiei ar duce la inasprirea sanctiunilor Occidentului si folosirea fortelor conventionale este o actiune periculoasa si scumpa, intr-un moment in care economia Rusiei are probleme.

Daca guvernul ucrainean incearca sa-si afirme autoritatea in aceasta regiune sau ultranationalistii vin aici in numar mare, calculele Rusiei s-ar putea schimba, intrucat Moscova a promis ca va apara "compatriotii" din Ucraina.

De altfel, pro-rusii de aici striga zilnic dupa ajutor din partea Rusiei in fata "fascistilor" de la Kiev.

Un status quo dezastruos

Multi observatori cred ca acesta este scenariul cel mai probabil, un blocaj intre Kiev si grupruile pro-ruse din est. Proaspatul guvern ucrainean s-a dovedit incapabil sa gestioneze gruparile separatiste, care, la randul lor, nu au deocamdata suficienta putere pentru a transforma protestele in secesiune.

Este drept ca protestatarii din orasele din est au inceput sa se coordoneze intre ei, insa micile grupari separatiste nu par capabile sa guverneze. Multi dintre pro-rusi sunt adolescenti si niciun lider politic nu a aparut deocamdata din randul lor, capabil sa conduca negocierile cu OSCE sau Guvernul de la Kiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina separatisti, #Ucraina violente , #Ucraina