Aeroportul din Donetk, Stalingradul ucrainenilor? Precedentul Tiraspol

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 13:42
9076 citiri
Aeroportul din Donetk, Stalingradul ucrainenilor? Precedentul Tiraspol
Foto: rbc.ru

Aeroportul international din Donetk, locul unde s-au desfasurat unele din cele mai violente lupte din ultimele luni din estul Ucrainei, se afla, joi, sub controlul separatistilor.

Insurgentii sustinuti de Rusia au cotropit ceea ce a mai ramas din aeroport miercuri, omorand zeci de soldati ucraineni intr-o batalie de proportii, au anuntat membrii armatei de voluntari care sprijina armata Kievului, potrivit Kyiv Post.

"Astazi 37 de eroi au fost ucisi la aeroport. Multi dintre ei au fost lichidati de gunoaiele cecene. Iertati-ne fratilor! Am facut tot ce am putut! Eroii nu mor!", a scris pe Facebook Vladimir Sergeiev, un voluntar.

Ucraina: Bombardament cu zeci de victime la o statie de troleibuz din Donetk (Video)

Potrivit unor rapoarte neoficiale, in urma unei confruntari deosebit de sangeroase, in cursul noptii, armata ucraineana s-a retras complet din zona aeroportului. Alte rapoarte, ale Kievului de aceasta data, spun ca inca se mai duc lupte in zonele marginase.

Lupta pentru apararea aeroportului a durat pana acum 242 de zile - de la 26 mai 2014 la 22 ianuarie 2015. Pierderile materiale si umane sunt uriase. Soldatii Kievului care au luptat acolo au devenit o sursa de mandrie pentru ucraineni, care i-au supranumit "cyborgi".

Aproape intreg teritoriul pe care se afla aeroportul din Donetk, recapturat de ucraineni

O revista ucraineana, aparuta joi, are o coperta dramatica: ramasitele a ceea ce a fost odinioara noul aeroport international Donetk, distrus de luni de lupte grele, cu titlul "Stalingradul nostru?".

De ce conteaza totusi atat de mult aeroportul, atat pentru separatistii pro-rusi cat si pentru Kiev?

Luptele de la Donetk seamana, mai degraba, cu reteta aplicata de separatisti si intr-o alta instanta unde controlul unui aeroport decide rezultatul unui razboi separatist, arata Radio Free Europe/Radio Liberty.

In 1992, generalul rus Alexander Lebed a ocupat aeroportul Tiraspol din regiunea separatista moldoveana Transnistria si l-a utilizat pentru a spori fortele separatiste pro-ruse de aici. Conflictul ce dura de patru luni s-a incheiat la scurt timp dupa ocuparea aeroportului, cu un armistitiu mediat de Moscova. Transnistria ramane si in zilele noastre o regiune separatista a carei independenta este recunoscuta doar de Rusia.

Noapte de noapte, la Donetk, separatistii pro-rusi au bombardat pozitiile armatei, incercand sa preia controlul aeroportului aflat la doar 10 kilometri de oras. Desi aeroportul a fost practic distrus de lupte, pentru separatisti are o importanta strategica si simbolica uriasa.

Expertii spun ca separatistii sunt interesati sa-si pastreze asa-zisa independenta a republicii, si daca vor sa fie independenti, au nevoie de un aeroport conectat la lumea exterioara.

In acelasi timp, aeroportul are valoare militara clara: pistele bombardate pot fi reparate relativ usor si rapid, pentru a fi folosite, deschizand astfel un coridor pentru transportul de materiale necesare apararii rebelilor. In acelasi timp, daca este ocupat de separatisti, Kievul nu-l poate utiliza pentru a-si alimenta trupele sau pentru a crea aici o baza militara ce ar ameninta auto-proclamata capitala a separatistilor, Donetk.

Daca rebelii ar reusi sa aduca, prin aeroport, avioane de lupta, ar egala cumva raportul de forte cu Kievul, insa obtinerea de aparate de zbor depinde numai de Moscova, spun expertii.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ucraina lupte aeroport Donetk, #aeroport Donetk morti , #Ucraina