AP: Dupa Crimeea, Europa de Est se intreaba: Cine urmeaza?

Vineri, 14 Martie 2014, ora 18:15
4911 citiri
AP: Dupa Crimeea, Europa de Est se intreaba: Cine urmeaza?

Dupa invazia trupelor rusesti in Crimeea, statele din Europa de Est, care au o istorie de secole de legaturi cu Rusia, sunt tot mai ingrijorate si urmaresc "tremurand" situatia din Ucraina, aceasta fiind perceptia in presa internationala.

Promisiunile incalcate de ajutor din partea Occidentului, o istorie tragica de invazie ruseasca datand de secole, precum si constientizarea ca asemenea conflicte in regiune sunt contagioase reprezinta factorii care determina tarile din Europa de Est sa se intrebe ingrijorate "cine urmeaza?", potrivit unui articol al agentiei Associated Press.

"Este in primul rand teama ca ar putea fi o posibila molipsire", a spus ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru sursa citata.

Acesta a mai spus ca NATO a luat masuri pozitive pentru rezolvarea crizei din Ucraina, prin detasarea avioanelor care efectueaza misiuni de recunoastere deasupra Poloniei si Romaniei, pentru a monitoriza criza.

Basescu: Aviatia romana opereaza deasupra Ucrainei - R. Moldova, cea mai mare grija (Video)

"Masura luata de Consiliul Nord-Atlantic vizeaza sa previna tensiunile la un nivel regional si sa garanteze securitatea statelor membre", a precizat Corlatean.

Ministrul nu s-a putut abtine in a-si exprima temerile istorice, evocand baia de sange rezultata atunci cand Nicolae Ceausescu a ordonat trupelor sa traga in protestatari, in ultimele zile ale regimului sau.

"Romanii au urmarit indeaproape tot ce s-a intamplat in aceste saptamani, in special evenimentele dramatice de la Kiev. Pentru noi, romanii, acest lucru ne-a reamintit de revolutia din decembrie 1989", a mai afirmat Titus Corlatean.

Presedintele Lituaniei: Dupa Ucraina, tinta Rusiei va fi Moldova

Ingrijorari sunt in special in Moldova, unde, alertati de invazia si preluarea controlului de catre rusi in Peninsula Crimeea, oamenii se tem ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea fi tentat sa acapareze teritoriul moldovean, unde trupele rusesti sunt deja stationate in provincia separatista Transnistria. Acolo exista unul dintre cele cateva "conflicte inghetate" din Europa de Est, carora li s-a adaugat Crimeea.

"Ne temem ca conflictul din Ucraina ne-ar putea ajunge in Moldova. Trupele rusesti ar putea invada Moldova intr-o zi", spune Victor Cotruta, un functionar din capitala Chisinau.

Ingrijorari si in Polonia, Estonia, Letonia si Lituania

Polonia, care are granite atat cu Ucraina cat si cu Rusia, si cu precadere statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania - sunt alte tari ai caror locuitori se tem de o posibila invazie ruseasca, ultimele trei facand de altfel parte din fosta URSS si avand inca populatii insemnate de rus, pe care Moscova a transmis periodic ca vrea sa le "protejeze" - asa cum Putin a spus despre locuitorii din Crimeea, justificand astfel invazia Crimeii.

Premierul R. Moldova avertizeaza: Separatismul din Crimeea, contagios pentru Transnistria

De altfel, presedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite, a avertizat pe 6 martie ca, dupa ce a ocupat Crimeea, Rusia ar putea incerca sa retraseze granitele si ca Republica Moldova, statele baltice si Polonia vor fi urmatoarele la rand dupa Ucraina.

La randul sau, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leanca, si-a exprimat ingrijorarea, luni, fata de criza din regiunea Crimeea, din Ucraina, afirmand ca aceasta este "contagioasa" si ar putea alimenta sentimente separatiste in Transnistria.

Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu a tras si el un semnal de alarma, miercuri, afirmand ca cea mai mare grija referitoare la situatia din Crimeea o reprezinta situatia din Republica Moldova. Totodata, seful statului a tinut sa excluda posibilitatea riscului unui conflict al Romaniei cu Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tari Europa de Est Rusia, #Rusia invazie Crimeea, #Rusia invazie Ucraina , #Ucraina
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
E posibil sa urmeze alipirea Transnistriei la Rusia, statele baltice
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
Nu uitati pe al care si-a virit coada primul. Nu a fost putin