"Camioanele umanitare" s-au intors in Rusia. ONU n-a ajuns macar la o declaratie comuna (Video)

Sambata, 23 August 2014, ora 11:36
5534 citiri
"Camioanele umanitare" s-au intors in Rusia. ONU n-a ajuns macar la o declaratie comuna (Video)

Convoiul rus care a transportat, vineri, ajutoare umanitare in estul Ucrainei fara permisiunea guvernului de la Kiev a revenit sambata in Rusia, a anuntat directia vamala a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), informatia fiind confirmata si de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), transmit EFE si AFP.

"Coloana convoiului umanitar, dupa ce a lasat incarcatura in Lugansk, a revenit pe teritoriul Rusiei. Primele vehicule au intrat deja pe la postul de control (rus) Donetk", a declarat pentru Interfax purtatorul de cuvant regional al directiei vamale, Nicolai Sinitin.

Surse ale Serviciului Vamal au relatat ca 34 de camioane au indeplinit deja formalitatile vamale si ca se asteapta ca restul convoiului, din care fac parte 262 de camioane, sa incheie aceste formalitati in urmatoarele ore.

Potrivit AFP, observatorii OSCE au confirmat revenirea in Rusia a primelor camioane din controversatul convoi umanitar rus care a ajuns vineri seara in Lugansk, bastion al rebelilor prorusi din estul Ucrainei.

Cateva camioane au ajuns deja in Rusia, a declarat pentru agentia franceza de presa Paul Picard, seful misiunii de observatori aflat la postul de frontiera ruso-ucrainean, cunoscut sub numele de Donetk, dar nu a precizat cate camioane au ajuns deja pe teritoriul rus.

Reuters comenteaza ca revenirea camioanelor in Rusia ar putea contribui intr-o oarecare masura la reducerea tensiunilor in regiune, pe fondul sosirii la Kiev a cancelarului german Angela Merkel, care va discuta cu autoritatile ucrainene despre modalitatile de a pune capat crizei.

Rezultat zero dupa doua ore de discutii

Consiliul de Securitate al ONU a avut, vineri, consultari de urgenta asupra ultimelor evolutii din estul Ucrainei, dar nu a reusit sa ajunga la un acord asupra niciunei actiuni concrete sau asupra unei declaratii catre presa, relateaza Xinhua.

Lituania a solicitat reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate dupa ce un convoi umanitar rus a intrat in Ucraina vineri fara permisiunea Kievului.

"Consiliul de Securitate a avut consultari asupra situatiei din estul Ucrainei si a avut loc o informare a lui Oscar Fernandez-Taranco, seful Departamentului pentru afaceri politice al ONU", a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, care detine in aceasta luna presedintia Consiliului de Securitate.

"In discutiile care au urmat nu a existat o unanimitate de vederi, dupa cum poate va asteptati", a declarat el presei dupa reuniunea cu usile inchise care a durat doua ore si un sfert.

Recunoscand divizarea Est-Vest, el a afirmat: "Au fost exprimate preocupari larg raspandite privind ceea ce multi au numit o actiune unilaterala a Federatiei Ruse. Rusia isi apara actiunile invocand nevoile umanitare si comportamentul ucrainean nerezonabil in intarzierea convoiului de ajutor."

La randul sau, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat faptul ca "membrii Consiliului nu au fost preocupati de faptul ca sute de civili mor". "Nu au fost preocupati de catastrofa umanitara din estul Ucrainei. Ei au fost preocupati de un convoi umanitar, intelegeti, convoi umanitar", a mai spus Ciurkin.

El a reamintit ca autoritatile de la Kiev au trimis Moscovei "permisiunea oficiala de la guvernul ucrainean si numai atunci am inceput sa ne miscam". Ambasadorul rus a infirmat ca in camioanele din convoi ar fi arme sau munitie si a precizat ca la 15 august jurnalistii straini au putut vedea cu ochii lor cu ce erau incarcate camioanele din convoi.

O incalcare flagranta a suveranitatii Ucrainei

Lyall Grant a mai afirmat ca tara sa "este profund ingrijorata de aceasta actiune provocatoare si unilaterala, o incalcare incontestabila si flagranta a suveranitatii Ucrainei si o incalcare clara a legii internationale si a cartei ONU".

"Nu are nimic de a face cu efortul umanitar" care este coordonat de ONU, precizand ca "daca Rusia dorea sa participe putea sa o faca luand parte la o actiune colectiva si nu unilateral", a adaugat el.

"Ceea ce s-a intamplat este inca un exemplu al distantei dintre retorica Rusiei si actiunile sale. Au spus ca vor lucra cu Kievul sub egida Crucii Rosii, dar pana la urma au mers inainte si au actionat unilateral", a mai spus Lyall Grant.

Ambasadoarea Lituaniei la ONU, Raimonda Mermokaite, a afirmat ca "toata lumea este de acord ca exista o nevoie de asistenta umanitara pentru stramutati". "Sunt eforturi in desfasurare care se fac in aceasta privinta si sunt sprijinite de comunitatea internationala, inclusiv de ONU, OSCE, UE si donatorii bilaterali", a adaugat ea, precizand ca "niciunul dintre donatori nu a solicitat conditii speciale, exclusive, pentru livrarea de ajutor si nu a avut probleme cu accesul".

"Pe de alta parte, am auzit ca militantii au refuzat ajutorul umanitar din partea Ucrainei, impiedicandu-i astfel pe oamenii din estul tarii sa-l obtina. Desi eforturile umanitare trebuie intensificate, asistenta umanitara nu trebuie niciodata manipulata in scopuri politice sau militare. Guvernul meu a condamnat intrarea convoiului rus in Ucraina fara consimtamantul autoritatilor ucrainene si fara nicio implicare a Crucii Rosii care pe o incalcare flagranta a legii internationale", a mai spus Raimonda Mermokaite.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#camioane convoi umanitar intors Rusia, #ONU decizie convoi umanitar Rusia , #Ucraina
Comentarii