Ce ar insemna pentru Romania sa trimita arme in Ucraina si unde a esuat lamentabil UE

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:41
7497 citiri
Ce ar insemna pentru Romania sa trimita arme in Ucraina si unde a esuat lamentabil UE
Foto: eureferendum.blogspot.com

Din perspectiva agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, Uniunea Europeana "nu exista", sustine generalul Constantin Degeratu, care ii critica pe liderii de la Bruxelles pentru faptul ca nu au pus la punct o "aparare comuna", s-au aratat timorati in fata lui Vladimir Putin si au alimentat "spiritul aventurist al regimului fascistoido-bolsevic de la Moscova".

"In ceea ce am putea numi un efort profesionist avand ca scop managementul eficient al crizei generate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, Uniunea Europeana nu exista. In fapt, suntem martori (inerti) la esecul total al UE ca Uniune politica, Uniune care ar fi presupus si o politica de securitate si aparare unionala.

La acest capitol, tot ce s-a construit in ultimii 10-15 ani s-a volatilizat complet. Nu functioneaza nimic: nici serviciul de actiune externa, nici Stat Major Militar, nici forta de reactie, nici Eurocorp, nici FRONTEX, nici EU Battlegroups, nici Helsinki Goals. Absolut nimic, si asta pare sa fie cea mai grava concluzie si cel mai ingrijorator semnal", a declarat generalul Constantin Degeratu, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, pentru Ziare.com.

Acesta considera ca actuala criza declansata la frontiera estica a Uniunii, in Ucraina, creeaza un grav pericol pentru statele de granita, printre care si Romania, ceea ce ar fi trebuit sa determine "de urgenta" luarea unor masuri, si anume: "integrarea imediata a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen; dislocarea preventiv a unor formatiuni adecvate de sprijin in Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Romania, Ungaria, Slovacia si Bulgaria - pentru ca aici este frontiera Uniunii; eliberarea de constrangerile bugetare impuse unora dintre state aflate acum in pericol de securitate militara; transfer de resurse financiare ale Uniunii catre statele de granita pentru intensificarea pregatirii de aparare (asa cum se platesc subventii la hectar pentru culturile agricole, tot astfel trebuiau instituite 'subventii' pentru apararea militara a acelor hectare de cultura) ; transfer de armament si echipamente pentru aparare catre est - cata vreme avem un spatiu unional comun, in astfel de situatii trebuie sa avem si o aparare (nu o armata!) comuna".

"Sunt multe alte lucruri de facut, dar se pare ca Uniunea a esuat deja in proiectul sau. Ceea ce se face (si este, intr-un fel, meritoriu din perspectiva stoparii uciderii de civili in Ucraina) se face de catre unele state (Germania, Franta), nu de catre UE si nu cu mandat politic al UE", a subliniat generalul Degeratu.

Citeste si Generalul Constantin Degeratu: Moscova nu crede in lacrimi, singurul limbaj inteles e cel al fortei Interviu

Pro sau contra inarmarii Ucrainei?

Intrebat daca Ucraina ar fi trebuit inarmata si ajutata militar, Constantin Degeratu a subliniat: "acest lucru trebuia sa fie facut (si putea sa fie facut) la inceputul lunii martie 2014, atunci cand a inceput ocuparea peninsulei Crimeea de catre Rusia, prin dislocarea preventiva a 30.000-40.000 de militari ai UE".

"Asa prevedea manualul de management al crizelor al UE si pentru asta s-au pregatit aceste forte timp de peste zece ani. Pentru asa ceva au fost stabilite misiunile de tip Petersberg. Pentru asa ceva s-au cheltuit sume mari de bani si s-au facut sute de exercitii. Uniunea s-a dovedit a fi, insa, timorata complet in fata bluff-ului lui Putin, alimentand, in fapt, spiritul aventurist al regimului fascistoido-bolsevic de la Moscova (care a fost incurajat exact ca regimul hitlerist in procesul de remilitarizare a Renaniei) ", a subliniat gen. Degeratu.

In acest moment, insa, ajutorarea militara a Ucrainei a devenit "mai problematica", adauga generalul, pentru ca Germania si Franta au semnat acordul de la Minsk si au legitimat, astfel, "intr-o anumita masura, Rusia ca parte in conflictul de pe teritoriul Ucrainei".

"Acum nu mai este vorba despre o dislocare preventiva, ci de implicare intr-un razboi, iar acest lucru se pregateste si se face altfel (in orice caz - cu vot popular) ", a explicat generalul.

Pe de alta parte, "simpla furnizare de arme moderne Ucrainei, in absenta unei pregatiri temeinice si a unui sistem de comanda-coordonare-control riguros, profesionist si functional trezeste (inevitabil) niste amintiri sumbre (legate de relatia 'armament modern pentru armata irakiana' si surprinzatoarea inzestrare moderna a ISIL) ", a mai spus acesta.

Si, atunci, care ar fi solutia?

"Ceva trebuie, desigur, facut, dar pentru o tara ca Romania, toate perspectivele sunt ingrijoratoare: simpla furnizare de armament inseamna un razboi de uzura de lunga durata la granita noastra estica, un conflict cu evolutii necontrolabile, cu posibile stari anarhice si fragmentare, cu riscul intoarcerii armelor etc.

Regimul Poroshenko trebuie sprijinit in mod ferm si eficient (pentru ca, deocamdata, este singura garantie de cooperare cu Ucraina), dar trebuie tinut cont si de fragilitatea populara a regimului, care nu depinde doar de actuala conducere, dar nici de simplul ajutor militar occidental", ne-a mai declarat fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Degeratu inarmare Ucraina, #Degeratu Uniunea Europeana criza Ucraina, #Degeratu aparare comuna Uniunea Europeana , #Ucraina