Ce probleme "mosteneste" Volodimir Zelenski, actorul de comedie devenit presedinte al Ucrainei

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 11:22
8350 citiri
Ce probleme "mosteneste" Volodimir Zelenski, actorul de comedie devenit presedinte al Ucrainei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Ucraina, duminica, in fata presedintelui in exercitiu, Petro Porosenko.

Zelenski a castigat cu un scor zdrobitor de peste 73% din voturi.

Volodimir Zelenski este un actor de comedie care joaca rolul unui presedinte intr-un serial de televiziune, fiind de ceva vreme favoritul in cursa pentru functia de presedinte al Ucrainei, conform unor sondaje.

Zelenski, in varsta de 41 de ani, nu are niciun fel de experienta politica si a devenit celebru datorita serialului de comedie politica "Slujitorul Poporului", in care joaca rolul unui profesor de istorie care este ales presedinte.

Faptul ca Zelenski a ajuns la putere este o dovada clara a dezamagirii adanc inradacinate a alegatorilor in clasa de guvernamant, a dezgustului fata de coruptia agresiva si criza economica profunda, scriu cei de la CNN.

Initial, sprijinul pentru Zelenski a fost in mare masura vazut ca un "vot de protest", insa popularitatea sa a crescut pe masura ce increderea in Porosenko a scazut. Sosirea sa la putere in 2014 in urma protestelor din Piata Maidan a fost urmata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si un razboi in Est cu separatistii sustinuti militar, potrivit Kievului si Occidentului, de Moscova, care respinge aceste acuzatii.

Lentoarea luptei anticoruptie si impasul in care se afla conflictul i-au exasperat pe alegatori, astfel ca Zelenski a iesit victorios.

Problemele "mostenite"

De la anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014, trupele ucrainene se lupta in regiunea estica Donbas cu separatistii sustinuti de rusi, care au primit sprijin militar de la Moscova. Conform estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite, conflictul a dus la aproape 13.000 de decese, dintre care cel putin 3.321 au fost civili.

In noiembrie, tensiunile cu Moscova au atins un nivel alarmant dupa ce Rusia a confiscat trei nave ucrainene si a retinut 24 de marinari in stramtoarea Kerci. Guvernul lui Porosenko a raspuns prin impunerea unei legi martiale si avertizarea asupra invaziei ruse iminente.

O alta dificultate o reprezinta "relatiile cu oligarhii", extrem de puternici in Ucraina, si in primul rand cu Igor Kolomoiski, adversar feroce al lui Petro Porosenko si acuzat ca a organizat candidatura lui Zelenski.

Desi noul presedinte va mosteni aceste probleme, nu este clar cum le va gestiona.

El a oferit putine detalii despre cum va aborda diverse chestiuni si nu se stie cu ce politici concrete vine. De altfel, el a evitat deseori sa-si exprime opinia in mod public, evitand sa dea interviuri ample, organizand doar cateva conferinte de presa.

La inceputul acestei saptamani, Zelenski declara ca asta a fost strategia campaniei sale, sa nu mearga la emisiuni in care "oamenii din vechiul guvern stau si se cearta, fac doar PR fara solutii reale".

"Nu ma ascundeam de nimeni", a spus el, adaugand scuze jurnalistilor care ar fi putut fi ofensati de lipsa de atentie pe care a acordat-o presei.

Viata imita arta

Si in timp ce serialul de televiziune in care joaca este o comedie fictiva, subiectele abordate in serial pot oferi indicii despre cum intentioneaza sa conduca Zelenski - sau cel putin la ceea ce asteapta ucrainenii de la el.

In show, intercalarea dintre crima si politica este o tema persistenta, iar Zelenski a promis ca va scapa tara de coruptia sistemica.

De asemenea, personajul sau vorbeste rusa, alaturi de alti actori din serial. 30% dintre ucraineni vorbesc rusa, potrivit statisticilor, insa limba este un subiect controversat in tara, fiind folosit de toate formatiunile pentru a "marca niste puncte" in campaniile electorale.

Ramane de vazut cum va aborda Zelenski acest subiect delicat.

Criticii lui vor argumenta insa ca nu reuseste sa se impuna fata de Rusia si influenta sa culturala in tara - un lucru pe care Porosenko si-a construit intreaga campanie.

Totusi, Andreas Umland, membru al Institutului pentru Cooperare Euro-Atlantica, a declarat pentru CNN ca lipsa de experienta politica a lui Zelenski ar putea actiona in avantajul lui. El a observat ca exista o "dispozitie generala pentru schimbare" si ca Zelenski a reusit sa profite de un moment in care alegatorii protesteaza nu numai fata de Porosenko, ci fata de intreaga clasa politica.

Umland a mai spus ca lipsa de experienta l-ar putea forta pe Zelenski sa creeze legaturi mai puternice intre societatea civila si politica.

Vezi si Reactia Rusiei, dupa ce un actor de comedie a castigat prezidentialele din Ucraina

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte Ucraina Volodimir Zelenski , #Ucraina
Comentarii