Ce sanse are armistitiul din Ucraina. Hibele acordului de la Minsk

Autor: Ana Ilie
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 16:03
6659 citiri
Ce sanse are armistitiul din Ucraina. Hibele acordului de la Minsk
Foto: InSerbia

Negocierile-maraton de la Minsk, de joi, dintre cei patru lideri, german, francez, rus si ucrainean, au produs, in al 16-lea ceas, un acord pentru un armistitiu in estul Ucrainei.

Documentul in 13 puncte convenit de Angela Merkel, Francois Hollande, Vladimir Putin si Petro Porosenko, a fost salutat drept o victorie diplomatica in criza ucraineana. Dar ce sanse are totusi acesta sa duca la incetarea focului in estul Ucrainei? Publicatia Interpreter Magazine enumera mai multe hibe ale acordului, ce submineaza potentialul acestuia.

Documentul asupra caruia au convenit cei patru lideri la Minsk prevede:

- retragerea artileriei grele si rachetelor in spatele liniei de front;

- retragerea tuturor luptatorilor straini;

- eliberarea tuturor prizonierilor de razboi detinuti de beligeranti si amnistie pentru persoanele ce au avut legatura cu evenimentele din Donetk si Luhansk;

- restaurarea beneficiilor sociale pentru populatia din zona, organizarea alegerilor locale conform Constitutiei ucrainene si taxarea regiunilor aflate in prezent sub controlul rebelilor sprijiniti de Rusia;

- restaurarea controlului Ucrainei asupra granitei internationale cu Rusia;

- monitorizarea implementarii armistitiului de catre OSCE.

Problema, scrie sursa citata, este ca nu pare ca partile participante la acord au aceeasi definitie pentru principiile expuse mai sus.

Cea mai flagranta hiba a acordului este cea privind retragerea trupelor straine de pe teritoriul Ucrainei. Merkel, Hollande si Porosenko inteleg prin asta retragerea luptatorilor si echipamentelor militare trimise de Rusia sa sprijine separatistii din estul Ucrainei. Putin nu recunoaste insa ca ar fi trupe ruse in Ucraina, asa ca in ce fel s-a angajat pentru retragerea trupelor straine de acolo?

Un posibil raspuns la aceasta intrebare a venit vineri de la Ministerul rus de Externe, care a emis un comunicat de presa in care cerea Croatiei sa-si retraga cetatenii ce lupta alaturi de trupele Kievului in estul Ucrainei.

In opinia Moscovei, Zagrebul trebuie sa respecte termenii acordului de la Minsk si sa-si retraga soldatii din Ucraina, grupati in asa-zisul batalion Azov. De asemenea, Rusia solicita si altor state care au luptatori in Ucraina sa ii retraga, conform termenilor armistitiului.

Sunt slabe sanse deci ca Rusia sa isi retraga luptatorii, mai ales ca, la armistitiul precedent, din septembrie, de la Minsk, majoritatea trupelor si echipamentelor militare ruse au ramas pe loc, iar Putin a sustinut ca este vorba despre luptatori locali.

In al doilea rand, armistitiul incepe sambata spre duminica noaptea. Luptele continua sa zguduie zona si nu dau semne ca vor inceta, in conditiile in care trupele ucrainene sunt aproape incercuite de rebeli in orasul strategic Debaltevo, intre Donetk si Luhansk. Putin sustine ca rebelii cred ca, in urma armistitului, soldatii ucraineni vor depune armele. Ucraina nu este de acord ca trupele sale sa se predea.

Ucraina: Noi atacuri ale separatistilor

Sunt intrunite, asadar, conditiile pentru ca luptele sa continue la Debaltevo, asa ca armistitiul va fi incalcat inca inainte de a incepe. In trecut, o situatie similara a fost folosita de separatisti si luptatorii rusi pentru a continua luptele si in alte parti ale Ucrainei.

O alta hiba a acordului consta in prevederea ca toti prizonierii sa fie eliberati, conform principiului "toti pentru toti". Un important prizonier de razboi este Nadia Savcenko, pilot ucrainean, capturata de rebeli, rapita peste granita si intemnitata la Moscova, unde este acuzata de crima. Femeia este in greva foamei de peste 60 de zile.

Rusia nu o considera prizonier de razboi, insa Porosenko a declarat, la iesirea de la negocierile de la Minsk, ca Savcenko este prinsa in acord si va fi eliberata. A doua zi dupa ce au batut palma la Minsk, Kremlinul a precizat ca nu exista nicio intelegere privind eliberarea pilotului.

Porosenko spune ca Rusia a promis eliberarea unui pilot ucrainean. Kremlinul neaga

Un alt punct problematic al acordului il reprezinta zonele de granita care nu se mai afla sub controlul armatei ucrainene, ci in inima teritoriului controlat de separatisti. Separatistii considera insa ca o prevedere-cheie a acordului este retragerea trupelor ucrainene din zonele separatiste. Cum va recapata Ucraina controlul asupra zonei de granita cu Rusia?

In fine, Ucraina nu are autoritatea de a-i amnistia pe cei responsabili de doborarea avionului de pasageri MH 17, in iulie, deasupra Donetkului. Cum va privi Olanda, spre exemplu, tara cu majoritatea victimelor, o amnistie generala acordata de Kiev inclusiv celor responsabili de tragedia cu aproape 300 de morti?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Ucraina acord armistitiu Minsk, #Ucraina probleme armistitiu , #Ucraina
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza danduta
danduta
rank 3
0, adica "zero". E prost facut, are o infinitate de hibe(aviatoarea)