La miezul noptii a inceput armistitiul in Ucraina - ce s-a negociat si ce se intampla de fapt

Autor: Ana Ilie
Duminica, 15 Februarie 2015, ora 08:59
11094 citiri
La miezul noptii a inceput armistitiul in Ucraina - ce s-a negociat si ce se intampla de fapt
Foto: Itar Tass

Duminica, la ora 00.00, a intrat in vigoare, in estul Ucrainei, un armistitiu convenit de liderii german, francez, ucrainean si rus, joi, la Minsk, in Belarus. In pofida aparentei realizari diplomatice, pe teren au continuat confruntarile sangeroase.

Vineri si sambata, victimele in randul populatiei civile si soldatilor ucraineni au fost de ordinul zecilor, dupa bombardamente sustinute, in regiunile Donetk si Luhansk. Orasul strategic Debalteve a fost scena unor lupte intense, care l-au facut pe un oficial de la Kiev sa afirme ca s-a transformat intr-un "nou Stalingrad" la ordinul lui Vladimir Putin.

Ambasadorul american in Ucraina, Geoffrey Pyatt, a afirmat ca separatistii detin, in prezent, mai multe arme decat unii membri NATO sau tari din Europa. Oficialul american a postat si dovada, pe Twitter, sub forma unor imagini din satelit, care arata vehiculele armate si armamentul folosit de separatisti, dar si sistemele aeriene de aparare rusesti, tot din Ucraina.

Presedintele Petro Porosenko a facut un apel disperat la incetarea ostilitatilor si s-a aratat pesimist in legatura cu eficacitatea armistitiului decis la Minsk.

Sambata seara, Porosenko, presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au vorbit la telefon.

Cei trei au subliniat ca toate partile implicate in conflictul din sud-estul Ucrainei trebuie sa respecte prevederile acordului de la Minsk, in primul rand punctul privind incetarea focului.

Lupte intense cu cateva ore inainte de armistitiu. Presedintele Ucrainei apeleaza la Merkel, Obama si Hollande

Ucraina, inainte de armistitiu. Separatistii distrug Debaltevo: Orasul este in flacari

Oficial american in Ucraina: Separatistii au mai multe arme decat unele state NATO

SUA si Ucraina acuza Rusia ca sfideaza acordul de pace: Inca trimite arme rebelilor, intelegerea e in pericol

Armistitiul din Ucraina, in mare pericol: Luptele continua, avertisment de la Porosenko

Armistitiul a fost convenit joi dupa mai mult de 16 ore de negocieri si dupa ce reprezentantii separatistilor au refuzat sa semneze un plan initial, pe motiv ca liderul de la Kiev este prost informat cu privire la situatia din teren.

In pofida obstacolelor, Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko si Vladimir Putin au batut palma (fara a semna insa, asa cum se anuntase initial) pe un plan in 13 puncte cu privire la criza din Donbas, regiunea ucraineana compusa din asa-zisele republici populare Donetk si Luhansk.

Cei patru "grei" nu au semnat, insa protocolul ce priveste implementarea acordului de la Minsk a fost semnat de Grupul de Contact, compus din reprezentantii separatistilor, OSCE, Ucrainei si ambasadorul Rusiei in Ucraina.

Negocierile-maraton pentru pace in Ucraina s-au incheiat cu un acord de armistitiu. Nesemnat

Acordul a fost anuntat de Vladimir Putin, care a spus ca armistitiul incepe in noaptea de sambata si ca va fi retras armamentul greu.

Petro Porosenko a detaliat insa prevederile acordului: retragerea armamentului greu in decurs de 14 zile, eliberarea prizonierilor si retragerea trupelor straine in decurs de trei saptamani, recapatarea controlului asupra granitei cu Rusia pana la sfarsitul lui 2015, dezarmarea tuturor militiilor ilegale.

Putin explica prevederile acordului de la Minsk: Armistitiu, dar nu ne-am inteles pe granite (Video)

Ucraina nu a convenit federalizarea sau statutul de neutralitate pentru Donbas, insa Rada va decide in decurs de 30 de zile ce statut acorda regiunilor separatiste, a precizat Porosenko.

Porosenko a mai spus ca acordul prevede si eliberarea pilotului ucrainean Nadia Savcenko, incarcerata intr-o inchisoare de la Moscova si aflata in greva foamei. La o zi distanta, insa, purtatorul de cuvant al Kremlinului a precizat ca Vladimir Putin nu a facut nicio promisiune in acest sens.

Porosenko spune ca Rusia a promis eliberarea unui pilot ucrainean. Kremlinul neaga

Dmitri Peskov a aratat ca "intr-adevar, partea ucraineana a ridicat problema (eliberarii) lui Savcenko la summit. Partea rusa nu ar fi putut sa faca vreo promisiune cu privire la acest lucru. Nadejda Savcenko este anchetata in prezent, iar daca este vinovata sau nu va stabili tribunalul".

Iata pe scurt principalele prevederi ale acordului:

1. Incetarea imediata si deplina a focului in regiunile Donetk si Luhansk incepand cu 00.00, ora Kievului (si ora Romaniei), la 15 februarie.

2. Retragerea tuturor armelor grele de catre ambele parti, la distanta egala, cu scopul crearii unei zone de securitate de minimum 50 de kilometri pentru artilerie de calibru 100 mm sau mai mult si o zona de securitate de 70 de kilometri pentru MLRS si 140 de kilometri pentru sistemele MLRS Tornado-S, Uragan, Smerch si sisteme tactice de rachete Tochka U.

- pentru trupele ucrainene, de la linia de contact;

- pentru formatiunile armate ale Donetkului si Luhanskului, de la linia de contact stabilita in memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

Retragerea acestor arme trebuie sa inceapa nu mai tarziu de a doua zi dupa armistitiu si sa se incheie in decurs de 14 zile.

3. Monitorizarea si verificarea regimului de armistitiu si retragerea armelor grele de catre OSCE, din prima zi a retragerii, cu toate mijloacele tehnice necesare, precum sateliti, drone, sisteme de radio-locatie etc.

4. In prima zi de dupa inceperea retragerii va incepe un dialog cu privire la modalitatile de organizare a alegerilor locale, potrivit legislatiei ucrainene in Donetk si Luhansk si cu privire la viitorul acestori regiuni.

5. Fara intarziere, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data semnarii acestui document, Rada Ucrainei trebuie sa aprobe un document care sa indice teritoriul aflat sub regim special in Donetk si Luhansk.

6. Se va institui o lege privind gratierea si amnistia, prin interzicerea persecutiei si pedepsirii persoanelor in legatura cu evenimentele care au avut loc in Donetk si Luhansk.

7. Vor fi eliberati si schimbati toti ostaticii tinuti ilegal, pe principiul "toti pentru toti". Procesul trebuie sa se incheie in a cincea zi dupa retragerea armelor.

8. Se va oferi acces liber, livrare, depozitare si distribuire de ajutor umanitar celor care au nevoie, pe baza unui mecanism international.

9. Vor fi definite modalitatile pentru restaurarea deplina a legaturilor sociale si economice, inclusiv transferurile sociale, cum ar fi plata pensiilor si alte plati.

In acest scop, Ucraina va reface managementul segmentului bancar in districtele afectate de conflict si, posibil, un mecanism international va fi stabilit pentru a facilita aceste tranzactii.

10. Restaurarea controlului deplin al Guvernului ucrainean asupra granitei de stat in intreaga zona de conflict, care trebuie sa inceapa in prima zi de dupa alegerile locale si sa se incheie dupa alegerile locale din Donetk si Luhansk (la o data care ramane a fi stabilita).

11. Retragerea tuturor formatiunilor armate straine, echipamentului militar si mercenarilor de pe teritoriul Ucrainean, sub supravegherea OSCE. Dezarmarea tuturor gruparilor ilegale.

12. Reforma constitutionala in Ucraina, unde o noua Constitutie va intra in vigoare pana la sfarsitul lui 2015, cu elementul-cheie al descentralizarii (luand in considerare specificul regiunilor Donetk si Luhansk, dupa consultari cu reprezentantii acestor regiuni), si aprobarea unei legi permanente privind statutul special al regiunilor Donetk si Luhansk, pana la sfarsitul lui 2015.

13. Monitorizarea implementarii armistitiului de catre OSCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Ucraina acord armistitiu Minsk, #Ucraina incetare foc , #Ucraina
Comentarii
Poza mameluc
mameluc
rank 5
Orice rus care atenteaza la independenta Ucrainei sa fie EXECUTAT!
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5