Partea de vina a Occidentului in conflictul dintre Ucraina si Rusia

Sambata, 22 Martie 2014, ora 21:44
6118 citiri
Partea de vina a Occidentului in conflictul dintre Ucraina si Rusia
Foto: caleaeuropeana.ro

Se afirma tot mai des ca vina pentru escaladarea conflictului din Ucraina o poarta, exclusiv, Moscova. Nu cumva si Occidentul poarta o parte din vina? Cativa experti germani analizeaza pe larg aceasta intrebare, cautand sa-i dea un raspuns.

Gunther Verheugen este cunoscut ca un om temperat in afirmatii legate de evenimentele politice. In decurs de 10 ani, acesta a ocupat functia de comisar european si cunoaste foarte bine politica internationala precum si nuantele fine ale marii diplomatii. Intr-una dintre declaratiile sale, facute pentru Deutschlandfunk, el spune ca, pur si simplu, Kremlinul si-a aparat interesele, iar politicienii de la Washington si Bruxelles poarta o mare parte din vina pentru escaladarea crizei din Ucraina.

Nu doar Verheugen gandeste asa, ci tot mai multi experti din Vest acuza Occidentul ca a gresit in politica lui fata de Moscova. Mass-media occidentale transmit, in general, acelasi lucru: Vladimir Putin este singurul vinovat pentru criza din Crimeea.

In Germania, de pilda, exista si oameni care nu sunt de acord cu acesta afirmatie generala. In afara de Verheugen, aici il putem aminti si pe Armin Laschet, unul dintre liderii Uniunii Crestin Democrate. Intr-o declaratie pentru Frankufurter Allgemeine Zeitung, el vorbeste depre "populismul anti Putin" din comunitatea germana si spune ca Germaniei ii lipseste cultura necesara dezbaterilor adevarate de politica externa.

"Cu toate ca politica ruseasca in privinta Crimeei incalca dreptul international, trebuie sa avem in vedere ca, atunci cand mentii contacte externe la nivel inalt, trebuie sa fii in stare sa intri in pielea partenerului tau de discutii", a spus Laschet.

"Atitudinea Kremlinului este de inteles"

"Situatia din Rusia a fost subevaluata", spune Alexander Rahr director al Forumului Germano-Rus. El vizeaza, in primul rand, atitudinea Occidentului fata de protestatantii din Piata Maidan. "Bazandu-se pe faptul ca este o revolutie democratica, Vestul s-a pozitionat cu totul de partea protestatarilor. Faptul ca acesta revolutie a avut si alte dedesubturi rezulta din participarea activa a partidului 'Libertate'", spune Ruhr.

Acest partid care are contacte serioase cu NPD, o formatiune de extrema dreapta din Germania, a fost primit in guvernul post Ianukovic, iar aceasta este o greseala fatala, crede si Gunther Vergheugen: "Pentru prima data in acest secol, la putere, intr-o tara europeana, au fost primiti fascisti adevarati. 'Libertate' este condus, in primul rand, de ura fata de evrei, de rusi si de polonezi", spune fostul eurocomisar.

Pentru a demonstra politica gresita a Vestului in cazul Ucrainei, Verheugen face o paralela cu Partidul Libertatii din Austria. La sfarsitul anilor '90 acesta a intrat in politica europeana, avand la baza pozitii extreme de dreapta. Cand acest partid a intrat in Guvernul austriac, UE a impus sanctiuni acestei tari. Astazi, acelasi Vest nu numai ca se multumeste cu rolul de observator pasiv, dar chiar aplauda cand vine vorba de "Libertate", adauga Verheugen.

Nimic ciudat ca Moscova a actionat atat de drastic. Conform lui Armin Laschet, imaginea guvernelor occidentale depre Rusia se bazeaza cel mai mult pe necunoasterea celeilalte parti: "Demonizarea lui Putin nu e politica, ci un alibi pentru lipsa ei", a spus Laschet. La inceputul conflictului din Crimeea, Occidentul a ratat sansa de a incepe discutiile cu Moscova, mai spune el, citat de Deutsche Welle

Am subevaluat situatia

De ani buni, exista indicii ca Rusia nu ar tolera o apropiere a Ucrainei de Occident. Inca din 2007, cand la Conferinta anuala pentru Securitate de la Munchen, vorbindu-se despre intrrarea Ucrainei in NATO, Putin a trasat destul de clar linia rosie.

Din acest motiv, Alexander Rahr face apel la prudenta, referindu-se la viitoarele relatii dintre UE si Rusia. "Ucraina are nevoie de un statut neutru, care sa fie acceptat atat de Occident, cat si de Rusia. In caz contrar, nu vom reusi sa punem capat conflictelor din zona", spune expertul german. De aceeasi parere este si Gunther Verheugen, care aminteste ca, daca acest conflict nu se va stinge, atunci in Europa s-ar putea instala o noua perioada politica rece.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#conflict Crimeea Ucraina, #relatii politice UE Rusia, #vina Europa conflict Crimeea, #Rusia Putin Germania , #Ucraina