Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Joi, 06 Martie 2014, ora 00:43
48060 citiri
Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Discutiile pentru detensionarea situatiei din Crimeea au continuat si miercuri, la nivel inalt, fara insa un rezultat palpabil.

Secretarul de stat american John Kerry a avut o intalnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nereusind, insa, sa convinga partea rusa sa recunoasca guvernul de la Kiev. Moscova cere respectarea acordul semnat in 21 februarie, care prevede alegeri anticipate si o reforma constitutionala.

Pe de alta parte, presedintele Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat la telefon, la initiativa partii germane, insa nu au fost facute publice detalii ale acestei conversatii.

Merkel, despre Putin: Nu are contact cu realitatea, e in alta lume

Cat despre rezultatul discutiilor NATO-Rusia, acestea nu au mers foarte bine, avand in vedere ca la finalul lor secretarul general Anders Fogh Rasmussen a anuntat o revizuire a tuturor tratatelor de cooperare ale aliantei nord atlantice cu Rusia, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Mai exact, NATO va spori cooperarea cu Ucraina si o va diminua pe cea cu Rusia.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de miercuri din Crimeea:

00:43 - O prezentatoare de la Russia Today a demisionat in direct, spunand ca nu mai poate lua parte la masumalizarea lui Putin in cazul situatiei din Ucraina.

"Ca jurnalist la acest post ma lovesc de multe provocari etice sau morale... Cred in promovarea adevarului si de aceea dupa aceasta transmisie demisionez", a declarat, in direct, prezentatoarea Liz Wahl.

00:37 - Departamentul de stat al SUA il acuza pe Putin, intr-un comunicat, ca distorsioneaza realitatea in legatura cu interventia Rusiei in Ucraina.

"Rusia prezinta povesti false pentru a justifica actiunile ilegale in Ucraina. Lumea nu a mai vazut asemenea fictiune ruseasca de cand Dostoievski a scris ca 'ecuatia 2x2=5 este imbietoare'", se arata in comunicatul citat

00:16 - Ministrul de Externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier a declarat, dupa discutiile de la Paris ca nu este deloc multumit de rezultat: "Zilele care urmeaza sunt dificile", a adaugat el.

00:09 - Purtatorul de cuvant al Deapartamentului de Stat american Jan Psaki a declarat, pentru BBC, ca "mingea e in terenul Rusiei".

"Ne este greu sa credem ca Rusia vrea sa continue pe acest drum dupa ce a investit atat de mult in Olimpiada de la Soci, avand in vedere ca deja se simt loviturile la nivel diplomatic, dar si economic", a spus ea.

00:04 - Apar detalii despre conversatia dintre Barack Obama si David Cameron. Astfel, cei doi ar fi cazut de acord asupra faptului ca "actualele circumstante din Ucraina sunt inacceptabile".

23:55 - Potrivit BBC, care citeaza site-uri de stiri ucrainene, trupele rusesti au ridicat blocadele de la unitatile militare ucrainene din Perevalnoie, Feodisia si Bakcisarai.

Dmitro Timchuk, seful centrului militar ucrainean, sustine ca aceste miscari nu sunt neaparat un semn bun, cel mai probabil fiind vorba despre o rotatie a trupelor rusesti.

23:46 - Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri seara, dupa intalnirea cu John Kerry, ca actiunile organizatiilor internationale precum OSCE sau NATO "nu ajuta la creearea unei atmosfere de dialog si de cooperare constructiva".

23:32 - Robert Serry, trimisul special al ONU in Crimeea, care a plecat din peninsula, miercuri seara, dupa ce a fost inconjurat si amenintat de indivizi inarmati, se afla la Istanbul. Acesta a transmis ca nu a apucat sa-si stranga bagajele la plecarea din Crimeea, adaugand ca se va intoarce curand la Kiev.

23:30 - Fostul premier Iulia Timosenko, eliberata recent din inchisoare, a facut un nou apel catre statele occidentale pentru a ajuta Ucraina. Aceasta a spus ca SUA si Marea Britanie trebuie "sa foloseasca cele mai puternice instrumente" si sa se implice direct pentru a se asigura ca trupele rusesti vor parasi Peninsula Crimeea.

Ucraina primeste un ajutor de 11 miliarde de euro de la UE

23:25 - Presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu premierul britanic David Cameron, informeaza Casa Alba, fara insa a da detalii despre subiectele atinse in cadrul discutiei dintre cei doi.

23:20 - Fotoreporterii prezenti la conferinta de presa sustinuta de John Kerry dupa discutia cu ministrul rus de Externe au surprins un detaliu inedit: numeroasele semne puse pe agenda de secretarului de stat american.

23:02 - Circa 10.000 de persoane au luat parte la un protest de sustinere a populatiei rusofone din Ucraina, miercuri, la Kursk, la circa 500 de kilometri distanta de Moscova, potrivit Itar Tass. Manifestatia a fost una pasnica si a decurs fara violente.

22:52 - John Kerry a mai spus si ca pozitia SUA nu s-a schimbat deloc, dar ca deciziile Europei raman deciziile Europei si ca ele vor fi transate joi, in cadrul intalnirii dintre ministrii de Externe din statele UE.

"Abuzul Rusiei a facut ca toata lumea sa se uneasca pentru a sustine Ucraina", a mai spus secretarul de stat american, adaugand ca a cerut Rusiei sa intre in dialog direct cu Kievul, sa retraga trupele din Crimeea si sa accepte monitorizarea internationala a situatiei din Ucraina.

22:44 - "Cred ca intalnirea de astazi a fost foarte constructiva. Fara sa promit ceva ce nu este inca bine conturat. Vreau sa fiu realist. Este un lucru greu, dur, este un moment foarte dificil, dar prefer sa fim unde suntem astazi, decat sa ramanem unde eram ieri", a continuat Kerry.

22:32 - "Rusia a facut o alegere, iar noi am spus clar ca o consideram o alegere gresita: aceea de a-si muta trupele in Crimeea. SUA nu vor permite ca incalcarea suveranitatii Ucrainei sa ramana fara replica.

John Kerry: Rusia a facut alegerea gresita. E foarte greu, e un moment dificil, nu vreau sa promit nimic

Suntem dispusi sa discutam cu toate partile implicate pentru de-escaladarea tensiunilor din Ucraina", a spus Kerry, adaugand ca sansele ca ministrul de Externe rus si cel ucrainean sa se intalneasca la Paris sunt nule.

22:26 - John Kerry sustine o conferinta de presa. Acesta si-a inceput discursul prin a confirma ca nu a ajuns la un consens cu Serghei Lavrov, dar ca discutiile cu partea rusa vor continua si in zilele care urmeaza.

22:12 - Statele Unite au anuntat ca vor plasa sase noi avioane de lupta de tip F-15 pentru operatiunile NATO din regiunea Marii Baltice. SUA mai au patru astfel de aparate de lupta in regiune, iar in cursul zilei de miercuri au anuntat ca vor intensifica actiunile din zona Baltica, extinzand si cooperarea militara cu Polonia.

22:02 - Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat ca spera ca tara sa sa ramana in relatii bune cu Rusia, in pofida situatiei tensionate din Ucraina. Totodata, aceasta a spus ca Norvegia nu va lua nicio masura impotriva Kremlinului, chiar daca Norvegia va urma calea UE si NATO.

21:56 - Ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a semnat un document prin care se interzice patrunderea lui Viktor Ianukovici pe teritoriul tarii sale. De asemenea, interdictia mai vizeaza si o serie de oficiali ucraineni precum Vitali Zaharcenko, fost ministru de Interne in Ucraina, fostul Procuror General al Ucrainei Viktor Psonka si fostul premier Nikolai Azarov.

21:46 - In vreme ce secretarul general al NATO a spus ca toate acordurile cu Rusia vor fi revizuite, reprezentantul Rusiei in cadrul aliantei nord atlantice il acuza la Anders Fogh Rasmussen ca "aplica stereotipurile Razboiului Rece" in cazul tarii sale.

21:36 - Intre timp, activistii pro-Moscova si cel pro-EuroMaidan continua manifestatiile pe strazile din Donetk. Ei sunt separati de un cordon al jandarmeriei.

21:26 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu se intalneste cu omologul sau ucrainean, Andrii Descita, aflat in Capitala Frantei, la randul sau, pentru discutii cu ministrii de Externe din statele occidentale.

De asemenea, o sursa din departamentul american de stat a negat ca Rusia si Statele Unite ar fi fost de acord sa respecte acordul din 21 februarie. "Nu au existat niciun fel de intelegeri in cadrul intalnirii si nici nu vor fi, daca nu exista implicarea directa a Guvernului ucrainean", a spus sursa.

Cantareata ucraineana Ruslana, omagiata de Michelle Obama pentru curajul ei

21:21 - Serviciul de presa de la Kremlin transmite ca presedintele Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat, miercuri, la telefon, la initiativa partii germane.

"Cei doi au facut un schimb de opinii privind o serie de aspecte legate de criza acuta din Ucraina si au discutat despre eforturile pe care comunitatea internationala trebuie sa la face pentru normalizarea situatiei socio-politice din aceasta tara", a precizat biroul de presa al Kremlinului.

21:09 - Principalele concluzii ale discutiei dintre cei doi oficiali sunt acelea ca Rusia considera in continuare ca Guvernul instalat la Kiev este ilegal si nereprezentativ, refuza sa-l recunoasca si doreste initierea unui dialog pornind de la acordul semnat in 21 februarie, care prevede alegeri anticipate si o reforma constitutionala.

20:57 - "Nu a fost o conversatie usoara. Rusia pare sa fie fixata pe respectarea acelui acord", au declarat surse diplomatice pentru BBC, in legatura cu intalnirea dintre Lavrov si Kerry.

Rusia planuieste sa se razbune pe companiile occidentale daca va fi sanctionata

20:55 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat american John Kerry s-au pus de acord, in cadrul discutiei de miercuri, sa asigure Ucrainei sprijin pentru a pune in aplicare acordul din 21 februarie, in urma caruia Viktor Ianukovici a fost demis, iar la Kiev a fost instalat un nou Guvern.

20:50 - Totodata, Rasmussen a spus ca NATO a decis sa intensifice colaborarea cu Ucraina si ca se va intalni cu premierul de la Kiev, Arseni Iateniuk, joi, pentru a-i arata sustinerea.

20:45 - Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat o revizuire a tuturor tratatelor de cooperare ale aliantei nord atlantice cu Rusia, ca urmare a evenimentelor din Ucraina.

Amintim ca Rusia si NATO au purtat, in cursul zilei de miercuri, discutii pe marginea crizei din Ucraina.

Russia Today: Lunetistii din Kiev, angajati de liderii protestelor din EuroMaidan (Video)

20:11 - De partea cealalta, televiziunea de stat Rusia 24 transmite ca protestatarii pro-rusi care au luat cu asalt cladirea guvernului regional din Donetk strang semnaturi de sustinere.

20:05 - Inca un protest are loc la Donetk, la mica distanta de sediul guvernului regional asediat de manifestantii pro-rusi. Circa 3.000 de oameni au scandat lozinci pentru unitatea poporului ucrainean in Piata Lenin din Donetk si au cerut pace in timp ce fluturau steaguri galben albastre.

Un manifestant pro-european de 65 de ani a declarat reporterilor straini ca sustinatorii Moscovei reprezinta "o mica minoritate de idioti", in vreme ce un tanar student ucrainean al Academiei de Politie a spus ca vrea ca tara lui sa nu fie invadata de straini si sa ramana unita.

19:56 - Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a publicat o rezolutie prin care "condamna incalcarea suveranitatii Ucrainei" si isi exprima sustinerea in cazul unor eventuale sanctiuni aplicate Rusiei.

19:50 - Reprezentantii asociatiilor din industrie din Germania atrag atentia ca eventualele sanctiuni impuse Rusiei ar afecta considerabil economia europeana.

19:38 - Dupa ce protestatarii pro-rusi au inconjurat cafeneaua in care se afla Robert Serry si au inceput sa il huiduiasca, trimisul ONU in Crimeea a decis pe loc sa-si incheie misiunea in Ucraina, indreptandu-se apoi direct spre aeroport.

19:33 - Circa 40 de barbati imbracati in costume asemanatoare celor de motociclisti l-ar fi inconjurat, in jurul orei locale 16:00, pe generalul Mihail Koval. Rapitorii i-au dat deoparte pe ofiterii care il pazeau pe Koval, bagandu-l pe acesta din urma intr-o masina de teren.

Potrivit serviciului de presa al Politiei de Frontiera Ucrainene, generalul ar fi fost dus la Sevastopol si s-ar incerca o negociere cu rapitorii.

19:25 - Un inalt oficial al pazei de coasta ucrainene, general-colonelul Mihail Koval, a fost rapit in Yalta, au confirmat oficiali din cadrul serviciului pentru BBC.

19:22 - Apar noi informatii cu privirea la amenintarile la care a fost supus trimisul special al ONU in Ucraina, Robert Serry.

Se pare ca el se afla in masina cand mai mult barbati inarmati l-au inconjurat, l-au dat jos si au incercat sa-l oblige sa-l insoteasca. Acesta a refuzat si a mers pe jos pana cand a gasit un local in care a si intrat.

Masina lui a fost inconjurata de protestatari pro-rusi, cafeneaua in care se afla este pazita de militie, iar Serry nu poate iesi inca din cladire.

19:02 - Trimisul special al ONU in Ucraina, Robert Serry, a fost amenintat cu arma de mai multi indivizi necunoscuti in Crimeea. Informatia a fost confirmata de Ministerul ucrainean de Externe, care a transmis ca Serry este in prezent teafar si nevatamat, negand relatarile potrivit carora el ar fi fost rapit.

Criza din Ucraina SUA ofera o portita de scapare lui Putin: Inca nu si-a pierdut mintile

18:52 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a avertizat ca prezenta Rusiei in tara vecina "are un impact extrem de negativ asupra economiei Ucrainei".

18:42 - Ministerul Rus de Externe sustine ca poate proba cu documente colaborarea istorica dintre ucrainenii nationalisti si nazisti. Potrivit Itar Tass, ar fi vorba despre niste documente ale NKVD-ului, acte care dateaza din perioada 1942 - 1945.

Acestea ar contine marturii privind cooperarea dintre isurgentii armatei ucrainene si dintre membrii Organizatiei Ucrainenilor Nationalisti (OU/UIA) cu trupele naziste, precum si dovezi ale implicarii acestora in planul de distrugere in masa a populatiei.

18:26 - Republicanii din Congresul american s-au angajat sa lucreze impreuna cu Barack Obama la aprobarea unui imprumut de un miliard de dolari pentru Ucraina. Masura ar urma sa fie votata de parlamentari.

18:22 - Chuck Hagel, secretar de stat american al Apararii, a declarat ca Washingtonul planuieste sa extinda cooperarea militara cu Polonia si cu statele Baltice. Asta presupune, potrivit lui Hagel, intensificarea formarii profesionale in domeniul aviatiei in colaborare cu Polonia si largirea rolului pe care SUA il au in misiunea NATO din zona Baltica.

18:18 - Zeci de persoane au fost ranite la Donetk, acolo unde protestatarii pro-rusi s-au luptat cu fortele de ordine pentru a lua sub asediu cladirea parlamentului regional, transmite AFP.

Intelegerea dintre Kiev si Moscova care le permite rusilor prezenta militara in Crimeea

18:01 - Un corespondent The Guardian a trimis fotografii cu vasul Slavutici, una dintre cele doua nave ucrainene blocate de rusi in portul Sevastopol. Acesta transmite ca la bordul vasului se afla circa 50 de militari ai Marinei ucrainene. Pe tarm se afla soldatii rusi, care iau la intrebari pe oricine se apropie.

17:52 - Ministrul de Externe interimar al Ucrainei, Andrii Descita, aflat la Paris pentru discutii cu omologii sai din statele occidentale, a declarat ca viitorul regiunii se traseaza zilele acestea.

Mai mult, el i-a acuzat pe cei care au dat publicatii inregistrarea discutiei telefonice dintre Catherine Ashton si ministrul estonian de Externe ca "incearca sa discrediteze noul Guvern al Ucrainei".

17:42 - Cooperarea Republicii Moldova cu fortele NATO afecteaza neutralitatea constitutionala a tarii si "pune siguranta Transnistriei sub amenintare", considera autoritatile de la Tiraspol.

Biroul de presa al presedintelui Evgheni Sevciuk a transmis ca acesta va sustine initiativa parlamentului de a securiza spatiul aerian transnistrean de teama unei invazii straine.

17:20 - Protestatarii pro-rusi au ocupat, din nou, sediul guvernului regional din Donetk, evacuat anterior de fortele de ordine. Acestia au patruns la primul etaj al cladirii si au inceput sa cante cantece sovietice si sa anunte la megafon ca Vladimir Putin se afla pe lista nominalizatilor la Premiul Nobel pentru Pace.

17:09 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la The Associated Press, ca nu-si da seama ce cauta trupele ruse in Crimeea, dar sustine ca "ii este clar" ca a fost "un ordin dat personal de Vladimir Putin", caruia i-a transmis ca Guvernul de la Kiev este unul legitim.

"Guvernul Ucrainei este legitim. Si dati-mi voie sa ii amintesc domnului Putin ca acest guvern a fost sustinut de majoritatea constitutionala din Parlament cu 371 de voturi. Suntem un Guvern legitim si trebuie sa ne indeplinim responsabilitatile", a spus Iateniuk.

Totusi, el a spus ca Guvernul de la Kiev ia in calcul acordarea unei mai mari autonomii locale Crimeii, insa sustine ca aceasta trebuie sa ramane in componenta Ucrainei.

16:53 - La Paris, la Palatul Elysee, a inceput intalnirea dintre reprezentantii Ministerelor de Externe din Rusia, SUA, Marea Britanie, Franta si Germania. Anterior, in cursul aceleiasi zile, ministrul de Externe rus s-a intalnit cu secretarul de stat american John Kerry, tot la Paris.

16:46 - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a decis trimiterea in Ucraina a 35 de observatori militari neinmarmati, provenind din 18 state membre. Potrivit The Telegraph, acestia se afla deja in drum spre Ucraina. Scopul misiunii OSCE este acela de observa si de a identifica o eventuala incalcare a acordurilor internationale prin prezenta trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.

16:36 - Rusia s-a aratat pregatita sa gazduiasca peste 7.500 de refugiati ucraineni. Acestia ar urma sa fie cazati in regiunea vestica Oriol, au declarat reprezentantii autoritatilor locale pentru Itar Tass

16:30 - Consiliul regional din Herson, situat in nord-vestul Crimeii, a votat condamnarea "oricaror manifestari separatiste", transmite agentia ucraineana Intefax. 46 din cei 48 de consilieri regionali au votat pentru implementarea acestei masuri.

16:20 - Consiliul Uniunii Europene a decis sa puna sechestru asupra bunurilor si conturilor a 18 persoane considerate responsabile de folosirea ilegala a fondurilor de stat din Ucraina.

"Decizia de astazi vizeaza 18 persoane identificate ca fiind vinovate de deturnare de fonduri, persoane ale caror bunuri si conturi de pe teritoriul UE vor fi blocate. Sanctiunile in cazul acestora includ si masuri pentru recuperarea prejudiciului, odata indeplinite o serie de conditii.

Actiunile ce vor fi luate impotriva lor, precum si numele persoanelor in cauza, vor fi facute publice in cursul zilei de maine (joi - n.red.). Masurile privind sechestrul asupra bunurilor vor fi aplicate, in prima faza, pe o perioada de 12 luni, incepand de maine (joi - n.red.) ", se arata intr-un comunicat remis de Bruxelles.

16:12 - O delegatie a Consiliului Suprem din Crimeea (Parlamentul regional) se va afla intr-o vizita la Moscova, in perioada 6 - 7 martie, pentru o intalnire pe teme de cooperare cu reprezentantii Dumei rusesti. In cadrul intalnirii va fi dezbatuta si problema Ucrainei.

16:06 - Liderul protestatarilor pro-rusi din Donetk, unde zeci de protestatari s-au adunat in fata sediului administratiei regionale, Pavel Gubarev, a promis ca astazi vor pune din nou stapanire pe cladire.

15:58 - O actiune de protest a avut loc, miercuri, in fata sediului Ministerului de Externe din Madrid, unde oamenii au scandat mesaje impotriva Rusiei. Manifestatia a avut loc in contextul in care, in cursul diminetii, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a intalnit cu omologul sau spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo.

15:31 - La Parlamentul ucrainean a fost depus un proiect de lege privind aderarea Ucrainei la Alianta nord-atlantica NATO.

15:02 - Russia Today a descoperit pe Internet o inregistrare telefonica cu potential exploziv. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, ar discuta cu ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Paet, care ii spune ca exista dovezi din ce in ce mai puternice ca lunetistii care au tras in protestatarii de la Kiev, in cele mai sangeroase confruntari din ultimele luni de la Kiev, ar fi fost angajati de cineva din tabara Opozitiei.

"Sunt dovezi din ce in ce mai puternice ca in spatele lunetistilor nu s-ar fi aflat Ianukovici ci cineva din noua coalitie", ar fi spus Paet in cursul conversatiei, conform inregistrarii.

Russia Today: Lunetistii din Kiev, angajati de liderii protestelor din EuroMaidan (Video)

"Cred ca vrem sa investigam. Vreau sa spun, nu aveam informatia asta, e interesant. Dumnezeule", ar raspunde Ashton. Convorbirea ar fi avut loc dupa ce paet a vizitat Kievul, la apogeul cofruntarilor, la 25 februarie, intre protestatarii pro-europeni si fortele de securitate ucrainene.

Inregistrarea ar fi fost postata pe Internet de ofiteri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), loial presedintelui demis Viktor Ianukovici.

14:55 - La Donetk se complica situatia. Aproximativ 80 de politisti in echipament de interventie stau in fata intrarii principale in cladirea administratiei, cu fata la aproximativ 200 de protestatari pro-rusi. Acestia isi doresc sa preia din nou controlul imobilului, in care au fost evacuati miercuri dimineata.

In curtea cladirii a intrat si un echipaj de genisti, care va indeparta un dispozitiv exploziv gasit la primul etaj al cladirii.

14:40 - Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a declarat ca un comitet special desemnat ar putea fi instituit pentru a analiza acordarea unei autonomii sporite Crimeii.

14:20 - Uniunea Europeana va oferi Ucrainei un ajutor in valoare de 11 miliarde de euro in urmatorii ani, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta a precizat ca in suma vor fi incluse un imprumut de 1,6 miliarde de euro, granturi UE in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si un credit de trei miliarde de euro de la Banca Europeana de Investitii.

13:50 - De altfel, jurnalistii prezenti in Crimeea spun ca actiunile militiilor de auto-aparare si ale trupelor ruse par ca s-au inasprit, ca si cum acestia ar fi primit ordine sa provoace incidente.

13:49 - Un reporter Kyiv Post aflat in Crimeea a postat o inregistrare video din Simferopol, unde un grup de peste 50 de barbati cu steaguri rusesti si scuturi, care bloca o baza militara ucraineana, a atacat un grup de femei pasnice venite sa protesteze fata de actiunile lor. Femeile purtau bannere pe care scria "Dragoste, pace pentru toti" si "Iubiti Ucraina? Incetati!".

Barbatii s-au repezit la femei, le-au rupt bannerele si le-au imbrancit, totul sub privirea politistilor din apropiere, care nu au reactionat. Si jurnalistii prezenti la incident au fost bruscati si s-a incercat distrugerea camerelor de luat vederi. "Nu avem autoritatea de a investiga acest incident", au raspuns politistii intrebati de ce nu intervin.

13:26 - Autoritatile ruse continua sa nege ca trupele din Crimeea le apartin, chiar si in fata dovezilor. Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, confruntat cu fotografiile placutelor de inmatriculare rusesti ale vehiculelor ce inconjoara bazele ucrainene din Crimeea, a explicat ca este vorba despre o provocare a presei.

Soigu spune ca barbatii in uniforme militare ce au ocupat bazele militare ucrainene nu au absolut nicio legatura cu armata rusa, cu toate ca exista inregistrari video ale acestora, in care unii se declara rusi.

13:19 - Politia moscovita a arestat, marti noaptea, aproximativ 40 de persoane care demonstrau fata de detasarea trupelor ruse in Crimeea. Majoritatea au fost eliberati insa aproximativ 10 si-au petrecut noaptea in arest.

12:51 - Ministerul ucrainean de Externe neaga zvonurile potrivit carora Kievul si Washingtonul negociaza amplasarea unui sistem de aparare antiracheta pe teritoriul ucrainean.

12:28 - Ministerul ucrainean al Apararii are cateva precizari fata de raportul privind preluarea a doua baze antiracheta de catre trupele ruse. Depozitul de rachete se afla inca sub controlul ucrainenilor la Fiolent, langa Sevastopol, unde baza este ocupata doar partial. Trupele ruse contrleaza tot partial si baza din Evpatoria, unde nu se afla rachete.

12:21 - 15 state membre OSCE au fost de acord sa participe la o misiune militara de observatiee in Ucraina.

12:05 - Mai multi cetateni romani organizeaza, miercuri, un eveniment de comemorare a victimelor crizei politice si militare din Ucraina. Evenimentul va avea loc, potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, incepind cu ora 18:30, in fata ambasadei Ucrainei, bd Aviatorilor, nr.24, in Bucuresti.

Protestul este unul civic, a-politic si nonviolent, iar participantii isi exprima ingrijorarea alaturi de comunitatea internationala fata de posibila escaladare a tensiunilor din Crimeea si Ucraina.

11:59 - Barbati in uniforma, cu chipurile acoperite de masti de schi, au ajuns in golful Sevastopol, unde doua vase ucrainene au fost blocate de marina rusa, anunta Reuters.

11:22 - Parlamentarii rusi au initiat un proiect de lege cu privire la confiscarea proprietatii, activelor si conturilor companiilor europene si americane, daca se impun sanctiuni Rusiei din cauza Ucrainei. Andrei Klisas, seful comitetului pentru legislatie constitutionala din Duma, este de parere ca legea "ar oferi persedintelui si Guvernului oportunitati de a apara suveranitatea noastra de amenintari".

Anterior, seful diplomatiei franceze, laurent Fabius, arata ca liderii UE ar putea impune sanctiuni Rusiei, joi, la o intalnire de urgenta. Fabius a avertizat Rusia ca i se pot impune sanctiuni "daca nu se constata o de-escaladare" pana la intalnirea liderilor UE.

11:15 - Fortele ruse au preluat controlul a doua unitati ucrainiene de aparare antiracheta din Crimeea, informeaza Interfax.

11:04 - Steagul ucrainean flutura din nou deasupra sediului guvernului din orasul Donetk, dupa ce autoritatile au evacuat cladirea ocupata de protestatari pro-rusi, sambata.

10:58 - Sergei Aksenov, premierul pro-rus al Crimeii, a anuntat ca Guvernul sau refuza sa negocieze cu autoritatile de la Kiev. "Nu-l consideram legitim, asta e problema", a spus Aksenov, care saptamana trecuta i-a cerut ajutor lui Putin sa "garanteze pacea si calmul" in republica autonoma.

10:43 - Reporterii occidentali din Crimeea transmit ca intrarea in golful Sevastopol este blocata de marina rusa.

10:27 - Liderii UE ar putea impune sanctiuni Rusiei, joi, la o intalnire de urgenta. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat Rusia cu sanctiuni "daca nu se constata o de-escaladare" pana la intalnirea liderilor UE.

10:10 - Soferii din vestul Ucrainei boicoteaza statiile de alimentare cu carburanti ale companiei rusesti Lukoil.

09:48 - Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a comparat actiunile lui Putin in Ucraina cu cele ale lui Hitler in anii '30, cu ocazia unui eveniment privat in California, scrie presa locala. "Daca asta suna familiar, e ceea ce a facut Hitler in anii '30. Toti germanii care erau... etnicii germani, germanii ca origine din locuri la Cehoslovacia si Romania si alte locuri, Hitler tot spunea ca nu sunt tratati bine. Trebuie sa intru si sa-mi apar oamenii si asta i-a facut nervosi pe toti", a spus Hillary Clinton.

Hillary Clinton: Ce face Putin in Crimeea e la fel cu ce a facut Hitler pentru germanii din Romania

Clinton a facut referire la faptul ca Vladimir Putin sustine ca Rusia sare in ajutorul cetatenilor rusi din Crimeea, ale caror drepturi sunt incalcate.

09:39 - 5.000 de persoane s-au strans la un miting in Piata Lenin din orasul Petropavlovsk-Kamcehatki, Rusia, pentru a-si arata sprijinul fata de ucraineni.

09:24 - Opinia generala a observatorilor este ca Rusia nu isi va retrage trupele din peninsula Crimeea. In aceste conditii, SUA si UE au optiuni limitate pentru a evita o situatie in care Putin sa procedeze similar si in alte foste teritorii sovietice. Crimeea poate de veni, astfel, un "conflict inghetat", similar cu Transnistria.

09:13 - Andrei Zubov, istoricul moscovit demis dupa ce a comparat ocupatia din Crimeea cu Anschluss-ul Austriei a primit o oferta de slujba la Universitatea din Kiev.

08:45 - Seful Bisericii ortodoxe Ucrainene, Patriarhul Filaret, a condamnat pozitia presedintelui rus, Vladimir Putin, fata de Ucraina si pentru trimiterea trupelor in Crimeea. "Intreaga lume este astazi in opozitie cu regimul lui Putin. Pentru ca nu procedeaza corect. Ucraina este un stat independent. Crimeea apartine Ucrainei si el a trimis trupe intr-o alta tara. Asta se numeste agresiune", a spus Filaret.

Biserica Ortodoxa Ucraineana a fost, inca de la inceputul protestelor din Kiev, de partea protestatarilor pro-europeni.

08:30 - Intelegerile comerciale incheiate de Ucraina in timpul presedintieie lui Viktor Ianukovici cu companiile Royal Dutch Shell si Chevron, cu privire la proiecte de exploatare a gazelor de sist, sunt analizate de noile autoritati kievene, anunta Reuters.

Sunt cautate dovezi ca Ianukovici a incheiat in asa fel aceste intelegeri incat apropiatii sai sa castige sute de milioane de dolari. Este vizata in primul rand o mica firma de consultanta din Kiev, SPK-GeoService, fondata de trei fosti angajati ai companiei de stat Naftogaz, care a primit 10% in doua depozite de roci de sist, Iuzivska si Olesska, detinute de o alta companie de stat, Nadra Ukrayny.

08:17 - Procurorul General al Ucrainei a emis un ordin de retinere a fostului comandant al Marinei, Denis Berezovski, informeaza agentia UNN. Berezovski a jurat credinta autoritatilor din Crimeea luni. Autoritatile centrale de la Kiev l-au demis imediat.

08:01 - Rusia si NATO poarta miercuri discutii pe marginea crizei din Ucraina.

07:55 - Secretarul american de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se intalnesc la Paris pentru un schimb de opinii pe tema Crimeii.

Razboi la granita Romaniei: SUA ameninta cu sanctiunile. Rusia a testat o racheta intercontinentala

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele fugar Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.

Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vor alipirea la Rusia. Comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea

Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putin Crimeea ocupatie, #Crimeea ocupatie rusa, #Crimeea Ucraina , #Ucraina