Referendum pentru alipirea Crimeii la Rusia: Tatarii se roaga, dar nu renunta

Sambata, 15 Martie 2014, ora 19:19
3659 citiri
Referendum pentru alipirea Crimeii la Rusia: Tatarii se roaga, dar nu renunta
Foto: Bzi

In timp ce o mare parte din presa rusa prevede un succes sigur in referendumul din Crimeea, menit sa rescrie granitele prin alipirea peninsulei la Federatia Rusa, cu care nici macar nu se invecineaza, urmasii stravechilor locuitori ai teritoriului, tatarii, presimt ca li se pregateste ultimul asalt in purificarea etnica la care au fost supusi in ultimele doua secole.

Corespondentii unor agentii de presa occidentale, care au reusit sa patrunda in zona si sa poarte discutii cu tatarii de acolo, au constatat ca aceastia se arata refractari la preconizatul referendum, noteaza Big Picture.

Mai mult decat atat, ei sunt constienti de faptul ca reprezinta o minoritate si ca n-au cum castiga, intr-un joc dinainte pierdut.

Tatarii se considera un popor lovit de soarta. Calvarul lor a luat proportii nebanuite in 1944, cand Stalin a dispus personal deportarea in Siberia a intregii populatii tataresti - majoritara in acea vreme - ca represalii la banuiala ca o parte din aceasta colaborase cu trupele germane de ocupatie.

Istoricii estimeaza ca 46% dintre cei deportati au murit numai datorita infometarii si bolilor contractate in noua regiune inospitaliera, iar o buna parte din ceilalti s-au imputinat datorita varstei, prin trecerea anilor.

Dupa desfiintarea URSS, urmasii vechilor tatari dizlocati in Siberia s-au intors din exil in patria de origina. Crimeea a devenit componenta a Ucrainei, cu guvern propriu si parlament propriu. Redenumit Republicia Autonoma Crimeea si aflat in componenta Ucrainei teritoriul le dadea tatarilor iluzia ca si-au regasit patria.

Acum, nou anuntatul referendum prabuseste intreaga reabilitare pe care istoria le-o datoreaza dupa ani lungi de privatiuni, generate de regimul sovietic.

Intelegand ca jocurile sunt deja facute, tatarii isi privesc cu resemnare propria soarta si, hotarand sa nu participle la referendum, au optat sa-si petreaca aceste zile in rugaciuni. Moscheile sunt mai pline ca oricand. Judecand insa la rece, este chiar greu sa le dai dreptate numai tatarilor, daca asculti si argumentele rusilor.

Argumente contra unirii cu Rusia

Redesenarea hartilor este una din cele mai periculoase gesturi politice ale vremurilor noastre. Aceasta redesenare a dus la faramitarea Iugoslaviei, care nu avantajeaza nici economic, nici politic tarile componente.

In prezent, Crimeea face parte din Ucraina, iar aceasta realitate este consfintita prin tratate internationale. Cine umbla la frontiere, incalca tratatele si propriile semnaturi.

Crimeea se invecineaza cu Ucraina, dar nu cu Rusia. Alipirea ar fi deci impotriva conditiilor geografice. De altfel, Rusia are deja o zona "alipita", in nordul Europei, la Kaliningrad, si stie ce inseamna asta.

Populatia tatara, atat de crunt lovita de regimul sovietic revendica o reabilitare, si vede intr-o eventuala alipire la Rusia pretexte de purificare etnica.

In aceste conditii, numerosi tatari din zona Bacciserai s-au refugiat in in afara peninsulei. Specific este faptul ca nu barbatii parasesc teritoriul, ci femeile si copiii, ceea ce denota faptul ca localnicii isi considera familiile in primejdie, dar nu renunta usor la pamantul lor natal.

Argumente invers

Pentru Rusia, Crimeea este un bastion greu de abandonat. Ca si Bosforul turcesc, ea constituie un important punct strategic peste intreag bazinul Marii Negre. Este greu sa pretinzi cuiva renuntarea la principalul sau bastion militar.

Sub aspect etnic, rusii reprezinta populatia majoritara, repectiv aproape 60% din locuitori. Tatarii, care altadata erau cei mai numerosi, reprezinta azi doar 15%, iar ucrainenii 25%. Rusii au deci avantajul principiului "cei mai multi", ca nu spun si cei mai inarmati.

Judecand economic, Crimeea ar sta cam greu pe picioare proprii. Aici este locul unde faci plaja si ultraviolete, nu locul unde tragi din greu, ca sa produci export. Sub acest aspect, Rusia poate fi mult mai generoasa daca vrea, decat Ucraina, daca poate.

Asta o inteleg si tatarii, chiar daca inima le spune tatareaste ceea ce noi stim latineste: ubi patria, ibi bene.

Atunci, de ce e nevoie de referendum?

Numai un naiv poate sa-si inchipuie ca intr-o regiune unde sunt majoritari rusii, referendumul il vor castiga ucrainenii sau eventual tatarii. Iar daca il vor castiga rusii, ce poate urma?

Castigandu-l rusii, Moscova isi poate arata muschii, cu alte referendumuri in est si sud, ba chiar in nord si vest, daca sanctiunile occidentului n-ar ustura-o prea tare.

Ziarele din jurul Kremlinului prezic, de altfel, din cand in cand, ca "presedintele" Ianukovici asteapta sa fie primit cu urale la Kiev.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Crimeea referendum, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #purificare etnica Crimeea , #Ucraina