Rusia s-a impuscat in picior. Lucrurile se intorc impotriva lui Putin Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 19:45
17077 citiri
Rusia s-a impuscat in picior. Lucrurile se intorc impotriva lui Putin Interviu

Rusia a castigat Crimeea si cateva bucati de pamant din Donbas, dar a pierdut Ucraina, unde se afirma o identitate nationala si apare o noua elita politica proeuropeana, afirma directorul CRPE, Cristian Ghinea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com pe tema alegerilor din Ucraina, Cristian Ghinea apreciaza ca Vladimir Putin nu va mai relua ostilitatile inclusiv pentru ca lucrurile se intorc impotriva lui ca urmare a scaderii pretului petrolului: "Daca pretul nu creste inapoi peste 100 de dolari pe baril in urmatorii doi ani, Putin nu va mai putea sa sustina sistemul social si militar pe care l-a creat si care e baza puterii lui".

Cristian Ghinea a analizat si situatia din Republica Moldova, unde la sfarsitul lunii noiembrie vor avea loc alegeri: "Rezultatul de la Chisinau va depinde de capacitatea de mobilizare a clasei de mijloc urbane pentru partidele proeuropene pe care le dispretuieste. Moldova e pe alta sina decat Ucraina".

Care este efectul votului de duminica din Ucraina?

S-a rupt echilibrul traditional intre est si vest. De la independenta incoace, Ucraina oscila intre partidele care tindeau spre est sau spre vest, iar diferenta de procente era minimala. Acum vorbim de mai mult de 75% din Parlament dominat de partide proeuropene.

Care este explicatia acestei schimbari?

Pe de-o parte, agresiunea ruseasca a inrait oamenii impotriva Rusiei. Si daca ne uitam la prezenta la vot vedem ca pe masura ce mergem spre est ea scade. Cei din vest au votat masiv, cei din est mai putin. Apoi, anexarea Crimeii si agresiunea din Donbas au scos din corpul electoral chiar oamenii care votau cu partidele prorusesti.

Au fost doua modalitati prin care Rusia s-a impuscat in picior. A castigat Crimeea si cateva bucati de pamant din Donbas, dar a pierdut Ucraina unde, am mai spus-o, se afirma o identitate nationala.

Sunt mai multe elemente spectaculoase in aceste alegeri. Vedem o noua elita politica proeuropeana. Partidul presedintelui Porosenko este pe primul loc, cu putin peste 20%, dar are mai putine voturi decat ii dadeau sondajele. Este totusi o performanta pentru un partid nou creat. O figura foarte buna face Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk, un tip ferm proeuropean, foarte dur cu separatistii si care pana acum a stat in umbra Iuliei Timosenko.

Si-a facut un nou partid acum doua luni si a scos peste 20%, ceea ce e spectaculos. Partidul Iuliei Timosenko in schimb abia intra in Parlament.

Al treilea s-a clasat, cu 10%, tot un partid politic nou, condus de primarul din Liov. Se schimba din mers elita cu oameni tineri si foarte vehementi. Radicalii nationalisti raman in afara Parlamentului.

Inseamna ca Ucraina s-a inscris pe un parcurs ireversibil proeuropean?

Nimic nu e ireversibil in ce priveste Ucraina. O sa avem un guvern cu mult mai legitim ca precedentul, dar care are de infruntat probleme economice majore - o scadere abrupta a PIB, o prabusire de 10% a monedei si o inflatie de peste 15%. Sunt decizii economice permanent amanate, deci dure, cum ar fi subventiile la energie.

Ucraina cumpara energie scumpa si o da mai departe subventionta catre industrie si populatie. Schema asta nu poate dura mult si cineva trebuie sa rupa coada pisicii, dar cu costuri de popularitate imense. Nu e usor sa schimbi un stat anchilozat, cand ai si un razboi pe cap.

Citeam o declaratie a fostului ministru al Economiei, manager din sectorul privat, care venise foarte optimist, dar si-a dat demisia inainte de alegeri, exasperat de incetineala sistemului. Primea zilnic la semnat sute de hartii complet inutile. Este un fel de minister al planificarii de tip sovietic, are 3.000 de oameni si produce hartii fara sa faca ceva anume. Ucraina nu are industriile pe care ar trebui sa le programeze acesti oameni.

E un fel de parabola aici, a oamenilor care vin sa faca treaba si sunt infranti de sistem. Sa vedem daca noul guvern poate sa schimbe aceste lucruri. Ramane de vazut daca Iateniuk ramane premier. Intre el si Porosenko e o rivalitate care nu s-a manifestat vitriolant pana acum.

Rusia s-a impuscat singura in picior, spuneti. Care ii va fi reactia dupa acest vot proeuropean masiv?

Putin si-a indeplinit obiective minimale. Scopul de a tine Ucraina sub tutela Rusiei a esuat insa. Cea mai mare parte din tara a votat invers. Nu cred sa se reia ostilitatile. Mai probabil este, din pacate, un scenariu transnistrean. Porosenko are o linie moderata prin care transmite - pace cu orice pret. Premierul nu e de acord cu formula asta, dar nu are alternative.

Vom asista la crearea unui stat de facto in bucatile din Lugansk si Donetk controlate de Rusia. Dar daca ne uitam la situatia internationala cred ca lucrurile se intorc impotriva lui Putin.

El are un buget facut pe un anumit pret al petrolului. Scaderea abrupta a pretului petrolului e o mare problema pentru Putin. Daca mai dureaza, va ramane fara bani la buget. Daca pretul nu creste inapoi peste 100 de dolari pe baril in urmatorii doi ani, Putin nu va mai putea sa sustina sistemul social si militar pe care l-a creat si care e baza puterii lui.

Deci cred ca va incepe sa intre in defensiva sau se va multumi cu ce are acum. Nu cred ca mai are ambitia unei reluari a razboiului, mai ales ca are de infruntat un guvern ucrainean complet legitim. Prostiile cu fascistii, cu criminalii de la Kiev s-au epuizat. Nu cred ca se va relua razboiul.

Sunteti la Chisinau si R. Moldova se indreapta si ea spre alegeri. Este posibil sa vedem si acolo un rezultat asemanator cu cel din Ucraina?

La Chisinau varianta proocidentala e mai obosita decat la Kiev, dupa cativa ani in care partidele proeuropene s-au ocupat sa-si dea ghionturi reciproce, iar coruptia e o mare problema. Aud multi oameni care imi spun "vreau sa votez proeuropean, dar nu vreau sa votez cu niciunul dintre aceste partide proeuropene". E o mare dilema.

Daca nu votezi totusi cu unul dintre aceste partide, ai alternativa partidelor prorusesti si nu vrei asta. Rezultatul de la Chisinau va depinde de capacitatea de mobilizare a clasei de mijloc urbane pentru partidele proeuropene pe care le dispretuieste. In Ucraina aceste partide sunt noi si nu au apucat sa se compromita.

Apoi il avem pe Voronin, care a redus mult mesajul proRusia. Nu mai spune de aderarea la Uniunea Vamala cu Rusia si se concentreaza strict pe mesajul intern.

Si avem doua partide mai mici cu mesaj clar in favoarea Uniunii cu Rusia, Partidul Socialist al lui Igor Dodon si Partidul Patria al lui Renato Usatii. Ele invadeaza spatiul public cu mesaje, au foarte multi bani, proveniti din Rusia. Sunt enorm de multi bani cheltuiti, mai ales pentru nivelul Moldovei.

Cresc aceste partide?

Au sanse sa intre in Parlament. Voronin poate deveni acceptabil, in conditiile in care apar aceste partide la stanga lui. Paradoxul e ca ele imbina retorica proruseasca cu retorica anticoruptie. Si, daca vor intra, vor complica mult jocul de aliante.

Adica este posibil sa asistam la situatia in care o alianta proeuropeana sa aiba nevoie de sprijin de la Voronin. Cert este ca Moldova e pe alta sina decat Ucraina.

Multi ani s-a vorbit obsesiv de Europa, de integrare si oamenii nu vad rezultatele pe masura asteptarilor. Sigur ca e si o oarecare nedreptate aici, pentru ca totusi alianta a furnizat o ridicare a vizelor, au fost facute lucrari de infrastructura pe bani europeni, dar intotdeauna asteptarile sunt mai mari decat ceea ce poate furniza Guvernul. La asta se adauga cazuri de coruptie rasunatoare plus certuri permanente in alianta de guvernare si atunci dezamagirea e de inteles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Putin scenariu Ucraina, #alegeri Ucraina proeuropeni, #alegeri Moldova Voronin, #analiza situatie Moldova , #Ucraina