SUA avertizeaza Rusia despre costurile actiunii in Crimeea. Care ar putea fi aceste costuri?

Duminica, 02 Martie 2014, ora 15:09
7907 citiri
SUA avertizeaza Rusia despre costurile actiunii in Crimeea. Care ar putea fi aceste costuri?
Foto: Associated Press

Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat Rusia ca "vor exista costuri" ale unei interventii militare in Ucraina. Cu toate acestea, SUA au putine mijloace de a impune masuri de pedeapsa, iar istoria recenta arata ca Rusia e gata sa isi asume oricate costuri pentru a-si impune interesele.

Cu putin timp inainte ca presedintele Vladimir Putin sa declare public ca are intentia sa trimita armata in Crimeea, presedintele SUA si echipa sa au discutat cum sa raspunda in cazul unei asemenea masuri.

Printre optiuni, anularea unei deplasari a lui Barack Obama la o intalnire la varf ce urmeaza sa se tina in Rusia in iunie, blocarea unui tratat comercial, scoaterea Moscovei din Grupul celor 8 sau trimiterea unor nave de razboi americane in zona, scrie New York Times.

Aceste masuri le avea la dispozitie si presedintele George W. Bush in 2008, cand Rusia a pornit un razboi cu Georgia. Ele insa nu au putut influenta foarte tare situatia si nu putut fi mentinute foarte mult. Rusia s-a oprit, dar in prezent, sase ani mai tarziu, se dovedeste ca nu a respectat promisiunile din tratatul de incetare a focului.

Razboi la granita cu Romania: Rusia ataca Ucraina, Kievul cere ajutor LIVE

Obama a anuntat prima reactie dupa ce a avut o discutie de 90 de minute cu presedintele Putin, suspendand pregatirile pentru summitul G8 din iunie.

Putin a demonstrat deja ca reputatia zdruncinata a Moscovei pe plan extern nu il opreste. Dupa ce tocmai a aruncat 50 de miliarde de dolari in organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, nu pare sa il intereseze ca imaginea pozitiva Rusiei, pentru care s-a lucrat de multa vreme, are de suferit.

Putin ar putea sa nu mearga pana la anexarea Crimeei, dar situatia l-ar putea incuraja sa mentina pe termen lung o prezenta militara in regiune, sub pretextul ca apara populatia ruseasca locala.

Gasirea altor mijloace de contracarare a intentiilor Moscovei reprezinta o mare provocare pentru presedintele Obama si aliatii sai. S-a vazut ca avertismentele repetate nu descurajeaza regimurile autoritariste sa actioneze si sa foloseasca arme chimice, cum s-a intamplat de pilda, in Siria.

Rusia e mult mai dificil sa influentat, fiind prea puternica ca sa fie intimidata de manifestari ale fortei si prea bogata in resurse ca sa simta o presiune economica pe termen scurt. Avand capacitatea de a formula un veto in Consiliul ONU, nici nu trebuie sa se ingrijoreze de opinia publica internationala.

Fiind si furnizorul principal de gaze naturale pentru Europa, poate sa faca presiuni asupra aliatilor SUA de pe continent. Masurile de presiune economica pe termen lung pot fi dureroase si pentru tarile care le aplica, insa Europa, cu paienjenisul de relatii de afaceri care o leaga de Rusia, poate sa nu fie prea doritoare sa mearga pe acest drum.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#SUA Rusia costuri Crimeea, #SUA Rusia consecinte ocupare Crimeea, #SUA Rusia Ucraina costuri , #Ucraina