Ucraina se apropie de UE - A semnat partea politica a Acordului de Asociere

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:03
2861 citiri
Ucraina se apropie de UE - A semnat partea politica a Acordului de Asociere

Ucraina a semnat, vineri, partea politica a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Imediat dupa eveniment, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a scris pe Twitter: "Semnarea partii politice a Acordului de Asociere UE-Ucraina simbolizeaza importanta relatiilor si dorinta de a merge mai departe", scrie BBC.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk, si-a pus semnatura pe document alaturi de alti 30 de lideri europeni, printre care Van Rompuy si seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Partea economica a Acordului urmeaza sa fie semnata la o data ulterioara.

Ministerul roman Afacerilor Externesi-a exprimat satisfactia cu privire la semnarea prevederilor politice ale Acordului de Asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina si considera ca act dovedeste angajamentul ferm al Uniunii Europene de sustinere a parcursului european al Ucrainei, deziderat al poporului ucrainean.

MAE sustine si semnarea, in cel mai scurt timp posibil, a restului de capitole ale Acordului de Asociere si a Acordului Cuprinzator si Aprofundat de Liber Schimb care, impreuna cu prevederile politice, constituie un instrument unic de formalizare a parcursului Ucrainei spre asocierea politica si integrarea economica a Ucrainei cu UE.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza importanta accelerarii procesului de semnare a Acordului de Asociere si a Acordului Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb intre UE si Republica Moldova, precum si intre UE si Georgia. Sefii de stat si de guvern reuniti la Consiliul European din 20-21 martie 2014 au reconfirmat semnarea acestor documente nu mai tarziu de luna iunie 2014.

Ucraina, o tara in plina criza politica

Criza politica din Ucraina a fost declansata de anuntul presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie 2013, inainte de summitul de la Vilnius, potrivit caruia tara nu va semna Acordul de Asociere cu UE, ce ar fi pus natiunea de 45 de milioane de cetateni pe un traseu european.

Opozitia si-a chemat sustinatorii pe strazi si s-au organizat ample mitinguri pro-europene. Punctul zero al revoltei ucrainenilor este Piata Independentei din Kiev (Maidan - de aici si numele miscarii, EuroMaidan). Oamenii au ocupat mai multe cladiri guvernamentale si, in pofida interventiei fortelor de ordine si frigului patrunzator, nu s-au dat batuti, cerand demisia lui Ianukovici si alegeri anticipate.

Dupa ce Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, a trecut rapid prin Parlament un pachet de legi anti-proteste, ce sanctionau cu ani buni de inchisoare pana si cele mai mici gesturi de protest, mitingurile au devenit violente.

Premierul Mikola Azarov si-a dat demisia, sub presiunea strazii, iar Ianukovici a anulat legile anti-proteste. Opozitia, condusa de triumviratul Vitali Klitschko (partidul Udar), Arseni Iateniuk (partidul Batkivscina, al fostului premier Iulia Timosenko), si Oleg Tiagnibok, (partidul Libertatea), a continuat sa ceara masuri mai ample, inclusiv revenirea la o constitutie mai veche, ce limiteaza puterile presedintelui.

Ianukovici a reprimat cu brutalitate protestele. In decurs de cateva zile, in pofida unui acord mediat de UE, cel putin 100 de persoane au fost impuscate mortal la Kiev.

Inspaimantat de amploarea protestelor, Iaukovici a fugit mai intai la Donetk apoi in Rusia, la Rostov-pe-Don. Opozitia a preluat puterea si cu ajutorul parlamentarilor ce l-au parasit pe Ianukovici l-a demis pe acesta in Parlament si a decis intoarcerea la Constitutia din 2004 si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, la 25 mai.

In alegeri si-a anuntat deja candidatura fosta rivala a lui Ianukovici, Iulia Timosenko, eliberata din inchisoare in primele ore dupa fuga fostului lider ucrainean.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ucraina acord asociere UE, #Ucraina UE , #Ucraina