Dovezi noi că armele folosite de separatiștii din estul Ucrainei sunt furnizate de Rusia

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 05:40
3178 citiri
Dovezi noi că armele folosite de separatiștii din estul Ucrainei sunt furnizate de Rusia
Raportul a analizat lansatoare de grenade, de rachete, puști și gloanțe FOTO New York Times/Sergey Ponomarev

Unul dintre cele mai complexe studii despre armamentul folosit în războiul din Ucraina arată o multitudine de arme furnizate de Rusia, care contribuie la alimentarea conflictului.

Un studiu complex, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul german, despre armele și munițiile folosite în războiul din Ucraina arată că Rusia a alimentat sistematic conflictul cu transporturi de armament.

Studiul nu este primul care ajunge la o astfel de concluzie: Statele Unite și Uniunea Europeană au sancționat Rusia ani de zile, pentru transferul de armament către forțele separatiste, pe care Moscova le susține în Ucraina.

Însă analiza este una dintre cele mai complete efectuate până acum, potrivit New York Times. Rapoartele anterioare despre transferul de armament rusesc în Ucraina s-au bazau pe fotografii și informații guvernamentale, însă acest nou raport s-a bazat chiar pe armele fizice.

Cercetătorii au analizat zeci de puști, lansatoare de grenade, lansatoare de rachete și mii de gloanțe și proiectile confiscate de la luptătorii separatiști capturați sau uciși.

Specialiștii au examinat armele recuperate și au folosit numerele de serie și alte elemente de identificare pentru ajunge înapoi pe fir la producători. Raportul spune că acest lucru a furnizat "o privire asupra unui conflict aproape uitat care de la începutul anului 2014 persistă la marginea Europei”.

Intitulat „Arme de război în Ucraina”, raportul arată că forțele separatiste „sunt mai mult decât miliții echipate cu arme moștenite de la fosta Uniune Sovietică și, mai degrabă, imită armatele moderne și respectă o doctrină militară stabilită”.

Războiul, dus de-a lungul unei linii de tranșee de 450 de kilometri, care trece prin zona de șes din estul Ucrainei, a început după ce protestatarii au dat jos un președinte ucrainean pro-rus, în 2014. Rusia a răspuns cu o intervenție militară pe care nu a recunoscut-o niciodată.

Kremlinul a negat în mod repetat că ar transfera arme în Ucraina, chiar și după ce guvernele occidentale au adunat dovezi în legătură cu transportarea acestor echipamente peste graniță. Printre acestea s-a numărat și un sistem antiaerian montat pe un vehicul, care a doborât un avion de pasageri în 2014. Toți cei 298 de oameni de la bord au fost uciși.

Oficialii ruși au dat vina pe guvernele occidentale pentru alimentarea conflictului, prin spijinul militar acordat Guvernului ucrainean, inclusiv prin rachetele Javelin anti-tanc furnizate de SUA și dronele Bayraktar de la turci, folosite pentru prima dată în acest conflict, luna trecută.

Dovezi clare ale sprijinului acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei

Fotografii efectuate de sateliți comerciali și filmări postate pe rețelele sociale, în ultimele luni, arată tancuri rusești și alte vehicule blindate, aproape de granița ucraineană, provocând îngrijorări legate de o invazie directă.

Iar volumul de arme transferate separatiștilor din Ucraina, prezentat în noul raport, atrage atenția asupra volatilității situației. Studiul, efectuat de Conflict Armament Research, o companie cu sediul în Berlin, specializată în urmărirea armamentului, a fost finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul german de Externe. Acesta a luat în calcul armamentul ușor, care provoacă cele mai multe victime, chiar și în cazul conflictelor în care sunt folosite și armamente mai sofisticate, cum este și cazul Ucrainei.

Studiul a descoperit arme despre care cercetătorii sugerează că nu pot proveni decât din arsenalul Rusiei. Spre exemplu, mai multe tipuri de lansatoare de grenade, puști cu lunetă și mine de teren care nu au fost niciodată folosite de Armata Ucraineană și deci, nu ar fi putut ajunge pe mâna separatiștilor. Mai mult, specialiștii spun că au documentat un dispozitiv-capcană fabricat într-o fabrică rusească, care se amplasează sub minele de teren și explodează atunci când cineva încearcă să dezarmeze mina.

Raportul prezintă și diferențe mai subtile care indică faptul că separatiștii sunt susținuți direct de Rusia. Puștile Kalașnikov, folosite de multe grupări în diferite conflicte din lume, sunt de obicei asamblate din părți provenite de la mai multe arme. Însă nu e cazul și în conflictul din estul Ucrainei, potrivit raportului: puștile sunt făcute din părți care se potrivesc din fabrică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
#Ucraina razboi Rusia, #Ucraina separatisti, #razboi Rusia Ucraina, #Donbas razboi , #Ucraina