Consilier prezidential: Se incearca rescrierea regulilor in regiunea Marii Negre

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 10:58
7362 citiri
Consilier prezidential: Se incearca rescrierea regulilor in regiunea Marii Negre
Foto: animv.ro

Situatia din Ucraina genereaza foarte multa preocupare si ingrijorare nu doar in tarile din regiunea Marii Negre, existand o tendinta de "rescriere a regulilor" si de "renegociere a principiilor" care au stat la baza relatiilor noastre internationale in ultimii 25 de ani, afirma Iulian Fota.

In contextul tensiunilor din zona, la Bucuresti a avut loc saptamana aceasta prima editie a programului "Securitate in regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil", organizat de Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", in parteneriat cu Harvard University si cu participarea Universitatii Nationale de Informatii din Statele Unite.

Iulian Fota, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, a explicat pentru Ziare.com importanta acestui eveniment.

"Este prima editie in organizarea Romaniei. Programul este mai vechi, fiind inceput inca de la mijlocul anilor '90 de catre Universitatea Harvard. Initial, programul a fost destinat Ucrainei, iar, ulterior, datorita succesului pe care l-a avut, programul a fost extins si a fost focalizat pe toata regiunea Marii Negre.

Pana anul trecut programul a fost derulat exclusiv de Universitatea Harvard. In urma discutiilor pe care le-am avut, am stabilit un parteneriat cu Universitatea Harvard, asa ca din acest an programul este intr-o versiune noua - dezvoltat de partea romana, respectiv de Academia Nationala de Informatii sub patronajul Administratiei Prezidentiale, cu sprijinul Universitatii Harvard.

Este un program important pentru ca, pe de o parte reprezinta o colaborare romano-americana pe o zona foarte importanta, cea academica, cu una dintre cela mai importante universitati din lume, dar pe de alta parte este important si pentru ca este focalizat pe zona Marii Negre, si stiti bine ca Romania in mod constant a dat acest mesaj comunitatii euroatlantice si nu numai - Marea Neagra este o regiune de importanta strategica si pentru Occident, nu numai pentru riverani", a declarat acesta.

Consilierul prezidential a subliniat faptul ca interesul pentru acest eveniment a sporit in contextul crizei din Ucraina.

"Programul a avut o participare foarte interesanta, prestigioasa. Au fost reprezentanti nu numai din statele din zona Marii Negre (Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, bineinteles, Romania si Bulgaria), dar am avut si o semnificativa participare occidentala - o delegatie americana importanta, reprezentanti ai institutiilor internationale relevante pentru regiunea noastra.

In plus, important a fost si timing-ul, adica momentul la care aceasta conferinta a avut loc. Ea era gandita sa se desfasoare inca din luna decembrie a anului trecut. Faptul ca s-a desfasurat pe acest fundal legat de Europa de Est si de Ucraina a fost o coincidenta care a marit si nivelul de interes al participantilor, si valoarea discutiilor", a precizat Iulian Fota.

Preocupare si ingrijorare internationala pentru situatia din regiune

Printre temele principale s-au aflat nu doar securitatea energetica, ci si relatia statelor in regiune cu Rusia si NATO.

"O buna parte din discutii s-au focalizat pe problematica energetica si pe diferitele aspecte ale securitatii energetice, dar, bineinteles, tinand cont de specificul situatiei internationale, au fost discutii care s-au concentrat sau au vizat si aspectele de securitate, si relatiile cu Rusia, atat ale tarilor din zona cat si ale Occidentului in ansamblu.

Sunt discutii care au vizat si ansamblul masurilor de reforma pe care statele din regiune le au pe agenda, fie din perspectiva noastra si a Bulgariei, ca state membre NATO, fie din perspectiva unor tari precum Republica Moldova, Georgia sau chiar Ucraina, care intentioneaza o cooperare importanta sau chiar in crestere cu Occidentul", ne-a mai declarat consilierul prezidential.

Concluziile au reliefat faptul ca "exista foarte multa preocupare si ingrijorare fata de situatia din zona", a completat acesta.

"Si cand spun acest lucru ma refer nu doar la tarile din zona, dar si la alte tari, cum sunt Statele Unite sau alte state europene, care nu sunt din zona, dar sunt interesate de ce se intampla aici. Se vede o dorinta clara, generala, de a evita confruntarea militara, pierderi de vieti omenesti.

Dar, pe de alta parte, pentru asa ceva este limpede ca e nevoie de contributia tuturor. Uneori declarativ lucrurile astea se spun, dar practic...

Este iarasi clar ca regulile in zona Marii Negre sunt un pic altele. Exista o tendinta de rescriere a regulilor, de a renegocia principiile care au stat la baza desfasurarii relatiilor noastre internationale in ultimii 25 de ani. Si atunci este evident ca exista un motiv de preocupare, cel putin pentru noi, cei care locuim aici", a mai declarat consilierul preziential pe probleme de securitate.

Parte a solutiei sau parte a problemei?

In aceste conditii, care ar fi solutiile?

"E un tablou complex, cu miza mare, un tablou care priveste nu numai tarile din regiune, dar si ansamblul relatiilor intre Occident si Rusia. Iar constructia unei solutii la problemele complicate din zona o sa presupuna participarea tuturor.

Dar e foarte important sa fie o participare cu buna credinta, pentru ca, din pacate, e un anumit tip de limbaj dublu care nu o sa ajute prea mult, daca el o sa fie folosit in continuare. De cine? De catre unii dintre cei care sunt parte din ecuatie si care clameaza ca sunt parte a solutiei, dar noi ii vedem mai degraba parte a problemei", a conchis Iulian Fota, fara sa ofere mai multe detalii.

"Rusia ar putea ajunge la granitele Romaniei"

Deschiderea oficiala a programului "Securitate in regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil" a fost gazduita de Administratia Prezidentiala (foto) si Palatul Parlamentului, si a avut loc in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Victor Ponta, si a directorului SRI, George Maior.

La sesiunile de dezbateri au participat reprezentanti ai unor institutii publice centrale, misiunilor diplomatice la Bucuresti, mediului privat si din alte entitati academice nationale si internationale, se precizeaza intr-un comunicat al Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul".

Prezent la Bucuresti cu aceasta ocazie, Serghei Konopliov, director de studii la Universitatea Harvard, a acordat un interviu la TVR in care si-a exprimat opinia ca Rusia nu se va opri la Crimeea, ci ar putea ajunge la granitele Romaniei.

Profesor de securitate la Harvard: Rusia ar putea ajunge la granitele Romaniei

"Este logic, este deja pregatita. Estul Ucrainei poate deveni o noua Transnistrie. Pot fi folosite referendumurile locale, ca in Crimeea sau estul Ucrainei. Daca fac asta si la Odessa, pot face si la Tiraspol. Pot ajunge in regiunea Odessa si foarte aproape de granita Romaniei", a explicat prof. Serghei Konopliov.

Ucraina are un nou presedinte - Porosenko a depus juramantul: Nu vreau razboi, avem nevoie de pace

Intre timp, in Ucraina continua luptele intre separatisti si autoritati. Sambata, castigatorul alegerilor prezidentiale, miliardarul Petro Porosenko, a fost investit oficial in functia de presedinte. La eveniment au participat, in calitate de invitati, numeroase personalitati politice din intreaga lume. SUA au fost reprezentate de vicepresedintele Joe Biden, iar Romania de presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iulian Fota program Harvard, #securitate Marea Neagra Harvard, #Rusia Ucraina granite Romania , #Ucraina