Consiliul Europei trimite observatori in Crimeea. Verifica legalitatea referendumului

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Martie 2014, ora 09:00
1761 citiri
Consiliul Europei trimite observatori in Crimeea. Verifica legalitatea referendumului

Ucraina a cerut Consiliului Europei sa ajute la investigarea ciocnirilor ce au dus la rasturnarea presedintelui Viktor Ianukovici si monitorizarea minoritatilor din Crimeea, peninsula autonoma controlata de fortele pro-ruse.

Austria, care detine presedintia Consiliului pana in mai, a fost de acord ca este necesara verificarea legalitatii unui referendum in Crimeea, cu privire la alipirea regiunii autonome de Rusia, scrie Reuters.

Expertii CoE vor incerca sa ajunga in Crimeea in cursul acestei saptamani pentru a observa cu ce probleme se confrunta minoritatile, a aratat un purtator de cuvant al ministrului austriac de Externe, Sebastian Kurz, la Kiev.

O misiune de observatori OSCE a fost impiedicata, sambata, sa intre in Crimeea. Expertii neinarmati au fost indepartati de la punctele de intrare in Crimeea de focurile de arma trase de fortele pro-ruse.

Comunitatea internationala face eforturi pentru a pune capat situatiei din Ucraina. Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis presedintelui rus, Vladimir Putin, ca un referendum in Crimeea ar incalca legea internationala, in contextul in care decizia Parlamentului din peninsula ucraineana de a se alipi Federatiei Ruse nu a facut decat sa adanceasca criza din Ucraina.

Putin a discutat duminica atat cu Merkel cat si cu premierul britanic David Cameron. Ambilor le-a spus ca Rusia a raspuns cererii celor care se temeau pentru siguranta lor dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici si actiunile sale sunt de protejare a cetatenilor rusi.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

"Pasii facuti de catre conducerea legitimata a Crimeii se bazeaza pe normele dreptului international si au ca scop sa asigure interesele legale ale populatiei peninsulei", a explicat Putin.

Autoritatile pro-ruse din Crimeea i-au cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa ia in considerare cererea regiunii de a se alipi Federatiei Ruse, chestiune ce va fi supusa unui referendum in peninsula ucraineana la 16 martie.

Consiliul Suprem al Crimeii, reunit joi, a luat decizia fundamentala ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Rusiei ca subiect federal, a declarat prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ucraina referendum Crimeea, #Crimeea referendum ilegal , #Ucraina