Corlatean: UE trebuie sa fie pregatita pentru sanctiuni suplimentare la adresa Rusiei

Vineri, 15 August 2014, ora 22:20
1919 citiri
Corlatean: UE trebuie sa fie pregatita pentru sanctiuni suplimentare la adresa Rusiei
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmat, vineri, la CAE, ca UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de masuri sanctionatorii suplimentare, in situatia in care Federatia Rusa nu va contribui activ la de-escaladarea situatiei din estul Ucrainei,.

Ministrii de externe ai UE au salutat, vineri, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE) eforturile de asistenta umanitara ale ONU si au exprimat intentia Uniunii de a contribui la acestea, anunta MAE.

Totodata, ei au indicat ca orice livrare de asistenta umanitara, incepand cu Rusia, trebuie sa se desfasoare in conformitate cu legislatia internationala si cu principiile in domeniu si numai cu consimtamantul autoritatilor ucrainene.

NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori

Potrivit MAE, sefii diplomatiilor europene au subliniat ca orice actiune militara unilaterala a Federatiei Ruse in Ucraina, chiar si sub pretextul unei interventii umanitare, va fi tratata ca o incalcare grava a legislatiei internationale si au reluat solicitarea adresata Moscovei de a opri imediat fluxul de material si personal militar inspre Ucraina.

De asemenea, ministrii au constatat faptul ca motivele aflate la baza regimului sanctionator la adresa Rusiei - legate de incalcarea grava a legislatiei internationale prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea si destabilizarea Ucrainei - sunt inca valide. In acest context, Concluziile feuniunii adoptate de ministrii de Externe fac referire la considerarea unor pasi suplimentari in domeniul masurilor restrictive, daca situatia din teren o va impune.

Rusia, incursiune in Ucraina: Armata ucraineana a atacat blindate rusesti

Ministrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei solutii politice sustenabile la criza actuala din Ucraina. In acest sens, ei au exprimat disponibilitatea Uniunii de a gazdui la Bruxelles, in luna septembrie 2014, o reuniune ministeriala cu participarea SUA, Ucrainei si Federatiei Ruse.

Seful diplomatiei romane si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia de securitate din estul Ucrainei, agravata de continuarea acordarii de catre Federatia Rusa de sprijin militar separatistilor din estul Ucrainei si de faptul ca Rusia nu isi utilizeaza suficient influenta asupra liderilor separatisti, in vederea incetarii violentelor, se arata in comunicatul MAE.

Corlatean a semnalat necesitatea respectarii prevederilor si principiilor legislatiei internationale in procesul de acordare a oricarui tip de asistenta umanitara, proces care nu poate avea loc decat cu acordul prealabil si explicit al Ucrainei si, in speta, al Crucii Rosii. Totodata, el a aratat ca UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de masuri sanctionatorii suplimentare, in situatia in care Federatia Rusa nu va contribui activ la de-escaladarea situatiei. Ministrul Corlatean a subliniat necesitatea angajarii Moscovei intr-un dialog onest si constructiv, singura modalitate de solutionare politica a actualei crize.

Ambasadorul Kievului la Bucuresti avertizeaza: Toate trupele straine care patrund ilegal in Ucraina vor fi distruse

Ministrul Corlatean a reiterat necesitatea unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euroatlantici, pentru procesul de stabilizare si reforma al Ucrainei, menit sa asigure parcursul european ales in mod liber de poporul ucrainean. El a aratat ca procesul de reconciliere nationala trebuie sa fie unul inclusiv, cu participarea tuturor minoritatilor nationale, inclusiv a minoritatii romane din Ucraina, cu luarea in considerare a conventiilor europene relevante, precum si a recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Corlatean reactie Rusia Ucraina, #Rusia incursiune Ucraina, #convoi Rusia atacat Ucraina , #Ucraina