Crimeea, un colt de Rai, pe care-l ravneste Iadul

Vineri, 14 Martie 2014, ora 09:03
5416 citiri
Crimeea, un colt de Rai, pe care-l ravneste Iadul

Indiferent de replica Occidentului, pagubele economice pe care le poate pricinui Rusiei aventura in care s-a implicat presedintele Putin in cazul micutei peninsule Crimeea par mult mai mari decat ne-am putea imagina.

Inainte de toate, sunt costurile militare, care nu se rezuma numai la flota Marii Negre, daca tinem seama de multimea soldatilor care vrand-nevrand trebuie sa stea cu arma la picior, cat e de lunga frontiera cu Ucraina, un stat care, macar ca marime, ocupa locul doi in Europa, scrie Project Syndicate.

Vacantele de vis

Crimeea insasi are o economie deficitara, ca sa nu-i spunem paguboasa. Acest colt de rai, care a fost resedinta vacantelor de lux inca de pe vremea tarilor, a continuat si mai luxuriant pe timpul nomenclaturistilor proletari, cautand sa imite stralucitorul occident in ultimele doua decenii, consumand incomparabil mai mult decat produce.

Una peste alta, Guvernul Ucrainei a subventionat economia Crimeii an de an, cu sume greu de estimat, de ordinul miliardelor de dolari.

Pretentia Rusiei de a prelua Crimeea, cu peisajele ei luxoase, dar cu economia deficitara, pica intr-un moment foarte nepotrivit pentru statul rus, care tocmai isi linge ranile, dupa ce a cheltuit 50 miliarde de dolari pentru organizarea jocurilor de la Soci si care tocmai isi intocmeste bugetul pentru Cupa Mondiala din 2018.

Pe langa asemenea cheltuieli, promisiunile facute lui Ianukovici, in cazul cand ar reveni la presedintia Ucrainei, sunt un mizilic.

Apoi, mai exista impactul sanctiunilor occidentale asupra economiei rusesti, inca incerte, dar ale caror efecte pot deveni devastatoare. Investitiile straine directe din Rusia sunt estimate la 80 miliarde dolari in 2013. O scadere brusca a acestora ar insemna nu numai pierderi semnificative de capital, dar lipsirea de tehnologii noi, fara care industria Rusiei functioneaza greu sau deloc.

Una calda, una rece

Ingreunarea sau chiar blocarea accesului Rusiei la bancile americane si chiar europene pot fi insuportabile, cu efecte greu de anticipat pe termen lung. Experienta traita de Iran a dovedit-o.

Pe termen scurt, lovitura ar fi mai grea pentru comert si pentru finante, decat pentru investitii. Exporturile anuale ale Rusiei au contat in ultimii ani pe vreo 600 de miliarde de dolari proveniti din petrol si gaze. Rusia si le pune singura sub semnul intrebarii.

In orice caz, Statele Unite nu mai pot fi santajate cu momeala hidrocarburilor, fiind foarte aproape de propria independenta energetica, bazata pe exploatarea curajoasa a gazelor de sist.

Sigur ca Rusia poate lovi indirect, prin partenerii europeni ai Americii, dar si in acest caz pagubele economice ale economiei rusesti ar fi mult mai dureroase, decat viceversa.

Dar Rusia si-a dat singura o lovitura de imagine, stergad cu buretele impresiile facut in lume cu JO de la Soci, cu descarcerarea "contre coeur" a lui Hodorkovsky, sau cu momentul indurarii fata de grupul Pussy Riot.

Modul cum actioneaza liderii de la Kremlin, in stilul "una calda, una rece", demonstreaza nesiguranta din partea acestora. Poate cel mai semnificativ exemplu este autorizarea in unanimitate a lui Putin sa utilizeze forta armata in Ucraina, la numai dupa doua zile dupa ce Presedinta Camerei Inferioare Ruse, Matvyinko, declarase ferm ca armata nu va timite trupe.

Ianukovici si Napoleon Bonaparte

Ridicolul merge pana acolo, incat un articol din Pravda de marti il compara pe izolatul Ianukovici cu Napoleon Bonaparte, cel care, cu numai o mie de oameni, a evadat de pe Elba, a raspandit vestea ca "monstrul corsican se afla in golful Juan", apoi ca "uzurpatorul este la Grenoble", ca "ucigasul e la Lyon", ca "tiranul se apropie de Fontainbleu" si, in sfarsit, ca "Majestataea sa Imparatul este asteptat la Paris".

Ziarul prevede ca nu e departe ziua cand Ianukovici va debarca in Crimeea, iar dupa aceea va fi primit cu flori in Kiev.

Fireste, nimanui nu-i este interzis sa viseze, dar deocamdata, intr-o singura zi de luni, dupa declansarea scandalului Crimeii, Banca Centrala a Rusiei a trebuit sa arunce pe piata 11,3 miliade de dolari, pentru a salva rubla, a carei prabusire ar provoca o apocalipsa economica.

Iar in cazul unui eventual impas economic, presedintele Putin nu mai poate conta ca-l salveaza excelenta sa carisma interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina implicatii economice, #Ucraina sanctiuni economice, #Rusia interventie Crimeea, #Crimeea economie Rusia , #Ucraina
Comentarii