Criza din Ucraina: Kievul, acuzat ca are arme chimice. Rusia concureaza NATO la exercitii militare

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Iunie 2014, ora 17:49
3871 citiri
Criza din Ucraina: Kievul, acuzat ca are arme chimice. Rusia concureaza NATO la exercitii militare

Operatiunea anti-terorism din estul Ucrainei se desfasoara cu violenta la Slaviansk si Luhansk. Separatistii sustin ca armata ucraineana a adus in regiune arme chimice si ca a ucis doi copii bombardamentele de luni noaptea.

Un reprezentant al militiilor separatiste a confirmat ca bombardamentele de luni noaptea s-au soldat cu victime, iar patru case au fost deteriorate. Acesta a mai aratat ca exista zvonuri potrivit carora armata ucraineana a adus arme chimice in aeroportul orasului Kramatorsk, aflat la 10 kilometri de Slaviansk.

In regiunile estice se desfasoara lupte grele intre militiile separatiste si armata ucraineana. Pro-rusii din aceasta parte a Ucrainei refuza sa recunoasca autoritatile de la Kiev si in urma unor referendumuri organizate la 11 mai si-au declarat independenta.

Kievul acuza Rusia ca se implica in tensiunile separatiste din estul tarii, acuzatie respinsa de Moscova.

Exercitii militare la Kaliningrad, in paralel cu NATO

Potrivit Itar Tass, Rusia a inceput noi exercitii militare cu flota din Marea Baltica, trupele aeropurtate si fortele aeriene in enclava Kaliningrad, pe coasta Marii Baltice.

"Exercitiile au loc simultan cu exercitiile internationale Saber Strike 2014 si BALTOPS 2014 care se desfasoara in Europa", a aratat ministerul rus al Apararii.

Mai mult, "numarul trupelor si echipamentelor este echivalent cu numarul de trupe, armament si echipament militar implicat in exercitiile de la granita efectuate in tarile NATO", a aratat aceeasi sursa.

Exercitiile NATO Saber Strike 2014 au loc pe teritoriul statelor baltice in perioada 9-20 iunie, iar BALTOPS 2014 in Marea Baltica in perioada 6-21 iunie.

Coridor umanitar in est

Intr-o evolutie paralela, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a ordonat organizarea unui coridor umanitar pentru civilii care traiesc in zonele unde armata desfasoara operatiunea speciala anti-terorism, a anuntat biroul de presa al presedintiei ucrainene.

Dupa o intalnire cu sefii serviciului de Securitate, Ministerului de Interne, al Apararii si serviciului National de Urgente, Porosenko a cerut ca, "pentru a evita noi victime in zonele unde se desfasoara operatiunea anti-terorista (...) sefii serviciilor de securitate sa creeze conditiile necesare pentru civilii care doresc sa paraseasca regiunea", scrie Itar Tass.

Porosenko a ordonat Guvernului sa organizeze transportul persoanelor si ajutoarelor medicale pentru populatie si sa stabileasca o retea de statii mobile ce ofera populatiei civile apa potabila, alimente si materiale medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina lupte morti, #Ucraina separatisti , #Ucraina