Criza din Ucraina: NATO trimite avioane in Romania

Luni, 10 Martie 2014, ora 22:05
10273 citiri
Criza din Ucraina: NATO trimite avioane in Romania

NATO va trimite avioane de recunoastere in Polonia si Romania, pentru a monitoriza situatia din Ucraina. Informatia a fost confirmata de MAPN, care a precizat ca aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri in spatiul aerian al Romaniei, pe rutele si in zonele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic.

Luni s-a dat unda verde pentru aceasta operatiune, informeaza BBC, care citeaza un purtator de cuvant al NATO.

Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei

Acesta a transmis ca toate zborurile de recunoastere vor avea loc pe teritoriile celor care fac parte din alianta.

Masura a fost calificata de NATO ca fiind "potrivita si responsabila", menita sa apere siguranta aliantei.

SUA deja au trimis aliatilor din Europa sase aparate de zbor de tip F-15 si vor demara un exercitiu de antrenament cu 12 avioane F-16 in Polonia.

Decizia vine inainte de referendumul de duminica, 16 martie, cand cetatenii Crimeii vor alege daca se alatura Rusiei. Atat Ucraina, cat si Occidentul sustin ca referendumul este ilegal.

Crimeea: Cetatenii aleg intre pasaportul ucrainean si cel rus

Luni, barbati inarmarti, despre care se crede ca ar fi membri ai miliilor locale sau soldati rusi, au ocupat un spital militar din Simferopol, Crimeea. Atacatorii au amenintat personalul si circa 30 de pacienti, din care unii grav bolnavi.

Rusii si-au scufundat trei nave pentru a bloca plecarea flotei ucrainene din Crimeea

Directorul spitalului a fost fortat sa urce intr-un autobuz, unde a petrecut jumatate de ora.

Consiliul Suprem al Crimeii, reunit joi, a luat decizia fundamentala ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Rusiei ca subiect federal, a declarat prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev. Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia.

Referendumul privind viitorul peninsulei ucrainene Crimeea va avea loc la 16 martie, a mai anuntat Temirgaliev. Cei ce merg la urne vor fi intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana ca regiune autonoma a Ucrainei.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...