Criza din Ucraina: Promisiunile si cerintele Kievului

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 07:20
1820 citiri
Criza din Ucraina: Promisiunile si cerintele Kievului

Ministerul ucrainean de Externe a anuntat, luni seara, ca aplica acordul de la Geneva intr-un mod "deschis si transparent" si a cerut Rusiei sa se disocieze de "separatistii inarmati" din estul Ucrainei, indemnandu-i sa depuna armele si sa paraseasca incaperile ocupate.

"Ucraina aplica intr-un mod deschis si transparent prevederile acordului incheiat la Geneva, informand populatia despre situatia din tara si colaborand intens cu misiunea de supraveghere a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si cu toate partile implicate in solutionarea" conflictului, mentioneaza ministerul ucrainean intr-un comunicat, relateaza agentia UNIAN.

Criza din Ucraina: Mediatorul OSCE s-a intalnit cu militanti separatisti din Slaviansk

Ministerul subliniaza ca sambata, duminica si luni au avut loc intalniri cu participarea reprezentantilor OSCE, la care a fost prezent un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei.

"Toti participantii, inclusiv reprezentantul Rusiei, au avut posbilitatea de a evalua eforturile Ucrainei in vederea aplicarii acordului" de la Geneva, adauga diplomatia ucraineana, care acuza Moscova de inactiune si lipsa de vointa in aplicarea acordului privind detensionarea situatiei din Ucraina.

Potrivit comunicatului, "gruparile armate ilegale, controlate de serviciile ruse de securitate, contribuie in continuare la destabilizarea situatiei in regiunile din estul tarii si creeaza premise pentru o noua etapa a agresiunii militare ruse".

"Din cauza faptului ca separatistii nu sunt sustinuti de majoritatea populatiei din regiunile de est ale Ucrainei, Rusia cauta noi metode de destabilizare a situatiei in zona", afirma ministerul ucrainean.

Totodata, Ministerul ucrainean de Externe a denuntat incercarile de dezinformare din partea "presei aflate sub controlul Kremlinului".

Rusia si Statele Unite se acuza reciproc de ingerinta si absenta vointei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

SUA fac apel la Moscova sa ia "masuri concrete" pentru aplicarea acordului

Seful diplomatiei americane, John Kerry, a cerut Rusiei luni sa ia "masuri concrete" pentru a facilita punerea in aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmarii tensiunilor in Ucraina.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a indemnat Statele Unite sa convinga autoritatile de la Kiev sa-si respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva.

Citeste si:
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Deputatul UDMR Jose-Gyorghy Kulcsar, președinte al Partidului Civic Maghiar organizația Covasna, a transmis un mesaj controversat cu ocazia Zilei Naționale a României. Într-un interviu pentru...
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de...