Criza politica in Ucraina: Porosenko cere Parlamentului sa nu accepte demisia guvernului

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:31
2470 citiri
Criza politica in Ucraina: Porosenko cere Parlamentului sa nu accepte demisia guvernului

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut Parlamentului sa nu accepte demisia premierului Arseni Iateniuk si a Guvernului condus de acesta.

Porosenko a cerut parlamentarilor ucraineni sa voteze, vineri, o motiune de incredere referitoare la aceasta demisie neasteptata, in urma dezintergrarii coalitiei guvernamentale, potrivit Daily Star, care citeaza AFP.

"Sper ca emotiile puternice se vor calma si vor fi invinse de ratiune si de simtul responsabilitatii si ca intregul Cabinet ucrainean isi va continua activitatea", a declarat presedintele.

Porosenko a cerut votul de incredere din partea Parlamentului dupa ce premierul ucrainean Arseni Iateniuk si intregul cabinet condus de acesta au demisionat, joi dupa-amiaza, gest care a luat pe toata lumea prin surprindere.

Criza politica in Ucraina: Premierul Iateniuk si cabinetul sau au demisionat

Premier interimar al Ucrainei a fost numit vicepremierul Vladimir Groisman, ministru al Dezvoltarii Regionale si Constructiilor, potrivit unei postari pe Facebook a ministrului de Interne Arsen Avakov.

Iateniuk a demisionat dupa ce doua partide au parasit coalitia de guvernare si Parlamentul nu a reusit sa treaca legi privind taierile bugetare si energia.

Unii speculeaza ca Iateniuk a demisionat pentru a accelera declansarea de alegeri parlamentare anticipate, ipoteza sustinuta si de faptul ca in Parlament a fost inregistrata o propunere de lege ce stabileste alegeri parlamentare anticipate pentru 28 septembrie.

Anterior demisiei lui Iateniuk, joi, partidul UDAR, al fostului boxer Vitali Klitschko, si nationalistii de extrema dreapta din Svoboda au decis sa se retraga din coalitia cu partidul lui Iateniuk, Batkivscina.

Potrivit Constitutiei ucrainene, presedintele Petro Porosenko poate declansa alegeri anticipate chiar pe 24 august, Ziua Independentei in Ucraina, daca Guvernul nu poate forma o coalitie in decurs de 30 de zile.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....