Cu un presedinte fugar si Timosenko eliberata, cine opreste haosul din Ucraina?

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 11:41
11484 citiri
Cu un presedinte fugar si Timosenko eliberata, cine opreste haosul din Ucraina?
Foto: Arhiva

Ucraina a fost lovita de un val de schimbari in urma amplelor manifestatii pentru libertate si democratie. Poporul s-a ales cu un presedinte fugar si cu un indragit opozant eliberat din inchisoare, dar ce urmeaza pe o scena politica zguduita de recentele evenimente?

Daca sambata Iulia Timosenko s-a adresat cu lacrimi in ochi multimii din Kiev, in timp ce presedintele Viktor Ianukovici era impiedicat de autoritati sa paraseasca tara, ziua de duminica a venit cu o serie de intrebari-cheie, scrie CNN.

Intoarcerea la vechea constitutie ii va potoli pe manifestanti?

Parlamentarii ucraineni au votat, vineri, cu o majoritate covarsitoare, intoarcerea la constitutia din 2004, care limiteaza puterile presedintelui - masura ceruta cu vehementa de protestatarii din Kiev, capitala transformata intr-un camp de lupta in ultimele zile.

De asemenea, decizia le va permite demnitarilor sa numeasca noi ministri.

Ramane de vazut daca setea de razbunare a protestatarilor va fi stinsa de aceasta unda verde pentru intoarcerea la vechea lege fundamentala, in conditiile in care o alta solicitare esentiala a simpatizantilor Opozitiei este ca seful statului sa fie judecat pentru violentele din ultimele zile.

In Kiev, peste 80 de oameni au murit, iar circa 500 de persoane au fost raniti in confruntarile cu fortele de ordine.

Fostul premier, eliberat. Va deveni Timosenko liderul Opozitiei?

Nici aici nu exista raspunsuri concrete, in conditiile in care intreaga scena politica din Ucraina sufera de o instabilitate puternica. Iulia Timosenko a fost eliberata din inchisoare dupa doi ani si jumatate, rostind, sambata, in fata multimii din Piata Independentei, cuvinte dure la adresa presedintelui.

Iulia Timosenko vrea sa fie presedintele Ucrainei - va candida la alegerile anticipate (Video)

"Astazi, Ucraina a terminat-o cu acest dictator teribil", a spus Timosenko, care a fost prim-ministru al Ucrainei din 2007 pana in 2010, cand a fost fortata sa paraseasca Guvernul, dupa ce a pierdut alegerile in favoarea lui Ianukovici.

Iulia Timosenko, in lacrimi in Piata Independentei: Voi sunteti eroii!

Opozanta a fost condamnata la inchisoare un an mai tarziu, din cauza unor contracte semnate cu Rusia in domeniul gazului, considerate dezavantajoase pentru Ucraina. Uniunea Europeana a sustinut ca Timosenko a fost condamnata politic.

Cine preia controlul pana la alegerile prezidentiale din mai?

Parlamentul a stabilit organizarea de alegeri prezidentiale anticipate pe 25 mai, insa cine va conduce tara pana atunci? Analistii se afla din nou in ape tulburi, in conditiile in care Ianukovici insista asupra faptului ca el se afla inca la putere, iar in coalitia opozanta este haos, fiecare partid incercand sa ocupe scaunul puterii.

Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

Una dintre vocile Opozitiei este fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, presedintele Aliantei Democratice Ucrainene pentru Reforme. Pe de alta parte, un alt personaj important al Opozitiei care vrea sa preia controlul este Arseniy Yatsenyuk, fost ministru de Externe.

Luna trecuta, Ianukovici a propus o serie de masuri prin care Yatsenyuk ar fi devenit premier, iar Klitschko vicepremier pe probleme umanitare. Acesta este un scenariu pus in discutie, in ciuda faptului ca Opozitia a refuzat oferta la momentul respectiv.

Unde a disparut presedintele?

Potrivit celor mai recente informatii, Viktor Ianukovici s-ar afla in Harkov, un oras puternic rusificat de la granita Ucrainei cu Rusia. El a incercat ulterior sa paraseasca tara, insa a fost oprit de politistii de frontiera din orasul Donetk, pentru ca nu avea documentele necesare.

Ianukovici a incercat sa mituiasca politistii de frontiera sa fie lasat sa fuga din tara

Ianukovici a precizat ca el este inca presedintele legitim, dar ca a fost nevoit sa paraseasca Kievul din cauza "loviturii de stat si a vandalismului". El a asigurat ca nu intentioneaza sa fuga din tara, nici sa demisioneze.

Cum va raspunde Rusia?

Rusia a fost um pion important ce a stat la baza protestelor, care au fost declansate in luna noiembrie a anului trecut, dupa ce Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord cu UE pentru a se apropia de tara vecina, care s-a oferit sa ii imprumute Ucrainei miliarde de dolari si sa ii vanda gaz la preturi mai mici.

Rusia: Opozitia din Ucraina este o amenintare la adresa suveranitatii statului

Sambata, ambasadorul rus din cadrul ONU, Vitaly Churkin, a condamnat implicarea Vestului in criza din Ucraina. El i-a criticat si pe liderii Opozitiei, spunand ca incerca sa preia puterea cu forta.

"Daca presupusii democrati din Opozitie vor veni la putere ajutati de huligani, in niciun caz nu vor aduce democratie in Ucraina", a avertizat oficialul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri anticipate ucraina, #scena politica Ucraina, #control Ucraina, #Iulia Timosenko eliberata, #presedinte Ucraina fugar , #Ucraina