Cum a inflorit piata sexului la Kiev gratie Politiei

Autor:
Vineri, 01 Mai 2015, ora 14:10
10202 citiri
Cum a inflorit piata sexului la Kiev gratie Politiei

Politistii ucraineni au profitat in ultimii ani de pe urma industriei sexului, cifrata la multe milioane de dolari, cerand plati cash sau in natura.

Este "elefantul din mijlocul camerei parlamentare, elita politica a stiut intotdeauna de aceasta problema, dar niciodata nu a discutat despre ea", scrie Newsweek.

In acest timp, Guvernul de la Kiev continua sa se lupte cu coruptia, in timp ce banii i se scurg printre degete, comenteaza autorul articolului.

Iata ca luna trecuta, seful politiei insusi, Arsen Avakov, a atras atentia asupra acestui subiect intr-o postare pe blog.

Dupa o investigatie care a durat trei luni, s-a constatat ca Politia din Kiev strangea, in medie, circa 325.000 de euro lunar de pe piata sexului.

"Lucratori de la Departamentul pentru Crime si trafic uman (DBZTL) din Kiev nu lupta impotriva prostitutiei, din contra", a postat Avakov.

"Au creat o retea de protectie pentru proprietarii de bordeluri, iar ofiteri cu 'mainile murdare' au stabilit o modalitate prin care banii le ajung in buzunare - acoperindu-i si chiar coordonand retele de prostitutie prin care se platesc servicii sexuale obtinute prin intermediul Internetului", a dezvaluit acesta.

Akarov a ordonat arestarea a doi sefi de unitati de politie, col. Slyusar si lt. col. Olkhovik, relateaza sursa citata.

Alti patru politisti au fost arestati si inca 30 de persoane sunt investigate. Seful DBTZL, Mihail Andrienko, si seful DBTZL Kiev, Jarosval Guk, au fost demisi.

Reporterul de investigatii Yaroslava Koba a urmarit, sub acoperire, subiectul in ultimii trei ani.

"Am mai multe contacte in Politie care imi spun ca ei lupta impotriva prostitutiei. Nu este asa. O multime de politicieni, politisti si parlamentari sunt implicati in retelele de bordeluri. Ei pretind public ca lupta impotriva prostitutiei, dar in realitate nimeni nu face asta", a declarat jurnalista pentru Newsweek.

Koba a explicat ca piata sexului are trei paliere. Cel mai jos sunt fetele de pe strada, care trebuie sa plateasca o taxa Politiei de circa 6 euro pe noapte pentru o locatie fixa. Al doilea nivel este al caselor de toleranta, care isi fac publicitate online si care platesc DBZTL o taxa de circa 3.700 de euro lunar pentru a fi lasate in pace de Politie.

Si mai exista "elita prostitutiei", controlata de organizatorii de concursuri si defilari de moda, in cazul carora o fata este inchiriata pentru cateva mii de euro pe noapte, fara ca politia sa fie implicata.

"Prostitutia este a 25-a problema pe lista subiectelor care ingrijoreaza societatea ucraineana acum", a declarat Aliona Yakhno, purtator de cuvant al procuraturii din Kiev, pentru Newsweek.

"Avem probleme reale - de la razboi si pana la ratele de schimb. Ultimul lucru de care sunt interesata este prostitutia", a continuat ea.

Un raport din 2013 al organizatiei Amnesty International a aratat ca in Ucraina fusesera depuse in anul anterior 114.474 de plangeri impotriva ofiterilor de politie si doar 1.750 fusesera investigate.

C.B.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...