Cum arata viata in Crimeea dupa anexarea la Rusia - reportaj Deutsche Welle

Luni, 18 August 2014, ora 22:30
11032 citiri
Cum arata viata in Crimeea dupa anexarea la Rusia - reportaj Deutsche Welle

Crimeea e ruseasca, cel putin din punctul de vedere al Kremlinului. Trecerea din mainile statului ucrainean in cele ale Rusiei creaza destule probleme oamenilor. Viata cotidiana nu e deloc usoara, problemele sunt multe, iar oamenii se simt singuri si derutati.

Soarele straluceste in centrul Sevastopolului. Ici-colo, oamenii asteapta la diverse cozi: in fata bancilor, a cladirilor administrative si, de saptamana trecuta, si in fata magazinelor operatorilor de telefonie mobila. Reteaua mobila ucraineana este deconectata. Cine poate, isi cumpara o cartela SIM, pentru a nu plati taxe de roaming. Multe lucruri cotidiene nu merg normal, scrie Deutsche Welle intr-un amplu reportaj.

Au trecut 5 luni de cand Crimeea a fost alipita Rusiei. Pe drumuri inca mai treneaza insemnele ucrainene. Pe numerele de inmatriculare ale masinilor, multi soferi au lipit pur si simplu insemnele Rusiei peste cele ale Ucrainei. Bancomatele nu merg. Oamenii care au nevoie de bani cash stau la cozi in fata micilor ghisee ale vreunei banci.

Deponentii din bancile ucrainene trebuie sa lupte sa primeasca compensatii de la fondul rusesc de garantare. Compensatiile sunt in ruble si nu mai mult de 14.500 euro pentru un cont bancar. "Este o loterie, fondul nu functioneaza eficient, iar unele cereri nici macar nu sunt procesate", spune un cetatean care a primit compensatia dupa indelungi asteptari.

Turistii rusi

Pe faleza se plimba turisti, chiar daca nu atat de multi ca inainte. Ucrainenii ocolosec Crimeea. Rusii, in schimb, vor cu orice pret sa vada legendara flota ruseasca, dispusa in Sevastopol inca din vremea Imperiului Tarist. Majoritatea turistilor rusi crede ca alaturarea Crimeii la Ucraina a fost o greseala istorica.

Igor Savcenko, un tanar din zona, nu poate intelege aceasta euforie ruseasca. El vrea sa ramana ucrainean si sa-si pastreze pasaportul ucrainean, chiar daca ar fi strain in tara sa si va trebui sa ceara drept de rezidenta autoritatilor ruse. "Eu sunt ucrainean. In afara de asta, lucrez la un proiect comun cu o universitate vieneza. Din cate stiu, UE nu recunoaste anexarea Crimeii", spune tanarul de 24 ani care se teme ca, daca va solicita pasaport rusesc, va fi exclus din acel proiect.

Fotbalisti fara cluburi

La marginea orasului, doua echipe de juniori joaca fotbal pe un teren abandonat. Clubul Sevastopol face un nou antrenament. Multi dintre pustii de 14-15 ani viseaza la o cariera fotbalistica. Pana la urma, clubul lor a jucat in prima liga ucraineana, nu? De cand Rusia a anexat Crimeea, visul lor pare tot mai greu realizabil.

"Clubul nostru profesionist nu mai exista. Acum se incearca crearea unui alt club. Ne temem, firesc", spune Iaroslav Zaitev. Noile autoritati rusesti au interzis echipei sa participe in prima liga de fotbal a Ucrainei. Federatia Ucraineana de Fotbal, in schimb, interzice clubului sa treaca in prima liga din Rusia. De aceea, majoritatea fotbalistilor profesionisti au parasit Crimeea si joaca pentru cluburi din Ucraina, in interiorul tarii.

Alti locuitori ai Crimeii se bucura ca apartin de Rusia. Vera Taranova, de pilda, tocmai pleaca de la o coada lunga din Sevastopol. In mana tine un plic cu insemnele Rusiei. Este fericita pentru ca in plic are noua asigurare de sanatate. In Rusia asigurarile de sanatate sunt gratuite si sunt platite din taxele stranse la bugetul de stat. "Nimeni in Ucraina nu are grija de sanatatea noastra", spune pensionara.

Nu este chiar asa. In Crimeea oricine poate incheia o asigurare de sanatate, dar trebuie sa plateasca. Asta nu este mare lucru pentru Taranova. "Acum, statul nostru rus va avea grija de noi. La fel ca pe vremea URSS", isi aminteste ea. In peninsula Crimeea, oamenii tanjesc dupa ceva mai bun si spera ca Rusia sa le aduca acest ceva.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Crimeea viata oameni, #anexare Crimeea Rusia, #cum arata Crimeea Rusia , #Ucraina