Cum il poate invinge Ucraina pe Vladimir Putin: Secretul nu este arma

Sambata, 28 Februarie 2015, ora 20:20
14580 citiri
Cum il poate invinge Ucraina pe Vladimir Putin: Secretul nu este arma
Foto: Hepta.ro

Presedintele rus Vladimir Putin a insistat asupra faptului ca armistitiul convenit la Minsk este drumul catre "o rezolvare finala" a conflictului din Ucraina si, desi acordul este subred, Kievul si liderii occidentali au tot interesul ca acesta sa reuseasca.

Occidentul nu va intra intr-un razboi cu Rusia, iar speranta Ucrainei este sa domoleasca luptele si sa isi investeasca energia ramasa in reforme, care sunt cruciale in momentul de fata, sustine Ulrich Speck, specialist in politicile externe ale Uniunii Europene, intr-un material publicat de CNN.

Moscova planuieste de mult timp anexarea unor parti ale Ucrainei - publicatie rusa

Acordul de la Minsk confirma victoriile militare pe care Rusia le-a avut in Ucraina si arata ca Moscova este cu un pas in fata Kievului, dar, in comparatie cu razboiul, acesta este raul mai mic.

De fapt, intelegerea de la Minsk ar putea intoarce situatia in avantajul Ucrainei, oferindu-i acestei tari spatiul necesar pentru a se ocupa de reformele politice si economice de care are urgent nevoie, sustine analistul. O Ucraina mai puternica si mai putin corupta va rezista mai bine in fata agresiunii ruse.

Rusia a profitat de slabiciunea Ucrainei

Slabiciunea Ucrainei a fost cea care a permis Rusiei sa invadeze estul tarii. Lipsa solidaritatii nationale si a unitatii, precum si o supraveghere ineficienta a frontierelor au permis ca trupe ruse oficiale sau clandestine sa patrunda in regiunea Donbas (Donetk si Luhansk). Iar armata prost antrenata, prost echipata si prost organizata nu a fost capabila sa impinga inapoi fortele Kremlinului, continua Speck.

Ucraina isi face armata pe Internet: Plan inedit de lupta cu invadatorii rusi

Cat timp conflictul din est continua, guvernul nu va reusi sa duca reformele la bun sfarsit. Vremea de razboi nu este un moment potrivit pentru a lupta impotriva abuzului de putere al oligarhilor, intrucat este nevoie de sprijinul lor in eforturile militare, mentioneaza acesta.

Totusi, daca armistitiul de la Minsk rezista, Ucraina isi poate redirectiona energia spre cea mai mare problema interna, care a fost neglijata timp de doua decenii: construirea unor institutii de stat adecvate.

Armistitiu in Ucraina: Separatistii promit, in sfarsit, ca-si retrag armamentul greu

Astfel, Ucraina ar putea deveni un stat democratic, liberal, mai bine guvernat, o tara atractiva nu doar pentru propriii cetateni - milioane au emigrat in ultimii ani - dar si pentru investitorii occidentali.

Momentul potrivit este acum, arata specialistul european. Noul guvern al presedintelui Petro Porosenko a facut pasi mici, dar promitatori, in directia potrivita.

Iar generatia Euromaidanului, o societate civila mult mai informata politic, continua sa puna presiune pe liderii sai. Spre deosebite de predecesorii lui, guvernul actual stie ca trebuie sa raspunda asteptarilor. Daca nu, cetatenii s-ar putea razvrati intr-un nou Euromaidan, care ar putea duce si la inlaturarea actualei conduceri de la putere.

Ce spune Vladimir Putin despre "scenariul apocaliptic" al unui razboi Rusia-Ucraina

Cu toate acestea, termenii acordului de la Minsk sunt favorabili Rusiei. Moscova este mai puternica din punct de vedere militar, iar Occidentul nu este inca pregatit pentru a inclina balanta in favoarea Ucrainei.

Kievul s-ar putea vedea obligat sa ofere un statut special zonelor din est, ceea ce le-ar putea plasa sub sfera de influenta a Rusiei, insa Ucraina si Occidentul trebuie sa dezvolte o contra-strategie.

Rusia, mai slaba decat pare

Rusia este mai slaba decat pare. Economia sa este zdruncinata de sanctiunile Occidentului si de prabusirea pretului petrolului, iar costurile conflictului din estul separatist au fost ridicate pentru Moscova.

Provocarea pentru Ucraina si pentru sustinatorii sai de la vest este sa transforme acordul de la Minsk intr-o oportunitate. Guvernul de la Kiev trebuie sa demonstreze ca vrea cu adevarat o reforma si sa inceapa lupta impotriva coruptiei. Daca razboiul se va mai calma la un moment dat, nu va exista nicio scuza pentru o lipsa de actiune.

Nici urma de pace in Ucraina: Anunt dezamagitor al armatei de la Kiev

Manevra este dificila, insa miscarea Euromaidan si tensiunile dintre Kiev si Moscova au creat un nou soi de patriotism in Ucraina, unul de care guvernul trebuie sa profite, considera expertul.

Secretul este ca Ucraina sa ramana sub pragul unor actiuni pe care Rusia le-ar putea considera o provocare si care ar starni noi runde ale conflictului. In acest timp, Kievul poate porni reformele, iar, daca Rusia va deveni tot mai slaba in timp ce criza economica se adanceste, avantajul ar putea fi in curand de partea Ucrainei.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Ucraina razboi Rusia, #Ucraina invinge Rusia, #Ucraina acord Minsk, #Ucraina reforme , #Ucraina