Cum vede Kievul planul de federalizare propus de Rusia: o tentativa de distrugere a Ucrainei

Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 12:14
8142 citiri
Cum vede Kievul planul de federalizare propus de Rusia: o tentativa de distrugere a Ucrainei

Mai intai, Rusia le-a smuls o bucata de tara. Acum, spre surpriza multor ucraineni, Moscova le spune si cum sa-si guverneze restul tarii.

Rusia insista ca Ucraina sa adopte o forma federativa de guvernare care sa dea regiunilor o autoritate aproape neingradita, ceea ce le va face pe acestea vulnerabile fata de amestecul rusesc si va duce la destramarea tarii.

In plus, spun ucrainenii, Rusia nu tolereaza un astfel de sistem pentru ea insasi. "Problema federalizarii este absolut artificiala", spune Iuri Iakimenko, un expert in politica al unei organizatii din Kiev. "Este doar o parte a planului Rusiei de a-si impune controlul asupra Ucrainei si a o impiedica sa se integreze in Europa", spune acesta, scrie Washington Post.

Doar 14% dintre ucraineni sunt de acord cu federalizarea, potrivit unui sondaj publicat sambata in Ucraina. Federalizarea este mult mai populara in sud, unde o doresc 22% dintre cetatenii Ucrainei si in est, unde 26% dintre locuitori sunt partizanii acestei idei.

Sondajul a fost realizat in perioada 14 martie-26 martie, chiar in timpul anexarii Crimeii, si a vizat si opiniile celor din peninsula. Rezultatele intra in contradictie cu afirmatiile facute de Rusia pentru a justifica anexarea regiunii si amenintarile ca va interveni in estul tarii. In locul unei dorinte de secesiune generalizate, se remarca o opozitie fata de incursiunea ruseasca si o crestere a preferintelor pentru legaturi mai stranse cu Europa.

"Lucrurile nu mai pot merge in acest fel. Suntem convinsi ca e nevoie de o profunda reforma constitutionala. Sincer vorbind, nu vedem o alta cale pentru o dezvoltare sustenabila a statului ucrainean decat un stat federal", a declarat acum cateva zile ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Ucrainenii au insa o alta parere. "Oficial, Rusia este o federatie si Constitutia Rusiei garanteaza libertatea de exprimare, dar in practica, tara este extrem de centralizata si libertatea este limitata", declara Oleksy Haran, profesor de politici comparate la Universitatea Nationala din Kiev.

Declararea independentei fata de Rusia de catre Cecenia in 1991 a dus la doua razboaie cu Moscova, purtate cu brutalitate si multa varsare de sange. Iar regiunea din Caucaz ramane in continuare instabila, sute de soldati si politisti fiind ucisi aici in fiecare an. In comparatie, Ucraina e deosebit de linistita.

Desi multimi proruse din estul Ucrainei s-au mai ciocnit cu cei care demonstreaza pentru Ucraina, autoritatile spun ca e vorba mai ales de instigari ale agentilor rusi. Rusia insa vorbeste de "atrocitati", construind un caz ca pretext pentru o viitoare trimitere a trupelor rusesti in regiune.

Sondajul publicat sambata spune insa ca vorbitorii de rusa din est nu se simt amenintati. In sud si in est, 74% dintre cetateni spun ca nu se simt amenintati.

Un alt sondaj din decembrie a aratat o larga opozitie atat fata de federalizare, cat si fata de alipirea estului Ucrainei la Rusia. Astfel, 15,8% din ucraineni isi doreau federalizarea, iar doar 7,5% erau in favoarea alipirii regiunilor din sud-est la Rusia.

"Cand la putere era Ianukovici, nimeni nu cerea federalizare. Ianukovici a centralizat si mai mult tara. Straniu. Odata ce a fugit Ianukovici, suporterii lui au inceput sa ceara descentralizarea", a declarat Oleksi Matsuka, un jurnalist din Donetsk, oras aflat in estul rusofon al Ucrainei.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com