D.Dobrincu, despre Ucraina: S-au schimbat regulile jocului. Romania a avut o sansa istorica

Duminica, 30 Martie 2014, ora 18:10
8392 citiri
D.Dobrincu, despre Ucraina: S-au schimbat regulile jocului. Romania a avut o sansa istorica

Situatia din Ucraina a facut ca lumea occidentala sa constate ca unele state mari, precum Rusia, sunt impredictibile, ceea ce schimba "regulile jocului" pe plan international, afirma istoricul Dorin Dobrincu, care subliniaza faptul ca Romania s-a bucurat de "o sansa istorica".

"In Ucraina - mai ales in partea centrala si de vest - oamenii au iesit in strada impotriva unui regim corupt, care a refuzat in mod explicit apropierea de Uniunea Europeana, deci de un club de valori si de prosperitate. A fost un refuz al sistemului care era in mod vizibil condus de la Kiev, dar conditionat de la Moscova. In cele din urma, inclusiv cu sacrificiul unor vieti, regimul Ianukovici s-a prabusit.

Situatia vedem ca este in continuare instabila, ca exista riscul unor confruntari armate, mai ales ca Ucraina a pierdut teritorii (Crimeea) si risca sa piarda altele. Ceea ce s-a intamplat in ultima luna in tara vecina a produs schimbari nu doar in plan regional, ci si international. Lumea occidentala constata, cu oarecare uimire, ca state foarte importante, precum Rusia, sunt impredictibile. Ceea ce schimba regulile jocului", a comentat pentru Ziare.com Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Nationale si expert al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

In aceste conditii, "noi, romanii, este firesc sa fim atenti, chiar ingrijorati de ceea ce se intampla in Rasarit", subliniaza istoricul.

"Ucraina este cel mai important vecin al nostru. Dupa 1991, pentru prima data in ultimele doua veacuri, nu am mai avut granita cu spatiul controlat direct de Rusia. Se pare ca la nivel politic si de societate nu am realizat prea bine acest fapt favorabil pentru siguranta noastra nationala.

Ca sa pun in relatie situatia actuala a Ucrainei cu aceea a Romaniei, cred ca a fost evident pentru multi ca, in ciuda problemelor noastre, a fost o sansa istorica faptul ca am reusit sa intram in NATO (2004) si in UE (2007). In pofida incapacitatii generale a clasei noastre politice, in pofida slabiciunii noastre ca societate, suntem totusi in doua cluburi care ne garanteaza securitatea si ne favorizeaza dezvoltarea. Ar trebui sa pretuim mai mult aceasta si sa facem eforturi colective pentru a contribui mai mult la propria noastra intarire nationala, conform valorilor democratice, inclusive, dar si sa-i ajutam pe altii sa o faca", mai argumenteaza Dorin Dobrincu.

Regimul comunist din Romania a fost unul dintre cele mai dure - Interviu cu Dorin Dobrincu

Totodata, acesta face trimitere la situatia vecinilor nostri de la Rasarit. "Romania nu poate avea securitate reala fara tari prietene in jur, in mod special la Est, si am in vedere Republica Moldova si Ucraina. Politica romaneasca a fost deficitara in ambele directii, mai ales fata de ultimul vecin. Aceste tari trebuie ajutate mai mult sa intre acolo unde si pe noi ne-au ajutat altii sa ajungem, unde in cele din urma am fost acceptati.

Ca sa folosesc o metafora, in fata crivatului nu te poti apara decat cu haine bune si cu o casa buna. O casa, un corp politic, o natiune se intareste, nu se distruge nici prin fapte, nici prin egoismul si prin superbia exacerbate ale partilor componente (fie ca este vorba de grupuri politice ori sociale, de regiuni sau de un centru politic care prea multa vreme a vrut sa controleze totul, iar deseori a luat decizii arbitrare, conform nefastei traditii iacobine), nici prin declaratii iresponsabile, populiste, nici prin lipsa de reactie, prin fuga de responsabilitate, cum din pacate am vazut de nenumarate ori in Romania ultimelor luni", explica istoricul.

Intrebat de ce, in ciuda acestor lucruri, romanii nu participa in numar mare la proteste de strada pentru a sanctiona clasa politica, Dorin Dobrincu a fost de acord ca "politicienii trebuie (facuti) sa simta ca au datoria de a-si indeplini obligatiile".

"Alegatorii i-au trimis in structurile politice pentru a pune in practica ceea ce au asumat. Cand aceasta nu se intampla, cand contractul social este incalcat, ramane solutia petitiilor sau mai ales a protestelor deschise, inclusiv a reconfigurarii politice", a completat acesta.

Pe de alta parte, Dorin Dobrincu nu crede ca exista neaparat o legatura directa intre lipsa de reactie publica, sub forma protestelor de strada, si comunism.

"Totusi, in decembrie 1989 si la inceputul anilor 1990 au existat in Romania foarte multe proteste publice la care au participat zeci de mii, poate chiar sute de mii de oameni. Intre timp insa a intervenit o anumita apatie, s-a instalat un nou tip de conformism. Pe ansamblu, inregistram un deficit de spirit civic. Lucrurile s-ar putea schimba insa intr-un nou context social si politic", conchide acesta.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...