De ce Crimeea nu intra in planurile americanilor

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 23:23
9084 citiri
De ce Crimeea nu intra in planurile americanilor
Foto: Reuters

Sanctiunile dictate de SUA impotriva Rusiei par un simplu gest simbolic, iar la o interventie militara americana in criza ucraineana este greu de crezut ca se va ajunge. Acesta, insa, nu e un semn de slabiciune al SUA.

Presedintele american Barack Obama si omologul sau rus, Vladimir Putin, sunt cat se poate de diferiti. Cand vorbesc la telefon, nu pierd vreme cu fraze gratuite, trecand repede la problemele cere ii preocupa. Acest lucru este valabil si pentru problema Ucraina, scrie jurnalistuk Miodrag Soric, din redactia americana a Deutsche Welle.

Presedintele american ameninta Rusia cu izolarea, cu inarmarea tarilor baltice, Poloniei si Ucrainei in cazul in care se va ajunge la anexarea Crimeii de catre Rusia. Orice ar spune Obama, pentru multi americani nu este de ajuns.

Washington nu ar mai fi capitala Americii, daca acolo nu s-ar gasi oameni care doresc sa stoarca capital electoral din criza ucraineana. Senatorul John McCain, de pilda, l-a acuzat pe Obama de slabiciune, pe motiv ca acesta nu vede adevarata fata a fostului agent KGB, Putin, continua jurnalistul citat.

O pozitie asemanatoare a adoptat si fostul secretar de stat, Condoleezza Rice. Pe fondul tensiunilor din estul Europei, asemenea multor politicieni, si ea a insistat ca guvernul american sa-si dovedeasca puterea, castigandu-si astfel simpatia celor care fac lobby pentru vanzarile de armament.

Obama, in schimb, vrea sa reduca bugetul Pentagonului, dar acum s-ar putea vedea fortat sa elibereze mai multi bani pentru bugetul armatei.

In cautarea compromisului

Daca privim doar la clasa politica americana, putem lesne avea impresia ca Razboiul Rece nu s-a incheiat. Majoritatea americanilor are cu totul alte opinii decat cele ale politicienilor din capitala. Putini sunt cei care isi doresc ca SUA sa isi asume vreun rol in criza din Crimeea. Daca exista o tema de politica externa care sa ii intereseze pe americani, aceasta este legata de Orientul Apropiat, mai spune Soric.

Daca ne referim la planurile externe ale lui Obama, acestea sunt cam urmatoarele: instaurarea pacii si incetarea operatiunilor militare in Irak si Afganistan. In cazul Crimeii, Obama cauta sa ajunga la un compromis cu Vladimir Putin. Sanctiunile impuse pana in acest moment, care afecteaza politicieni rusi si militari, au, mai degraba, un caracter simbolic.

Despre o interventie militara nici nu poate fi vorba. Obama ramane precaut. El ar trece la sanctiuni economice, daca Rusia ocupa Ucraina de Est, tactica sa depinzand de evolutia evenimentelor.

Aceasta, sub nicio forma, nu este un semn de slabiciune, ci politica adevarata. Presedintele american cunoaste foarte bine rigiditatea regimului politic de la Kremlin, avand drept exemplu precedentele Siria, negocierile cu Teheran pe tema armelor nucleare si interventia din Afganistan, conchide Miodrag Soric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#criza Crimeea SUA Rusia, #Obama Putin politica externa, #sanctiuni SUA Rusia , #Ucraina